Byrådsleder Raymond Johansen besøker Bekkelagshjemmet. Her sammen med Kitty Brøyn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Byrådsleder Raymond Johansen besøker Bekkelagshjemmet. Her sammen med Kitty Brøyn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Oslo kommune følger arbeidsmiljøloven

Det er ingen normalsituasjon at arbeidsmiljøloven brytes i Oslo kommune.

Publisert

Arbeidsmiljøloven bygger på krav som arbeiderbevegelsen har fremmet gjennom mange tiår og er viktig for å sikre trygge ansettelsesforhold og likebehandling i arbeidslivet. Det er prisverdig at mediene har satt arbeidsmiljøloven på dagsorden, men vi må kunne forvente at brudd på arbeidsmiljøloven presenteres på en opplysende måte.

VårtOslo gjengir 16. desember en NTB-sak om at det har vært «over 3000 lovbrudd» ved de kommunale sykehjemmene i Oslo i 2019. Tallene settes ikke inn i noen sammenheng.

99 prosent følger reglene

I sykehjemmene i Oslo har vi årlig rundt en halv million vakter. Over 99 prosent av dem gjennomføres uten brudd på arbeidsmiljøloven.

Flertallet av bruddene som VårtOslo omtaler handler om at sykepleierstudenter og andre med deltidsjobb har arbeidet to søndager på rad. Det tar vi selvsagt tak i. Alle arbeidsmiljølovbrudd tas på alvor, men det er ikke en normalsituasjon at arbeidsmiljøloven brytes.

Har styrket grunnbemanningen

Ser vi Oslo kommune i forhold andre kommuner eller statlige institusjoner, har det ikke kommet opplysninger om at Oslo kommune bryter arbeidsmiljøloven mer enn andre.

Vi vet for eksempel at det er dobbelt så mange brudd på arbeidsmiljøloven per vakt i sykehusene og helseforetakene som i sykehjemmene, totalt en halv million arbeidsmiljøbrudd så langt i år.

Vi vet også at Oslo kommune har redusert brudd på arbeidsmiljøloven i sykehjemmene med 75 prosent siden 2013, men vi vil ytterligere ned. Derfor har vi siden 2018 styrket grunnbemanningen med 110 faste og hele stillinger ved de kommunale sykehjemmene.

Skal kikkes i korta

I tillegg pågår det undersøkelser av oppfølging av arbeidsmiljøloven både kommunerevisjonen og internrevisjonen i Oslo kommune.

Oslo kommune og byrådet skal kikkes i korta. Det gjør oss bedre. Derfor gjorde vi for eksempel alle avvik fra sykehjemmene i Oslo offentlige etter at vi vant valget i 2015.

Men vi må også kunne forvente at tall vi gir ut settes inn i en sammenheng som gjør at publikum selv er i stand til å vurdere alvorlighetsgrad.

Powered by Labrador CMS