Miljø- og samferdselsbyråd Arild Hermstad (MDG) (t.v) åpner for å sette leilighetsnormen i spill for å dempe prisveksten på boligmarkedet i Oslo.

Byrådet åpner for å myke opp leilighetsnormen. Er bekymret for boligprisgaloppen

Rekordhøye kvadratmeterpriser er bakteppet når det rødgrønne byrådet sier de ønsker å snakke om endringer i normen for størrelse på leiligheter i sentrum. — Vi skal ikke avvise det, sier byråd Arild Hermstad (Mdg).

Publisert

Den såkalte leilighetsnormen er en regel som forbyr bygging av små leiligheter i sentrumsbydelene Gamle Oslo, Sagene, Grünerløkka og St. Hanshaugen. Den slår også fast at 40 prosent av leilighetene skal være på over 80 kvadratmeter.

Nå åpnes det for å møte høyresiden til et kompromiss og sette størrelseskravene i spill.

– Vi skal ikke avvise det. Byrådet mener at vi i utgangspunktet bør beholde normen slik den er i dag, men vi er åpen for å debattere endringer hvis det fremmes et konkret forslag, sier byutviklingsbyråd Arild Hermstad (Mdg) til E24.

— Veksten er ute av kontroll

Den nye holdningen kommer etter onsdagens boligtall, som viser at årsveksten i Oslos boligpriser har passert 15 prosent.

– Det er ingen tvil om at boligprisveksten er ute av kontroll. Det gjør det vanskeligere for nyetablerere å komme inn i markedet, sier byråden.

Det rødgrønne byrådet har tidligere avvist kravet om å myke opp leilighetsnormen.

Daniel Siraj i Obos vil ha en endring i dagens lelighetsnorm.

For et par dager siden var konsernsjef i Obos, Daniel K. Siraj, ute i Dagens Næringsliv og tok til orde for å ta en pause fra lelighetsnormen.

— Krisen tvinger oss til å tenke annerledes, sa Siraj til avisa.

— En drastisk utvikling

Fagsjef og arkitekt Camilla Moneta i Norske arkitekters landsforbund (NAL) kaller forslaget til Obos for drastisk. Til Arkitektnytt sier hun i dag at en oppmyking vil kunne endre bolignormen:

— Jeg er redd vi i en panikksituasjon som skapes nå kan komme i skade for å endre bolignormen generelt. En bolig på 25 kvadratmeter er å halvere det som Husbanken tidligere anbefalte, nemlig at en bolig for enslige burde være på minst to rom og kjøkken, og minimum 50 kvadratmeter. Det er en drastisk utvikling, sier Moneta.

Moneta sier til Arkitektnytt at det ikke er bærekraftig å produsere massevis av bittesmå leiligheter. De lar seg ikke bruke på flere måter, og må rives dersom boligbehovet i fremtiden endres, understreker hun.

— Jeg er redd vi i en panikksituasjon som skapes nå kan komme i skade for å endre bolignormen generelt, sier fagsjef i arkitektforbundet om å myke opp leilighetsnormen.

Også Selvaag vil ha oppmyking

Også Selvaag Bolig ønsker en pause fra leilighetsnormen i Oslo sentrum. De sa til Finansavisen at de ønsket dispensasjon fra normen for å bygge 20–30 kvadratmeter store leiligheter rundt kollektivknutepunkter i hovedstaden.

Selskapet mener løsningen er å bygge boliger med småleiligheter som har tilgang til store fellesrom som oppholdsrom, kjøkken, treningsrom og gjesteleilighet.

Selvaag Bolig mener de kan selge småleilighetene til under to millioner kroner stykket, hvis de får dispensasjon fra leilighetsnormen, ifølge Finansavisen.

Powered by Labrador CMS