DEBATT

Djamel Selhi er en av de som ønsker å realisere en drømmemoské i Calmeyersgate.

– Vi vil bygge vår drømmemoské. Et møtested mellom ulike religioner og mennesker, og med tilhørighet til Oslo og Norge

Tenk deg å gå inn i et bygg, hvor du blir ønsket velkommen i det øyeblikket du går inn døren! Nei, jeg snakker ikke om et hotell hvor du blir tatt imot av en resepsjonist, men om vårt nye kulturhus og moské hvor du vil bli ønsket velkommen uansett hvem du er eller hvor du kommer fra.

Publisert

I dag holder Rabita til i et slitent bygg i Calmeyers gate 8. For å komme seg inn i lokalet må man enten forsere en stentrapp på forsiden eller benytte seg av en rullestolrampe i bakgården.

Derfra er det trange ganger, lukkede trapper og en lukt av forfall som sitter i veggene. Bygget har et for høyt energiforbruk og det er vanskelig å tilpasse rommene til de behovene vi har.

  • Les også: Jeg har fått æren av å bli med og observere hvordan en muslimsk begravelsesseremoni foregår

Det er ikke det inntrykket vi ønsker at folk skal ha når de kommer til oss, for dagens bygg gjenspeiler ikke hvem vi er.

Hos oss er alle velkommen. Vi arrangerer aktiviteter for alle i alle aldre, for barn, unge, eldre, jenter og gutter, damer og menn. Vi holder ungdomsleirer og familieleirer, fotballturneringer, undervisning og kurs om ulike temaer, tilbyr veiledningstimer og en samtalepartner for dem som ønsker det.

Vår drøm

Ved hjelp av arkitekt Håvard Fagernes har vi nå fått designet et bygg som ikke gjør forskjell på mennesker og som vil være tilgjengelig for alle med utgangspunkt i universell utforming. I det nye bygget er bønnerommet bare 15 prosent av hele bygget, men også her vil det være plass nok til alle; kvinner som menn, yngre som eldre.

I tillegg til moskefunksjoner så vil bygget romme 14 leiligheter og en stor takterrasse.

I tillegg vil det være 14 leiligheter på toppen av bygget med takterrasse. Leilighetene har egen inngang og kan leies av hvem som helst.

Inne i bygget vil det være et bibliotek, samlingssteder og rom for undervisning og konferanser. Det vil være plass for næringsliv med butikk og kafe.

Det vil også være kontorer og arbeidssteder for administrasjonen i Rabita, både med separate kontorer, møterom og et åpent kontorlandskap.

Det er beregnet god plass for ungdommene, hvor de vil styre og kan holde sine egne aktiviteter. Det vil være en gymsal hvor man kan drive med sport. Og avholde turneringer og konkurranser.

Planen er å heve bakgården med to plan og gi plass til en hage hvor man kan trekke seg tilbake og nyte frisk luft og finne ro, i en ellers travel by. Vi tror dette blir en flott utsikt for naboene våre. Dette er det Rabita som vi drømmer om. Et sted hvor alle kan komme og finne sin plass. Et møtested mellom ulike religioner og mennesker.

Bakhagen vil være islamskinspirert og bli hevet to plan opp.

Vi ønsker alle velkommen, ikke bare muslimer

Rabita ble etablert i 1987 og er i dag den mest mangfoldige moskeen i Oslo, og kanskje til og med i hele Norge. Folk kommer innom for å be, tar del i aktiviteter, leder prosjekter og er med i den daglige aktiviteten. Ikke alle er muslimer engang.

Med dette nye bygget ønsker vi å gi noe tilbake til byen vår Oslo og til landet vårt Norge.

Rabita syder av aktivitet og vi kjenner på behovet for å bygge ut og skape mer plass. Ved å bygge ønsker vi ikke bare plass til oss selv, men også å gi tilbake til Oslo, byen og landet, som har gitt oss så mye.

Da noen av oss kom til Norge, var planen å jobbe her i noen år før vi dro tilbake, men med tiden har vi innsett at den drømmen har blitt erstattet med en annen. Drømmen nå er å bygge opp noe som våre barn og barnebarn kan ha stor nytte og glede av i tiden fremover.

Vi startet med å leie kjeller, deretter første etasje, og etter hvert fikk vi et eget bygg. Nå til slutt ønsker vi å bygge noe som er vårt. Noe som vi kan være stolte av, og hvor vi kan invitere resten av verden inn uten å føle oss flau.

Veien videre

I forarbeidet har vi gått grundig til verks. Vi har sett på våre behov. Vi har sett på ulike bygg og skikker, og resultatet vi har fremfor oss nå er en kombinasjon av norsk byggeskikk og moderne arkitektur.

Det nye bygget kombinerer norsk og islamsk arkitektur.

Som i nesten alle byggeprosjekter finnes det utfordringer i møte med byråkratiet og gjeldende føringer. Et avslag fra plan- og bygningsetaten er nå til behandling hos politikerne.

Vi krysser fingrene for at de ser vår visjon: Å gi en gave til Oslo, å bidra til at Calmeyers gates historie som religiøs og kulturell møteplass videreføres og at gaten skal skinne blant alle Oslos gater.

VårtOslo Logo

Abonner på nyhetsbrev fra lokalavisen VårtOslo

Du kan velge mellom et daglig og/eller ukentlig nyhetsbrev med de viktigste nyhetene fra VårtOslo.

Oslobrevet oppdaterer deg hver morgen på hva som skjer i byen akkurat nå.

Få nyheter og varslinger på mobilen, last ned VårtOslo-appen!

Powered by Labrador CMS