Heftyes barnehage fra St. Hanshaugen får en liten innføring i sunn og bærekraftig mat. Foto: Birgitta Eva Hollander - Heia Folk
Barnehagebarna i bydel St. Hanshaugen spiser stadig mer økologisk mat
– Vi voksne og politikerne må gjøre gode matvalg på barnas vegne, slik at de får gode matvaner, mener koordinator for mat- og miljøveiledningen, Marte von Krogh.
Byrådets ambisjon er en innkjøpsandel på 50 prosent økologisk mat, men det er et godt stykke igjen dit. En bydel som tar målsettingen på alvor og har kommet langt, er bydel St. Hanshaugen. Der ligger den gjennomsnittlige økologiandelen på 35 prosent i barnehagene.
Nylig feiret 200 barn fra St. Hanshaugen bydel Oslos satsing på bærekraftig mat. Det gjorde de på Oslos egen økologiske gård – Bygdø Kongsgård.
– For noen uker siden klimastreiket elever i hele Norge for å vise at de ønsker handling. Også når det kommer til mat, trenger barna våre at vi voksne og politikere gjør gode valg på deres vegne. Ikke minst gjelder dette maten som serveres i barnehager, skoler og aktivitetsskolen, som er med å bygge opp matvaner og kunnskap hos dem som vokser opp, sier teamleder i Matvalget, Marte von Krogh.
Annonse
Matvalget er en veiledningstjeneste for bærekraftig og økologisk mat fra storhusholdninger. Matvalget har fått jobben med å innføre bærekraftige måltider i Oslo kommunes barnehager, aktivitetsskoler og institusjonskjøkken.
Matvalget har bidratt til at de tolv barnehagene i bydel St. Hanshaugen har oppnådd en økologiandel på 35 prosent i gjennomsnitt. Heftyes barnehage har oppnådd hele 60 prosent økologisk i 2018.
– Det er fullt mulig å servere gode, sunne og bærekraftige måltider i Oslo kommune, men det krever samkjøring og kompetanse hos dem som skal lage maten, sier von Krogh.
Mindre kjøtt, mer grønt
Også miljøbyråd Arild Hermstad er opptatt av satsingen på økologisk mat og jobber for at kommunen skal få gode innkjøpsavtaler for bærekraftige matvalg.
– Vi øker nå satsingen på bærekraftig mat i Oslo kommune. Det handler om mindre kjøttforbruk, mer belgvekster, grønnsaker og korn, mer økologisk, mer sesongbasert og reduksjon av matsvinn. I bydel St. Hanshaugen har de gått foran og vist hvordan sunn mat i barnehagene også er bærekraftig mat. Bra for poden, bra for kloden, sier Hermstad.