Gruppeleder for MdG, Harald Nissen, er svært fornøyd med å ha reddet det kommunale driftstilskuddet til Leieboerforeningen. Foto: MdG

Miljøpartiet de grønne vil få bydelene til å vektlegge kvinnelige gatenavn

Publisert

Harald Nissen i Oslo MDGs bystyregruppe skal fremme et forslag om å endre reglene for navnsetting av gater, slik at Oslo får flere skilt med kvinnenavn.

Saken vi skrev om at kvinneaktivister satte opp en rekke nye gateskilt, oppkalt etter kvinner, på mandag fikk stor oppmerksomhet flere steder.

Nå går Miljøpartiet de grønne (MDG) inn for å endre en formell instruks for navnsetting av gater, veier og plasser i det offentlige rom.

— Denne aksjonen har aktualisert at instruksen idag sier ingenting om hensyn til kjønnsbalanse, så vi håper å få med oss et bredt flertall i Oslo bystyre på forslaget, sier Harald Nissen, gruppeleder i Oslo MDGs bystyregruppe, til VårtOslo.

Her setter kvinneaktivistene opp skilt med kvinnenavn på mandag. Foto: Cathrine Linn Kristiansen

— Oslo 2017 bør avspeile likestilling

— Det instruksen mangler, er en presisering når de gjelder hva man skal gå etter når man skal finne et navn. At man også skal gå etter å finne et relevant kvinnenavn. Skal vi få en forandring på dette her, så må det nok inn i instruksen, sier Nissen.

— Med et slikt tema vil man nemlig få litt politisk motstand. Navnesaker er veldig identitetsbærende for folk i gatene de bor i. Det ligger også en del kulturelle føringer i det. Men hvis du ser på gamle oslokart, så har jo faktisk gater skiftet navn opp igjennom historien. Og Oslo i 2017 bør jo avspeile at man er et likestilt samfunn.

Men en endring i instruksen er ikke gjort med en tryllestav. MDG er avhengig av andre partier i bystyret for å få gjennomslag.

Kan blokkeres i bystyret

MDG, Arbeiderpartiet (Ap), Sosialistisk venstreparti (SV) og Rødt har flertall i bystyret. Det er imidlertid ikke sikkert at Ap, som må med for å oppnå flertall på venstresiden, vil støtte dette.

— Vi kan godt se på om noe skal gjøres med instruksen, men jeg tror det aller, aller viktigste ikke nødvendigvis er det. Jeg tenker at det handler ganske mye om bevissthet og holdninger, sier Rina Mariann Hansen til VårtOslo.

Kvinnehistorisk natt. Foto: Cathrine Linn Kristiansen

I tillegg til å være Ap-politiker, er hun Byråd for kultur, idrett og frivillighet. Det er ved denne byrådens bord at bydelenes vedtak om nye gatenavn havner, før de vedtas av bystyret.

Unntaket er sentrum, hvor byråden navnsetter. Hun har nylig gitt nye navn i Bjørvika. Da valgte hun å bytte ut navnene som var foreslått med kvinnenavn. For eksempel får vi Anne Cath. Vestlis plass foran det nye hovedbiblioteket, mens Studentergangen blir til Henny Mürers gang.

— Folk liker mannsnavnet Egon Olsens allé

—  Jeg skal se om det kan gjøres på en måte som er en slags henstilling til bydelene om å huske på de gode lokale kvinnenavnene. Men jeg vet ikke om å endre instruksen, som egentlig er et slags pålegg, er det riktige. En instruks skal stå i veldig lang tid, sier byråden.

— Samtidig tror jeg ingen mener at alle nye gatenavn må være kvinnenavn. Vi fikk for eksempel nettopp Egon Olsens allé, og det tror jeg fortsatt alle er for selv om det er et mannsnavn.

— I tillegg er det en stor prosess hvor bystyret må gjøre et vedtak, blant annet, så det er kanskje andre måter å gjøre det raskere på.

Ser en positiv trend fra før av

Byråden påpeker at det heller ikke kun er snakk om kvinnenavn versus mannenavn. Mange steder er det helt andre kategorier som gjelder.

— Jeg er blant annet glad for at jeg ga Sukkerbiten navnet Sukkerbiten. Og noen steder gir man stedet det navnet folk flest kaller stedet fra før av. I Bjørvika vedtok vi samtidig en hel rekke navn som ikke er personnavn.

I tillegg peker hun på det hun oppfatter som en allerede eksisterende positiv trend hos bydelene når det kommer til å huske kvinnene i navnsettingen.

— De senere årene er det bydeler som har blitt flinkere. Jeg ser at Sagene har hatt bevissthet rundt det og har funnet kvinnenavn som også har lokal tilknytning, og det er jo veldig fint. Jeg tror det er en god prosess på Frogner når det gjelder gatenavn på Filipstad, som blir en helt ny bydel med nye gater og nye navn. I bydel St. Hanshaugen var det noen gater allerede i forrige bystyreperiode hvor de foreslo kvinnenavn.

Deeyah Khans gate. Foto: Cathrine Linn Kristiansen

— Blir avhengig av en velvillig byråd

— Er det mulig at holdninger og bevissthet allerede er endret, og at det ikke er nødvendig å gjøre nye tiltak i det hele tatt? At alle bydeler er obs på dette, og at mangelen på kvinnenavn rett og slett handler om at det ikke lages så mange nye gater og plasser hvor man kan gi nye navn?

— Det er også helt mulig. Jeg vet rett og slett ikke, det er noe av det som bør undersøkes.

MDGs Harald Nissen er glad for at byråd Rina er positiv til det økte fokuset på kvinnenavn, men er redd for alt annet enn en endring i instruksen kan vise seg å ikke være kraftig nok lut.

—Det er veldig bra at Rina skal følge opp. Men jeg tror faktisk at det kan være greit at man får inn dette i instruksen, slik at man ikke bare er avhengig av en velvillig byråd i fremtiden.

Det lyktes ikke VårtOslo å få en kommentar fra partiene på høyresiden før publisering.

 

Powered by Labrador CMS