Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er skeptisk til utestengelse av russiske barn og unge fra Norway Cup. Til h. NRKs Lilla Sølhusvik.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er skeptisk til utestengelse av russiske barn og unge fra Norway Cup. Til h. NRKs Lilla Sølhusvik.

Jonas Gahr Støre: - Å utestenge russiske barn fra Norway Cup er en tøff beslutning

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er ikke udelt begeistret for at Norway Cup utestenger russiske og hviterussiske lag. Det kom frem da Støre ble intervjuet under Redaktørforeningens årsmøte i Pressens hus.

Publisert

— Man hørte på Beethoven også under andre verdenskrig. Når bokhandlere kaster Dostojevskij ut av butikkene mener jeg det er feil, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på spørsmål om boikott av russiske bøker og kultur.

NRKs Lilla Sølhusvik intervjuet statsministeren i forkant av Redaktørforeningens årsmøte på Pressens hus.

Norway Cup får motbør fra flere hold

Foran rundt 80 av landets mektigste medieledere fikk Støre også spørsmål om hva han mener om at russiske og hviterussiske barn utestenges fra Norway Cup til sommeren.

— Det å stenge russiske barn ut av Norway cup er en tøff beslutning. Hvordan de praktisk skal komme seg hit er en annen sak, svarte statsministeren.

Israeleren Shimi Abddul (t.v.) og palestineren Ahmad Dari var stolte lagkamerater på Peace Team under Norway Cup i 2003. — Se hva vi klarer sammen, sa de to guttene på Ekebergsletta.
Israeleren Shimi Abddul (t.v.) og palestineren Ahmad Dari var stolte lagkamerater på Peace Team under Norway Cup i 2003. — Se hva vi klarer sammen, sa de to guttene på Ekebergsletta.

Reaksjonene mot at Norway Cup utestenger hviterussiske og russiske lag fra årets turnering på grunn av Russlands krig mot Ukraina har ført til mange og kraftige reaksjoner.

En av de første som tok til orde for å ikke utestenge hviterussiske og russiske barn var tidligere byråd i Oslo, og nå nestleder i MDG, Arild Hermstad.

— Glad Norway Cup gjør ny vurdering

— Ledelsen i Norway Cup har etter mitt syn feiltolket Norges idrettsforbunds oppfordring om utestengelse av russiske og hviterussiske idrettsutøvere. Barn har null skyld for den krisen vi nå ser, sa MDG-nestlederen i et debattinnlegg i VårtOslo.

Også hovedstadens ordfører Marianne Borgen (SV) reagerer på at barn og unge straffes for krigen Russlands leder Vladimir Putin har startet.

Samtidig understreket Borgen at hun er glad for at Norway Cup før helgen lovet å gjøre en ny vurdering.

— Etter et møte med idrettsbyråd Omar Samy Gamal er jeg blitt informert om at Norway Cup skal gjøre en ny vurdering, sier Borgen.

Ordføreren legger til at hun er glad for det, og understreker at barn og unge ikke bør rammes av sankjoner.

— Palestinere møter israelere i Norway Cup

— Vi er stolte av Norway Cup her i Oslo. Der møtes barn og unge fra hele verden. På Ekebergsletta spiller for eksempel palestinske lag mot israelske lag. La oss håpe at denne tradisjonen fortsetter, skriver Marianne Borgen på sin Facebook-side.

Også Norges idrettsforbund (NIF) har fått mange reaksjoner etter nyheten om at russiske og hivterussiske lag utestenges fra Norway Cup.

— Norsk idrett er spesielt opptatt av at vi innenfor rammen av det prinsipielle skal kunne utvise den fleksibilitet som kreves for blant annet å ivareta barn og unges rettigheter, sier kommunikasjonsansvarlig Finn Aagaard i NIF.

— Ta vare på russere i norske idrettslag

Idrettsforbundet inviterer nå særforbundene til en dialog om hvordan man skal håndtere turneringer som Norway Cup, der barn og unge deltar.

Samtidig understreker Aagaard og idrettforbundet at man må verne om russere og hviterussere som bor i Norge og er aktive innen idretten.

— Norges idrettsforbund oppfordrer alle landets idrettslag til å ta godt vare på disse utøverne, som er satt i en svært vanskelig situasjon som følge av det russiske regimets aggressive handlinger i Ukraina, sier Aagaard.

Powered by Labrador CMS