Raymond Johansen har brutt løftene om eienndomsskatt, mener Henrik Asheim (H). Foto: Bernt Sønvisen
Raymond Johansen har brutt løftene om eienndomsskatt, mener Henrik Asheim (H). Foto: Bernt Sønvisen

– Oslofolk vet at Aps skattegaranti er null verdt

Publisert

Arbeiderpartiet har allerede brutt skatteløftene de ga velgerne i Oslo, Bergen og Tromsø etter at de overtok makten fra Høyre i 2015.

Dette viser en gjennomgang NRK nylig gjorde. Allikevel ber Jonas Gahr Støre og AP også i dette valget velgerne om å tro dem på nye skatteløfter. Denne gangen er det ikke eiendomsskatten som skal økes, men inntektsskatten, avgiftene og den særnorske straffeskatten på norsk eierskap.

Retorikken er den samme som Raymond Johansen brukte for å føre Oslo-velgerne bak lyset for to år siden.  Han lovet at det bare var et lite fåtall boligeiere med dyre boliger som skulle betale. Folk med «vanlige» boliger skulle ikke behøve å bekymre seg for eiendomsskatten, og ingen med OBOS-leiligheter ville få eiendomsskatt hevdet Oslos byrådsleder.

Støres skattebløff ble avslørt

Oslofolk vet i dag at virkeligheten annerledes. Allerede første året med eiendomsskatt måtte rundt 2.500 eiere av OBOS-leiligheter punge ut. På grunn av prisstigningen på leiligheter i Oslo, må flere og flere betale eiendomsskatt i årene fremover. Dette visste Raymond Johansen da han utstedte sin eiendomsskattgaranti i 2015.

Ved dette valget hevder Oslo Aps førstekandidat, Gahr Støre, at ingen med under 600.000 kroner i inntekt skal betale mer i skatt. Man skulle tro at velgerne i alle fall fikk vente til etter valget før løftet ble brutt, men denne gangen ble Støres skattebløff avslørt allerede 7. august.

Rammer barnefamilier

VG avslørte da at skatteøkningene kan bli opptil tre ganger høyere enn hva Støre har lovet, og at mange med inntekt under 600 000 også ville få økt inntektsskatt. Ikke nok med det. Støre later som om det kun er bedriftseierne som skal betale 15-milliardersregningen i økt skatt.

Sannheten er at minst 5 av de 15 milliardene skal betales gjennom økte avgifter for vanlige folk. Avgiftsøkninger rammer aller hardest barnefamilier med lav inntekt, og er dermed en ekstra usosial skatt.

— Høyre prioriterer smartere

Høyre er i stedet opptatt av å la familiene beholde mer av egne penger. Derfor har en vanlig familie fått 8000 kroner mer i lommeboken i snitt i løpet av denne stortingsperioden. På den måten kan flere familier ha litt mer rom på budsjettet hver måned fordi økonomisk trygghet også er velferd for folk.

Samtidig som vi har redusert skatten for familiene og på arbeidsplasser, har vi redusert helsekøene, bygd mer vei og bane og redusert fraværet i skolen fordi vi jobber smartere og prioriterer det viktigste først.

Vi merker oss at Arbeiderpartiet nå vil øke skattene med minst 15 milliarder kroner. Det er liten tvil om at den regningen vil vokse ytterligere dersom AP skal styre landet i samarbeid med SV, MDG, SP og Rødt.

Powered by Labrador CMS