Mette Øinæs Habberstad og Fredrik von Krogh Monclair i døren inn til Biermannsgården, som både er Sagenes eldste bygg og trolig byens eldste skole..Foto: Paul Torvik Nilsen
"Verdens kuleste bydel" blir enda kulere! Biermannsgården på Sagene får 7,8 millioner til opprusting
Nylig ble bydel Sagene utropt av magasinet TimeOut til ett av verdens 50 kuleste nabolag. Nå kan folk på Sagene juble enda mer. Bydelens eldste bygg, Biermannsgården, får 7,8 millioner kroner til opprusting.
Det er Sparebankstiftelsen som drysser nesten åtte millioner kroner over Biermannsgården på Sagene.
Nå skal bydelens eldste hus rustes opp og settes i stand til bruk for særlig de yngste på Sagene.
— Flere aktører, deriblant SoCentral, Økologisk Norge og Drivhuset, har nå gått sammen om et pilotprosjekt der de vil finne en god driftsmodell for eiendommen, skriver Sparebankstiftelsen.
— Aktørene har som mål at Biermannsgården skal bli et aktivt nærmiljøhus fylt av aktivitet for barn og unge, opplyser stiftelsen på sin nettside.
En som jubler høyt nå er byantikvar Janne Wilberg, som kaller det en gledens dag på sin Facebook-side:
— En glad dag! Byantikvaren er varm om hjertet!
Det er bare sju måneder siden VårtOslo skrev at stiftelsen som drifter Biermannsgården desperat forsøkte å finne penger.
— Vi har ingen penger, sa styreleder Fredrik von Krogh Monclair i De Biermannske Legater til VårtOslo i februar i år.
— Nedenfor Ring 2 finnes det ingen egnede møteplasser for barn og unge. Det er få fritidsaktiviteter i denne delen av bydel Sagene, la styrelederen i den pengelense stiftelsen til.
— Det er helt fantastisk!
Men nå er redningen kommet i form av en skikkelig førjulsgave fra Sparebankstiftelsen.
— Dette er helt fantastisk! Vi er kjempeglade for dette, sier Fredrik von Krogh Monclair til nesten åtte millioner fra Sparebankstiftelsen.
— Dette er en utrolig god nyhet for barn og unge i bydel Sagene. Vi er jo et legat og ikke en kommersiell aktør. Det betyr at vi kan tilby organisasjoner for barn og unge et sted der det ikke skal koste masse penger å være, legger han til.
Opprinnelig var Biermannsgården og eiendommen rundt sentrum for en større landeiendom på 1700-tallet. Gården strakk seg den gang som en løkke et godt stkke nedover Iladalen.
På begynnelsen av 1800-tallet var det den tyske forretningsmannen Johan Fredrich Biermann som eide gården, og som har fått hovedhuset oppkalt etter seg. Da han døde ble Biermann skole og legatvirksomhet opprettet gjennom testamentarisk gave.
Opp gjennom årene har det vært ulik virksomhet ved Biermanngården. Men testamentet etter Johan Friedrich Biermann gjelder fortsatt. Derfor skal det være et sted for barn og unge.