Nestleder Arild Hermstad i MDG er tydelig på at det er galt av regjeringen å skape usikkerhet rundt realiseringen av Vikingtidsmuseet.
Nestleder Arild Hermstad i MDG er tydelig på at det er galt av regjeringen å skape usikkerhet rundt realiseringen av Vikingtidsmuseet.

MDG frykter at vikingskipene blir ødelagt etter kutt – vil ha 1 milliard mer

MDG er kritiske til regjeringens forslag om å kutte kostnadene av nytt vikingtidsmuseum. De mener at vikingskipene kan bli ødelagt og krever at kuttet fjernes.

Publisert

– Det er rett og slett slik at vi er på overtid for å få reddet skipene og sikre at de blir tatt vare på, sier nestleder Arild Hermstad i MDG til Khrono.

Torsdag legger regjeringa fram forslaget til revidert nasjonalbudsjett for 2022. Forrige uke uttalte forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) at kostnadene for byggingen av nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy i Oslo må reduseres med 1 milliard kroner.

Risikerer ødeleggelse

Hermstad er derimot tydelig på at det er galt av regjeringen å skape usikkerhet rundt realiseringen av Vikingtidsmuseet.

– Vi er nødt til å få prioritert midler til å komme videre med prosjektet så vi ikke risikerer at båtene blir ødelagte. Det ville vært ekstremt pinlig for Norge om vi ikke klarer å ta vare på disse kulturminnene, sier Hermstad.

MDG vil derfor kreve at den milliarden regjeringen foreslår kuttet, beholdes slik at museet prioriteres.

Kulturarv kan råtne

– Det er selvfølgelig ikke bra at kostnadsrammen for prosjektet har økt, men om vi ikke bevilger penger nå risikerer vi at en svært viktig del av vår kulturarv råtner og ødelegges for alltid. Å rehabilitere skipene haster, og midlene må bevilges i revidert nasjonalbudsjett. Det kan faktisk være for sent for noen av skipene ved neste statsbudsjettsrunde, når UiO har måttet nedprioritere sikringstiltak på grunn av manglende midler, utdyper Hermstad i en kommentar til NTB.

Flere partier er avventende med å komme med kritikk mot regjeringa før det reviderte budsjettet blir lagt fram.

Powered by Labrador CMS