Mange fra Sverige jobber i servicebransjen og i andre bransjer som ble helt stengt på grunn av koronakrisen.
Mange fra Sverige jobber i servicebransjen og i andre bransjer som ble helt stengt på grunn av koronakrisen.

Svensker og dansker i Oslo hardest rammet av koronaledigheten

Mens svensker og dansker slet på arbeidsmarkedet da koronakrisen rammet Norge, klarte somaliere seg best, viser tall fra Nav.

Publisert Sist oppdatert

Da koronarestriksjonene ble innført i Norge i starten av mars, førte det flere tusen ut i arbeidsledighet. Og koronakrisen rammet arbeidstakere ulikt ut fra hvilken bakgrunn de har, skriver Aftenposten.

For tiden er 1.747 svensker i Oslo helt eller delvis ledige. I februar var det samme tallet 235. Ledigheten for dansker i hovedstaden har mangedoblet seg, og det er nå 266 ledige.

Servicebransjen stengt

Tallene henger sammen med hva slags jobb de hadde da koronakrisen rammet, påpeker forskningsleder Jon Rogstad i Fafo.

– Mange fra Sverige jobber i servicebransjen og i andre bransjer som ble helt stengt. Tallene reflekterer hvor folk var i arbeidslivet da Norge ble nedstengt, sier han til avisen.

Samlet sett var økning i arbeidsledigheten i Oslo på 354 prosent i perioden fra februar. Permitterte er også med i statistikken.

Somaliere minst rammet

For personer med somalisk bakgrunn var ledigheten mye lavere. Der var økningen på 108 prosent i samme periode, og det er nå registrert 1.488 ledige, mot 714 i februar.

Forklaringen er at personer med somalisk bakgrunn jobber bransjer som ikke ble like hardt rammet, som taxibransjen, andre transportyrker og renholdsbransjen.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.