Oslo kommune har lavest andel fritidsklubber per innbygger i landet. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
Oslo kommune har lavest andel fritidsklubber per innbygger i landet. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix

– Oslo bryr seg ikke om ungdom

Det er nå på tide at alle byens politikere viser respekt for de unge – bygg flere fritidsklubber!

Publisert Sist oppdatert

Det er skam at vi har så dårlig fritidstilbud for ungdom i byen vår. Jeg bor i Gamle Oslo. Her vokser hvert tredje barn opp i fattigdom og er dermed helt avhengig av et offentlig fritidstilbud for å utvikle seg og sosialisere seg.

Kristiansand har omtrent like mange innbyggere som Gamle Oslo. Der har de tolv fritidsklubber. I bydelen vår har vi to!

Finner kriminelle helter

Oslo kommune har lavest andel fritidsklubber per innbygger i landet. Gjennom 2000-tallet kuttet det 18 år gamle borgerlige byrådsregimet nesten alt av fritidstilbud for ungdom i Oslo.

Ungdommer som vil på klubb, må være forberedt på å reise inn til sentrum, mente byråd Margaret Eckbo fra Frp i 2004.

Samtidig valgte byrådet å legge ned over halvparten av fritidsklubbene i Groruddalen og på Østkanten. Ettervirkningene av disse valgene ser vi tydelig i dag i form av at ungdomskriminaliteten er på vei tilbake.

Ungdom som sliter hjemme, som før ble fanget opp av heltene på fritidsklubben, blir nå gående på gata og finner nye “helter” blant de kriminelle. Dessverre fortsetter det sittende byrådet, med Arbeiderpartiet i spissen, denne trenden.

Arbeiderpartiet stjal fra ungommene

Jeg sitter i bydelsutvalget for Rødt i Gamle Oslo. Før jul skulle vi behandle bydelsbudsjettet for 2019.

Dessverre hadde Rødt en samarbeidsavtale med Arbeiderpartiet, og vi ble tvunget til å stemme for et budsjett vi var imot.

I forkant av forhandlingene med Arbeiderpartiet hadde vi vært helt tydelige; Rødt sin hovedprioritering er ungdom. Etter flere dager med forhandlinger klarte vi kun å få 200.000 ekstra til de to eneste fritidstilbudene vi har i bydelen.

Samtidig kjempet Arbeiderpartiet med nebb og klør for at bydelsdirektøren skulle få nesten 15 millioner ekstra i egne frie midler. Alt dette gikk selvfølgelig Arbeiderpartiet stolt ut med som en stor seier for ungdom.

Vi i Rødt gikk fra det med en forståelse om at vi aldri mer skal samarbeide med et slikt “Arbeiderparti”.

Bygg fritidsklubber

Den siste tiden har vist at vi står maktesløse igjen når 14-åringer løper rundt i byen med våpen og utøver vold. Stadig flere unge blir rekruttert inn i kriminelle miljøer, de blir med fordi de vil ha den nyeste iPhonen, kulere klær eller bare oppleve respekt fra andre.

Det er nå på tide at alle byens politikere viser respekt for de unge – bygg flere fritidsklubber!