Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) la frem en rekke kuttforslag i revidert Oslo-budsjett.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Høyre roser byrådets budsjettkutt. Men mener private nå må få drive barnehager og sykehjem i Oslo
— Det er positivt at byrådet reduserer kostnadene sine når vi får mer utgifter med koronaviruset, sier Anne Haabeth Rygg (H).
Ap/SV/MDG-byrådets reviderte budsjettforslag for 2020 innebærer en rekke kutt i både i det opprinnelige budsjettet vedtatt før jul, og i valgkampløfter og punkter i byrådserklæringen fra i fjor høst.
— Jeg synes også det er bra at byrådet kunne finne 1,9 milliarder kroner på noen uker i sine budsjetter, og at det kunne løses uten at det går ut over velferdstilbudet, sier Høyres finanspolitiske talsperson i bystyret, Anne Haabeth Rygg.
De rødgrønne partiene vil neppe være enig i at det ikke kuttes i velferdstilbud. Byrådsleder Raymond Johansen sa da budsjettforslaget ble lagt frem at innføring av gratis skolemat og utvidelse av gratis aktivitetsskole i enkelte bydeler blir kuttet.
Annonse
Men begge kuttene er i tilbud som ennå ikke er innført. Det betyr at det nå er budsjetterte kutt, og ikke etablerte velferdstilbud, som fjernes.
— Vi utsetter viktige valgkampløfter og punkter fra byrådserklæringe, var formuleringen Raymond Johansen brukte på pressekonferansen da budsjettforslaget ble presentert.
— Jeg kunne i tillegg ønsket meg noen økonomiske justeringer som vi så varig effekt av. For eksempel innføring av innskuddspensjon i Oslo kommune for nyansatte, som man har i næringslivet ellers.
— I tillegg mener jeg byrådet nå bør tenke igjen på om ikke de kan la dyktige private bedrifter drive barnehager og sykehjem, istedenfor at kommunen absolutt skal overta dette, sier Høyres Anne Haabeth Rygg.
Høyre roser byrådets håndtering av selve koronautbruddet. Men er ikke fornøyd med hvordan næringslivet i Oslo behandles. Og Høyre mener den alvorlige økonomiske situasjonen tilsier at de rødgrønne blir med på å la private igjen få drive sykehjem og barnehager i hovedstaden.
— Byrådet bør nå tenke igjen på om ikke de kan la dyktige private bedrifter drive barnehager og sykehjem, istedenfor at kommunen absolutt skal overta dette, sier Rygg til VårtOslo.
— Vi snakker om at dette er en dugnad. Da hadde det vært bra om også kommunen signaliserte at dette tar vi del i, gjennom reformer som kunne avbyråkratisere og effektivisere driften i kommune, sier Høyres finanspolitiske talsperson i bystyret.
Sist bystyremøte varslet Høyre at de vil foreslå å sette av 20 millioner kroner til reiselivsnæringen gjennom paraplyorganisasjonen VisitOslo. Nå foreslår byrådet å sette av halvparten, 10 millioner kroner, i en felles pott reiselivsnæringen kan søke om å få.
— Når 64.000 personer er helt eller delvis ledige i Oslo, og omtrent halvparten av disse jobber i reiselivsnæringen, så må kommunen gi en håndsrekning til denne næringen. Og det haster! Nordmenn sitter nå og planlegger årets sommerferie.
— Da må Oslo presenteres som en destinasjon med mye spennende å tilby, og det så raskt som mulig. Byrådet kan ikke da etablere et søknadsregime for å dele ut 10 millioner kroner til reiselivsnæringen. Dette er en næring som leverer en verdiskapning på 20 milliarder årlig, som er kjempeviktig for byen vår, sier Anne Haabeth Rygg.