Sosialbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) besøker heroinrøykerommet i Storgata. Dette var ett av rustiltakene truet av kutt, men som nå likevel får penger.
Sosialbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) besøker heroinrøykerommet i Storgata. Dette var ett av rustiltakene truet av kutt, men som nå likevel får penger.

Byrådet stanser kutt i kommunens hjelpetiltak for tungt rusavhengige

Velferdsetaten manglet fem millioner kroner og varslet kutt ved sprøyte- og røykerommet for heroinbrukere, i metadonbehandling, arbeidstiltak og hos Uteseksjonen. Nå griper byrådet inn og legger pengene på bordet.

Publisert

— Det vil være katastrofalt, sier rusavhengiges organisasjoner om kutt i kommunale hjelpetiltak i Oslo.

VårtOslo skrev tirsdag om de varslede kuttene skissert i et brev fra velferdsetaten til byrådet.

— Kutt i strid med føringer fra bystyret

— Vi hadde de høyeste overdosetallene på 20 år i fjor. Jeg vil igjen advare på det sterkeste mot å kutte i tjenestene på rusfeltet i Oslo, sa Kenneth Arctander i brukerorganisasjonen RIO.

Han fikk følge fra Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN).

— Hvis det kuttes i tjenester i Oslo sentrum, som brukerrommet, så vil det være i strid med den allmenne oppfatning av hvordan det kommunale tjenesteapparatet skal driftes, og i strid med politiske føringer fra bystyret, sa Knutsen til VårtOslo.

Nå blir det ikke noe av velferdsetatens varslede kutt. Sosialbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) forklarer at byrådet legger inn de fem millionene etaten mangler.

Får 250 millioner ekstra fra Ap/Sp-regjeringen

— I utgangpunktet var flere av tiltakene som omtales i saken finansiert av statlige tilskudd som ikke ble videreført. Man kan kanskje også mene at staten burde hatt overgangsordninger når de fjerner statlige tilskudd, skriver Hansen i en epost til VårtOslo.

Sosialbyråden sier det justrerte forslaget til statsbudsjett fra Ap/Sp-regjeringen har styrket Oslos økonomi. Det skyldes at regjeringen legger inn 250 millioner kroner ekstra i såkalte frie midler til Oslo.

Frie midler betyr at pengene ikke er øremerket og at det da er opp til kommunen å selv bestemme hva pengene brukes til.

— Gjennom at den nye regjeringen har styrket kommuneøkonomien, har vi fått mulighet til å se på dette på nytt. Nå foreslår vi i byrådet at velferdsetaten får tilført midler fra bykassa sånn at vi unngår kutt i tilbudet, skriver Rina Mariann Hansen.

— Byrådet har i tilleggsinnstillingen for 2022 foreslått ytterligere fem millioner kroner til velferdsetaten for å kompensere for bortfall av de statlige tilskuddsmidlene, heter det i eposten fra sosialbyråden.

Powered by Labrador CMS