Bydelsutvalgsleder Ingrid Fjellberg og parknabo Geir Thomas Risåsen var enige om at matserveringen på St Hanshaugen kunne vært bedre

- Uteserveringen på St. Hanshaugen har gått fra elendig til enda verre

Ingen steder i indre by er solnedgangen vakrere å skue enn fra øverst på St. Hanshaugen. Men uteserveringen er ikke naboene fornøyd med. Det kom tydelig frem på folkemøtet der bydelspolitikerne ba om parkråd.

Publisert

— Matserveringen på St Hanshaugen har fra 2007 gått fra dårlig til elendig til enda verre, sa nabo og St Hanshaugen-entusiast Geir Thomas Risåsen.

Han var en av deltakerne på folkemøtet arrangert av politikerne i bydel St. Hanshaugen. Der ble ulike løsninger for parken diskutert. Slik parken fremsto i sommer - med fyll, bråk og forsøpling - var alle enige om ikke er bra.

— Første gang på 20 år jeg ikke tok en pils der

Bydelsutvalget (BU) har fått flere forslag om en bedre restaurantløsning i parken, og ville lodde stemningen hos naboer og interesserte.

Nå vil bydelspolitikerne gjennom innbygernes imvolvering sikre et bredest mulig grunnlag for en mulighetsstudie for framtidens park på St. Hanshaugen.

Bydelsutvalget ville ha et bredest mulig grunnlag for sin mulighetsstudie, og inviterte naboene til å komme med innspill. Her, fra venstre Geir Thomas Risåsen, Lisen Roll og Silje Svarstad

Sommerens oppstilling av food trucks på Haugen var både usjarmerende og hadde et ensidig, dårlig mattilbud, var det stort sett enighet om hos naboene.

Bydelsutvalgsleder Ingrid Fjellheim (MDG) og avdelingsdirektør for park og byrom i bymiljøetaten, Helene Georgsen Berger, noterte seg naboenes uttalelser.

— I år var det første året på minst tjue år at jeg ikke tok en utepils på St Hanshaugen. Jeg følte rett og slett ikke for å gå der, sa Geir Thomas Risåsen og fikk støtte av flere naboer.

Ble feststed for ungdom i vår

— St. Hanshaugen er i ferd med å bli et ekskluderende ungdomssted, hvor eldre og familier ikke føler seg hjemme lenger, påpekte flere på folkemøtet.

Naboene mener parken på St. Hanshaugen både skal være et sted for lokalbefolkningen og for hele byen.

Men under koronapandemien, med stengte utesteder, var det allerede tidlig våren 2020 store ansamlinger festglade ungdommer i parken. Det førte til høy musikk, festbråk og søppel.

— Før vi bygger nytt, må vi rydde opp i det som er, mener nabo Ray Törnkvist. På grunn av festbråk og høy musikk ble det i vår og sommer mange netter med dårlig søvn for naboene til parken

— Jeg håper at vi først kan rydde opp i det som er. Selv om politiet har vært innom x antall ganger, så opplever vi som er naboer til parken har fyll, bråk og høy musikk hver kveld, sommeren igjennom, sier Ray Törnkvist fra Geitmyrsveien.

— Få tilbake parkkveldene

— Noen ganger til klokka fire om morran. Jeg håper det kan rettes opp i. Det er vanskelig å gå tur med bikkja i parken når det ligger så mye glasskår rundt omkring, sa Törnkvist.

Å få tilbake parkkveldene med konserter, gjerne av lokale artister var ett av forslagene Törnkvist hadde for å få bedre kontroll over støyen.

Slik så den opprinnelige restauranten ut på St Hanshaugen. Hasselbakkens venner vil bygge den opp på nytt.

Ett av forslagene om nyetablering av restaurantdriften på St. Hanshaugen kom fra Hasselbakkens venner. De ønsker å bygge opp igjen den gamle restauranten fra slutten av 1800-tallet.

— Restaurant i dragestil bygget av tømmer

Restauranten var et trebygg i dragestil, tegnet av arkitekt Holm Hansen Munthe. Frognerseteren hovedrestaurant er en annen av Munthes andre bygninger i dragestil. Han var også mannen som i sin tid tegnet Lilleborg skole.

— Det er viktig å ta vare på tradisjoner. En restaurant i dragestil vil bli bygget i tømmer, på tradisjonelt vis. Vi har kunnskapen, vi har materialene, og vi har tradisjonene for å bygge på denne måten, sa arkitekt Arne Sørdal i Hasselbakkens venner.

— Bygg opp den gamle restauranten i dragestil, mener Arne Sørdal og Victoria Gundersen i Hasselbakkens venner

Det andre forslaget bydelsutvalget hadde fått inn var fra arkitektene Ghilardi + Hellsten.

Ellen Hellsten la vekt på at uansett hva som ble bestemt, så var det viktig at bygningen spilte på lag med terrenget på haugen, og med scenen som står der.

— Det er en spektakulær park

— Vi ønsker at St Hanshaugen igjen kan bli et uformelt og hyggelig sted for alle. Det er viktig med synergi. Landskap, bygninger og arrangementer må fungere sammen, sa Hellsten.

Hun presiserte at deres forslag ikke var spikret, og at den fancy tegningen var ment som et eksempel på en bygning som ville fungere på stedet.

Synergi er viktig for at en bygning skal fungere på et sted som St Hanshaugen, mener arkitekt Ellen Hellstein

En utfordring for parken på St. Hanshaugen er at den er en park, ikke bare for nærmiljøet, men for store deler av byen. I sommer var det på St Hanshaugen ungdommene samlet seg.

— Det er ikke så rart. I Frognerparken er det gørrkjedelige gressplener i det uendelige. Her har vi mye mer å by på. Det her er en spektakulær park, sa Arne Raanaas.

Ingen i bymiljøetaten våget å gjette på når en eventuell ny restaurant på St. Hanshaugen ville kunne åpne dørene. Det er en lang byråkratisk vei fra et folkemøte om en mulighetsstudie og fram til første spadetak.

Powered by Labrador CMS