I slutten av januar var det et stort smitteutbrudd på byggeplassen der Pressens hus bygges. 146 personer ble satt i karantene.
I slutten av januar var det et stort smitteutbrudd på byggeplassen der Pressens hus bygges. 146 personer ble satt i karantene.

Massetesting av bygningsarbeidere i Oslo. Kommunen starter på egne byggeplasser

Oslo kommune er i gang med omfattende koronatesting på byggeplasser. Seks testenheter skal tas i bruk, men ingen kan tvinges til å stille opp.

Publisert

– Vi har sett smitteutbrudd på enkelte byggeplasser i Oslo. Derfor bestemte vi oss for å starte dette arbeidet. sier Rina Mariann Hansen (Ap), byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, til Aftenposten.

Hun opplyser at kommunen starter med de kommunale byggeplassene.

— Blir satt rett i produksjon

Byrådet skal bruke kommunens fire mobile testenheter og to privat drevne koronatestbusser til å screene alle ansatte på byens byggeplasser.

I forrige uke skrev VårtOslo om aktører i Oslos byggebransje som omgår og bryter smittevernreglene.

Leder i Bygningsarbeidernes fagforening, Joachim Espe, fortalte om utenlandske arbeidere som blir satt rett i produksjon etter ankomst.

— Overfor innleid utenlandsk arbeidskraft spiller kyniske arbeidsgivere på den enkeltes frykt for å bli bøtelagt i Norge. Vi har grunn til å tro at arbeiderne holder inne med det de vet om lovbrudd, sa Espe.

— Frykt for å miste jobben

I går skrev VårtOslo om at byggebransjen er overrepresentert når Arbeidstilsynet avdekker brudd på smittevernreglene i Oslo.

— Manglende tillit til myndighetene eller frykt for å miste jobben kan for eksempel være grunner til å ikke melde fra, sa Katarina Øi Heidem, seksjonssjef i avdeling for Arbeidslivskriminalitet hos Arbeidstilsynet.

Spår mer massetesting

Helsebyråd Robert Steen (Ap) tror massetesting blir en nøkkel for å lette på restriksjonene.

– Det ideelle hadde vært om vi alle hadde hatt hurtigtester som vi kunne ta hjemme en eller to ganger i uken, sier han.

Powered by Labrador CMS