Gina Gylver og Iman Meskini ledet hele seremonien der Oslo tok over som miljøhovedstad. Foto: André Kjernsli
Året som miljøhovedstad er over. Her er Natur og Ungdoms appell til Oslo ved årets slutt
Gratulerer med et vel gjennomført år som miljøhovedstad. Det er nå den store jobben starter. Det er nå Oslo må levere på målene sine.
For ett år siden gikk Oslo inn i året som europeisk miljøhovedstad med brask og bram, men også et helt spesielt bakteppe. I 2018 var det ikke bare folk i sør, i landene som har minst historisk ansvar for klimaendringene, som kjente dem på kroppen. Også her hjemme i Norge måtte vi kjenne på ekstremvær, som ødela avlinger, som vasket bort hus og som svidde skogene våre.
I 2018 kom FNs klimapanel med en ny rapport som gjorde det klinkende klart at de neste ti årene krever en historisk politisk handlekraft. I 2018 begynte vi så vidt å se konturene av klimastreikebevegelsen.
Må ha høyere ambisjoner
I løpet av året som Europeisk miljøhovedstad har Oslo kommune vist fram, spredt kunnskap og engasjement og feiret klimahandling. Jeg og mange andre unge i miljøbevegelsen er takknemlige for arbeidet dere har gjort, både for å stanse klima- og naturkrisa, men også for å sørge for at ungdom får være med i rommet når man diskuterer vår framtid og vår rett til et levelig miljø.
Jeg håper likevel at dere ikke bare klapper dere selv på skuldrene for et vel gjennomført år. Vi må ha enda høyere ambisjoner og gjennomføringsevne enn tidligere.
Isen smelter i rekordfart
2019 har dessverre også vist at det ikke er tid til å hvile på laurbærene. For mens vi her i Oslo har syklet, byttet klær, elektrifisert og vært på veldig mange frokostforedrag, har Amazonas, Sibir, Indonesia, Kongo, California og Australia brent. Isen på Grønland og permafrosten i Alaska smelter i rekordfart, og Bahamas ble i 2019 rammet av en av de verste naturkatastrofene i moderne tid.
Mens ungdommene i Oslo stort sett har blitt heiet på av voksne når vi klimastreiker, er det forbudt for russiske ungdommer å delta i de globale streikene. Det er farlig å kjempe for klima og miljø i 2019. Mellom 2002 og 2017 ble antallet drepte miljøaktivister doblet.
Det er disse realitetene som har fått ungdom ut i gatene det siste året. I 2019 har vi som er unge, ofte uten stemmerett, mobilisert til historiske massedemonstrasjoner verden over.
Ungdom kastet ut av møtelokalene
I Norge har vi satt ny norgesrekord i antall oppmøtte på klimademonstrasjoner to ganger. I 2019 har ungdom over hele verden vist at det er mulig å få til store ting på klima og at vi er verdt å lytte til. Det er ungdom som har laget skolestreik for klima, det er ungdom som har sørget for at det er en hardtslående, global grasrotbevegelse som mobiliserer på små og store steder over hele kloden.
Når verdens ledere skulle samles i desember til klimatoppmøte, tror jeg mange unge hadde høye forventninger. Når vi har klart å samle så mange for å vise at vi er klare til å kjempe for vår rett til et levelig miljø må da det inspirere til handling? Når barn demonstrerer i gatene burde vel de voksne ta ansvar?
Klimatoppmøtet i Madrid ble ikke slik som klimastreikerne ønsket. Mens de voksne diskuterte, ble ungdom kastet ut av møtelokalene, og etter lange forhandlinger landet de voksne på å skyve de vanskelige avgjørelsene enda et år fram i tid.
Vår tids ansvarsfraskrivelse
På tross av at ungdom har mobilisert globalt for å stille politikerne til ansvar, fortsetter de nå å styre mot mellom 3 og 4 graders global oppvarming. Klimatoppmøtet i Madrid var en fortsettelse på vår tids største ansvarsfraskrivelse.
Oslo er en liten by, men hele poenget med miljøhovedstadsprisen er at man skal inspirere hverandre til å bli bedre. Da er det paradoksalt at Oslo blir europeisk miljøhovedstad, samtidig som vi er hovedstad i verdens syvende største eksportør av klimaendringer.
Vi har ti år
Vi har bare ti år på å redusere utslippene tilstrekkelig til å nå målene vi satte i Paris. Vi har bare ti år på å sikre min og de andre klimastreikernes rett til et levelig miljø, også i framtida. Derfor håper jeg at året som Europeisk Miljøhovedstad har inspirert dere til å gjøre det lettere for unges stemmer å bli hørt. Og at det har inspirert dere til å være mye tøffere enn de som tok avgjørelser på klimatoppmøtet i Madrid.
Jeg håper at dere bruker årene framover til å vise at dere tar ungdom på alvor - ikke bare i festtalene, men også i hverdagen når beslutninger om vår framtid faktisk tas, og at Oslo ikke bare er en by som har høye mål, men også en by som leverer på de målene.
Gratulerer med et vel gjennomført festår! Det er nå den store jobben starter!