— Det har nok ikke helt gått opp for meg ennå. Svingene satt skikkelig, og det var bare å gønne på, sier Norges og Oslos nybakte verdensmester.
— Det har nok ikke helt gått opp for meg ennå. Svingene satt skikkelig, og det var bare å gønne på, sier Norges og Oslos nybakte verdensmester.

Sensasjonelt skøytegull til Ragne Wiklund (20) fra Nordberg. Første VM-tittel til norsk kvinne på 83 år

— Det har nok ikke helt gått opp for meg ennå, sier Ragne Wiklund. 20-åringen fra Nordberg overrasket stort ved å ta VM-gull på 1500 meter på skøyter i Heerenveen. Ingen tuktet vinnertiden 1.54,61, som også er ny personlig rekord.

Publisert

Ragne Wiklund gikk inn til 4.-plass på 3000 meter tidligere i mesterskapet. Da ble det brukt ord som sjokkerende. Ordet kunne kanskje vært spart til søndag. Topplasseringen ble jekket opp til gull.

Wiklund seilet inn til personlig rekord og sitt beste løp noen gang.

Rekordrask åpning

Brittany Bowe fra USA ble nummer to med 0,42 sekunder opp til Wiklund. 20-åringen har ikke vært i nærheten av Bowes tider tidligere i sesongen.

— Dette er helt sykt! Nå skal jeg ut å kose meg på 5000 meter, sa 20-åringen i et intervju med V4 mens det siste paret sto klar på startstrek.

Stilstudie av Ragne Wiklund under et løp i Nederland tidligere i sesongen.
Stilstudie av Ragne Wiklund under et løp i Nederland tidligere i sesongen.

Etterpå var hun enda mer overrasket over egen prestasjon. Nederlenderne Irene Wüst og Antoinette de Jong måtte nøye seg med 4.- og 5.-plass på distansen.

Wiklund åpnet på 25,81 på de første 300 meterne. Så rask har Wiklund aldri åpnet før. Hun har aldri vært på pallen i et individuelt verdenscupløp tidligere i karrieren. Hun ble juniorverdensmester på 3000 meter i 2019.

— Det har nok ikke helt gått opp for meg ennå. Svingene satt skikkelig, og det var bare å gønne på, sa Wiklund, som også er en aktiv orienteringsløper.

Laila Schou Nilsen og Bjørg Eva Jensen

Gullet til Wiklund er Norges første på kvinnesiden i VM enkeltdistanser noensinne. Sist gang en norsk kvinne tok skøytegull i VM, var i 1938. Da var det legendariske Laila Schou Nilsen som vant.

Bjørg Eva Jensen tok OL-gull i Lake Placid i 1980. Men siden har ingen vært i nærheten av en like stor prestasjon.

— Dette er så stort! Jeg har nesten ikke ord, sa tidligere skøyteløper og Viasat-ekspert Hege Bøkko.

Satte også ny pers på 5000

To timer etter gulløpet gikk Norges nye skøyteyndling inn til personlig rekord også på 5000 meter, og det gjorde hun med solide 10,28 sekunder. Den nye persen lyder 6.58,76. Wiklund åpnet fort, men fikk det litt på de siste rundene. Det ble ikke bare kos.

– Jeg var nok litt fartsblind og åpnet nok litt hardt, men jeg gikk ikke opp så mye mot slutten. Jeg er egentlig ganske fornøyd, sa Wiklund til V4 etter 6.-plassen på halvmila.

Nederlands Irene Schouten vant 5000 meter med 6.48,537.

Powered by Labrador CMS