DEBATT
Er det vi ser her "lipstick on a pig?", spør Shoaib Sultan i dette innlegget.
FOTO: Andre Kjernsli / MDG
- Idag taler Maria Zähler (Frp) på en motmarkering mot SIAN. Er det greit? Bør hun ønskes velkommen?
— Jeg er for å la folk snu. At om man innser at en har tråkket over streken tidligere og ønsker å endre seg, det er bra! Men det burde altså gjelde flere.
Forskjellsbehandlingen av ytre høyreekstremister og muslimer som har ytret noe storsamfunnet (med rette) kritiserer, er iøynefallende.
Den fortsatte mistenkeliggjøringen og krav om kanossagang mot Fahad Qureshi versus omfavnelsen av Maria Zähler er ganske tydelig.
Alle ekstremister er like, men noen ekstremister er likere enn andre! Rasistene fra SIAN starter med en ny kampanje mot norske muslimer, med start i den muslimske fastemåneden ramadan.
Bør Zähler holde tale?
Ikke noe nytt fra den kanten, og det er varslet både en støydemo mot dette og en antirasistisk motmarkering litt lenger unna.
En av appellantene her er skribent Maria Zähler, på den høyreekstreme bloggen Resett. Det er bydelsutvalget i Gamle Oslo som har har invitert Resett-skribenten, nå også nestleder i Oslo Frp, som taler på motmarkeringen mot SIAN på lørdag.
I en Facebook-status ser jeg at bloggeren har skrevet en status der hun tar avstand fra tidligere ekstremistiske og meget drøye uttalelser. Det er bra. Men betyr det at hun bør holde tale likevel? Viser det oss en forskjellsbehandling? Jeg kommer tilbake til dette.
Frps politikk kan man også si sitt om, men det tar vi på et senere tidspunkt. Timingen på denne teksten er også faktisk av interesse.
Lipstick on a pig?
En ting er at hun fortsatt, så vidt jeg har forstått, er skribent på hatbloggen. Men poenget her er at Facebook-statusen kom som et resultat av protester mot at hun, som tidligere har forfektet en rekke rasistiske standpunkter, skulle holde en appell på en antirasistisk markering.
Zähler synes å ha moderert seg over tid, det er bra. Men spørsmålet er om det er nok? På engelsk snakker en om å sminke en gris, eller altså «put lipstick on a pig», er det dette vi ser her? Jeg vet ikke. Men for meg er problemet i dette tilfellet hverken SIAN eller Zähler. Det er oss, storsamfunnet.
Jeg skrev et lettere omskrevet sitat fra "Animal Farm" av George Orwell like over her, om at alle dyr er like, men noen dyr er likere enn andre.
Det kommer meg i hu når jeg observerer det som skjer. Altså, hva med tilgivelse, skal man aldri la folk ta avstand fra tidligere ekstreme uttalelser?
Vi må holde døren åpen, men...
Jeg mener absolutt at man må ha døren oppe for at folk kan snu. Jeg har både som leder i Islamsk Råd og som rådgiver i forhold til ekstremisme ved Antirasistisk senter hatt kontakt med flere ekstremister og prøver å ha en tilnærming om at det skal være lov å snu.
Den timingen er dog litt problematisk, men det er forskjellsbehandlingen som for meg er det mest tydelige problemet her.
La oss bare forestille oss en tidligere ekstremistisk muslim ønsker å reformere en del av sine tidligere ekstreme standpunkter. Ville det bli tatt imot like enkelt etter en enkel Facebook-status? Vi behøver i grunn ikke lure.
Vi har en reell situasjon vi har sett for ikke så altfor lenge siden. Etter veldig mange ekstreme standpunkter har vi sett lederen for Islam Net prøve å moderere seg, men at han har blitt møtt med veldig lite forståelse og lite imøtekommenhet og åpne armer.
Liten forståelse for IslamNet
IslamNets ønske om å etablere et ungdomssenter har ikke møtt veldig mye forståelse eller politisk støtte, snarere tvert imot har de blitt møtt med sterke motkrefter.
Så tingene er ikke like for Kong Salomon og Jørgen hattemaker. Brune ekstremister forblir ekstremister for alltid, mens hvite ekstremister kan få lov til å reformere seg.
Jeg er ikke, og har ikke, vært noe tilhenger av Qureshi, vi har hatt våre sterke uenigheter i åpenhet og hvor og når vi har møttes ellers, og jeg tviler på om vi kommer til å ha sammenfallende syn med det første. Jeg vil fortsette å være kritisk, men den kritikken han ble møtt med, nei vi ser ikke noe som engang ligner i dette tilfelle!
Uheldig forskjellsbehandling
Forskjellsbehandlingen som ytre høyre-ekstremister og muslimer som har ytret noe storsamfunnet (med rette) kritiserer, er iøynefallende.
Den fortsatte mistenkeliggjøringen og krav om kanossagang mot Qureshi versus omfavnelsen av Zähler er ganske tydelig.
Jeg er egentlig for å la folk snu, at om man innser at en har tråkket over streken tidligere og ønsker å endre seg, er det bra! Men det burde altså gjelde flere.