Medlemmer av Tøyen boligbyggelag
Medlemmer av boligbyggelaget fikk selskap av støttespillere og naboer da de plantet flagg, grillet og sådde blomsterengfrø på tomten.

Boligaktivister plantet flagg på kommunal tomt i Ekebergskråningen

Tøyen Boligbyggelag ønsker å bygge boliger for dem som faller utenfor dagens boligmarked. De mener en kommunal tomt i Konows gate egner seg som et prøveprosjekt.

Publisert

I helgen mobiliserte Tøyen boligbyggelag medlemmer, sympatisører og naboer for å plante flagget på tomten i Ekebergskråningen, i Konows gate 76. Men denne markeringen ønsker boligbyggelaget å sette fokus på behovet for nye løsninger i et boligmarked som har sluttet å fungere for de som ikke allerede er på innsiden.

Tøyen boligbyggelag er Oslos tredje, nyeste og minste boligbyggelag. Formålet er å utvikle rimeligere boliger og gode nabolag.

Sara Armento (til venstre) og Gine Backer-Røed
Sara Armento (til venstre) og Gine Backer-Røed forteller boligaksjonister og engasjerte naboer om visjonene for tomta i Ekebergskråningen.

Tre selskaper dominerer

I Ekebergskråningen ønsker boligbyggelaget i første omgang å få til en tomteanalyse, deretter å bygge to bygg; et hovedbygg og et nabolagshus.

– Oslo er preget av en ren utbyggerstyrt boligutvikling, der kun tre selskaper står bak 80 prosent av boligbyggingen, forteller Ole Pedersen, styreleder i boligbyggelaget.

– Andre steder i Europa er det langt vanligere at innbyggere og nabolag går sammen for å selv organisere boligbygging.

Ifølge Pedersen var det på denne måten den norske boligbyggelagstradisjonen startet.

Ole Pedersen og Anna-Rosa serverer grillmat
Ole Pedersen og Anna-Rosa serverer grillmat fra nabolagsrestauranten Njokobok til de fremmøtte.

En gyllen mulighet

– Slike arrangementer er viktige for å sette fokus på ikke bare utfordringene rundt boligpolitikken i Oslo, men også mulighetene som faktisk finnes, sier arkitekt Gine Backer-Røed, som spesialiserer seg på beboerstyrt boligutvikling.

Hun mener tomten i Konows gate 76 har stort potensial til å bli et sosialt boligprosjekt. – Her har Oslo kommune en gyllen mulighet til å virkelig vise at de mener noe med valgløfter om en mer inkluderende boligpolitikk.

Sara Armento
Prosjektleder Sara Armento forteller boligaksjonister og engasjerte naboer om visjonene for tomta i Ekebergskråningen.

Bolig til alle

Arkitekt Arild Eriksen fra Fragment har jobbet med alternativer til den dominerende boligpolitikken i en årrekke:

– Boligbyggelag har vært en viktig i Norge etter krigen. Bolig til alle, til en overkommelig pris, har vært og bør fortsatt være en politisk målsetting, slik at sykepleiere, kelnere, kunstnere og lagermedarbeidere også kan bo i Oslo.

– Moderne boligbyggelag er framtidsrettede eksempler på tilpasning av sosialdemokratiske løsninger til et nytt årtusen og kan bidra til å løse den vanskelige boligfloken i Oslo, mener han.

Powered by Labrador CMS