Leder av bystyrets helse- og sosialutvalg, Cecilie Lyngby (Folkets Parti) vil stoppe den kommunale støtten til Bydelsmødre

Kommunen vil foreløpig ikke stoppe overføringene til Bydelsmødre. - Nå er det på tide med full støttestopp, sier Cecilie Lyngby (Folkets Parti)

Etter flere varsler mot innvandrerorganisasjonen Bydelsmødre varsler Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet at de fryser statsstøtten til organisasjonen. — Nå må kommunen følge etter, mener leder av bystyrets helse- og sosialutvalg Cecilie Lyngby (Folkets Parti).

Publisert

Siden sommeren har det brent rundt kvinneorganisasjonen Bydelsmødre. Etter varsler fra både nåværende og tidligere ansatte om dårlig arbeidsmiljø og flere mulige brudd på arbeidsmiljøloven har både Arbeidstilsynet, Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet og velferdsetaten i Oslo kommune ettergått de innkomne varslene.

Fredag kunne VårtOslo melde at Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet ser så alvorlig på situasjonen at de foreløpig velger å fryse statsstøtten. Velferdsetaten i Oslo kommune opplyser nå at de foreløpig ikke vil følge direktoratets veivalg.

— Stans all støtte nå

Det får leder av bystyrets helse- og sosialutvalg, Cecilie Lyngby (Folkets Parti), til å reagere kraftig.

— Nå er det på tide at all støtte til Bydelsmødre, også den kommunale, blir stanset inntil det blir ryddet ordentlig opp i organisasjonen, sier Lyngby til VårtOslo.

Hun krever at alle fakta kommer på bordet om hva som skjer i organisasjonen, for å sikre at kommunens penger ikke blir brukt på en feil måte.

— Dette er jo ikke første gang vi ser at det kommer varsler i saker hvor det gis kommunale tilskudd. Sett fra mitt ståsted burde vi fått en mye bedre ordning for å følge opp bruken av tilskuddene, sier Lyngby.

Saken vurderes kontinuerlig

Etter beskjeden om at Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet fryser statstilskuddet til Bydelsmødre for andre halvår i år, opplyser kommunikasjonssjef i velferdsetaten, Guri Skansen, at kommunen foreløpig ikke har planer om å stanse den kommunale driftsstøtten.

— Vi har en kontinuerlig vurdering av ulike tiltak. Vi har fulgt organisasjonen tett siden det første varslet til Oslo kommune i desember 2020, sier Skansen.

Ser forbedringer

Hun forklarer at de fra etatens side mener å ha sett forbedringer i organisasjonen rundt de punktene som var spesielt nevnt i varselet fra i vår.

— Varslene vi mottok i 2021 var spesielt knyttet til organisasjonsmodellen og ansettelsesprosedyrer. Her har bydelsmødrene gjort endringer som resultat av velferdsetatens oppfølging, for eksempel at ikke samme person er daglig leder og styreleder lenger, sier kommunikasjonssjefen.

Siden oppstarten i 2016 har Bydelsmødre mottatt vel 16,5 millioner i økonomisk støtte fra Oslo kommune.

Powered by Labrador CMS