Tony setter et skudd i halsen på kjæresten sin. Det er ikke på film, det er ikke fake. Det er livet til noen som bor i samme by som deg. Til venstre stortingsrepresentant Petter Eide. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Livreddende tiltak i rusomsorgen fryktes stengt på grunn av korona-bekjempelse

Fagfolk, brukerrepresentanter og pårørende frykter helseforetak vil gjøre omfattende grep som går ut over rusbrukere. Nå sender de et åpent brev til helseminister Bent Høie.

Publisert

I et Åpent brev til helseminister Bent Høie skriver en rekke sentrale aktører i rusfeltet følgende:

«Vi ser nå at livreddende lavterskeltiltak og akuttavdelinger stenger og at pasienter som er innlagt i langtids døgnbehandling skrives ut. Utskriving øker risikoen for tilbakefall til rus. Dette frykter vi på sikt heller vil øke smittefaren enn å minke den.

For å stoppe spredningen av viruset er det et uttalt mål at flest mulig av oss skal holde oss i ro. Vi skal være minst mulig sammen med andre, holde avstand og være oppmerksomme på om vi begynner å få symptomer. Dette er uforenelig med aktiv rus.

En person på desperat jakt etter penger, mat eller som er i sterk abstinens har ikke anledning til å innrette seg som resten av befolkningen. Når selv statsministeren glemmer reglene rundt håndtrykk er det naturlig å ha forståelse for hva som vil skje i rusmiljøet».

Sterke miljøer ønsker å flytte de narkomane fra Brugata. Men hvor til?

Veldig bekymret

Blant underskriverne er Arild KnutsenForeningen for Human Narkotikapolitikk, Are LersteinForeningen Medvandrerne, Marius SjømælingBarn av Rusmisbrukere og Asbjørn LarsenRusmisbrukernes Interesseorganisasjon.

– Vi mottar varsler fra ruspasienter og fagfolk om at ruspasienter under behandling blir skrevet ut fordi myndighetene prioriterer beredskap knyttet til spredningen av korona-viruset. Vi snakker om pasienter som er innlagt på langtidsbehandling i helseforetakene. Dette gjør oss veldig bekymret, sier Kenneth Arctander, daglig leder i Rusmisbrukernes interesseorganisasjon.

Kenneth Arctander leder Rusmisbrukernes interesseorganisasjon.

Settes på gata

Det finnes mye kunnskap om ikke-planlagte avslutninger av behandlingsforløp. Konsekvensen kan være tilbakefall til rusmisbruk, økt sjanse for overdoser og selvmord, oppgir Arctander.

Sprøyterommet på Prindsen mottakssenter er allerede stengt.

– Vi anerkjenner at spredningen av koronaviruset er en massiv utfordring for myndighetene, men det må finnes en smartere måte å gjøre dette på. Det går ikke an å sende folk hjem på denne måten – i noen tilfeller setter de rett på gata. Da er veien kort tilbake til rusen, til å pådra seg korona-smitte og i neste omgang å smitte andre.

Hvert år dør flere hundre mennesker i Norge av overdose.

Arctander tror det er mange ulike organisasjoner som er villige til å bidra til å holde disse institusjonene åpne. Ta i bruk flere erfaringskonsulenter, likemenn, sosialarbeidere og folk som er permittert fra andre jobber er noen av eksemplene han nevner.

– Dersom vi i en periode kan leve med noe færre fagfolk, kan dette fungere. Det er bedre å være på en institusjon med litt færre kvalifisert helsepersonell enn å gå på gata. I tillegg er ikke dette tiden for å være restriktiv og rigid på utdeling av medisiner. Vi må sørge for å holde flest mulig unna det åpne rusmiljøet. Jeg minner om at det går mot vår og sommer. Vi vet at folk fra hele landet da vil strømme til rusmiljøet i Oslo, sier Arctander.

Kompetanse er viktig

Lederen i stiftelsen Medvandrerne, Are Lerstein, er på linje med Arctander. Han har mottatt mange telefoner fra folk som er bekymret for at deres nærmeste nå blir satt på gata fordi myndighetene vil flytte alle ressurser til koronabekjempelse.

– Den farligste tiden for en rusmisbruker er tiden rett etter behandling. Vi vet hva som skjer med folk som blir sendt på gata på denne måten, sier Lerstein.

Også Are Lerstein, som står bak Stiftelsen Medvandrerne, er bekymret for at rusmisbrukerne nå blir ofret.

I likhet med Arctander understreker Lerstein at det å tenke annerledes og trekke inn ressurspersoner er viktigere enn noen gang.

– Det snakkes mye om ettervern, dette er ikke måten å gjøre det på, sier han.

Det åpne brevet til Bent Høie er signert av en rekke ressurspersoner og organisasjoner og ble først publisert på rusfeltet.no.

Powered by Labrador CMS