Både med humor og dype diskusjoner som våpen ønsker Hanna Asefaw (til venstre) og Maria Refsland et mer regulert boligmarked.
Både med humor og dype diskusjoner som våpen ønsker Hanna Asefaw (til venstre) og Maria Refsland et mer regulert boligmarked.

Med instagram-kontoen Min drittleilighet avdekker de elendige tilstander i byens utleieboliger

— Vi hadde ikke trodd vi skulle få en så overveldende respons, sier initiativtagerne bak instagramkontoen min_drittleilighet. Der publiseres bilder av dyre, små og nedslitte utleieboliger i Oslo.

Publisert

— På instagramkontoen min_drittleilighet, bruker vi humor. Og vi slår hardt, sier Maria Refsland.

På Facebook-siden Reduser husleia! er det rom for dypere diskusjoner om boligpolitikk. På Instagram har de fått over 1.600 følgere, og på Facebook-siden over 1.100 følgere i løpet av de to ukene kontoene har vært oppe.

— Drittlei av å betale de rike? Bor du i en leiemaskin? Send oss bilde med info om antall kvadratmeter, by, antall personer og pris per måned. Vi poster anonymt, er undertittelen til instagramkontoen, ifølge boligaktivist Maria Refsland.

— Nektet å bli med på korona-dugnad

Med i kollektivet er også Hanna Asefaw. Hun er oppvokst på Grünerløkka og kjenner utleie-historien ved mange av gårdene i bydelen.

— Her i Sannerkvartalet, med gårder i Sannergata, Christies gate og Københavngata, vokste jeg opp. Nå er alle 150 leilighetene eid av Heimstaden, som leier de ut med korttidskontrakter, forteller Hanna Asefaw.
— Her i Sannerkvartalet, med gårder i Sannergata, Christies gate og Københavngata, vokste jeg opp. Nå er alle 150 leilighetene eid av Heimstaden, som leier de ut med korttidskontrakter, forteller Hanna Asefaw.

— Vi spurte en rekke hus- og gårdeiere om de kunne sette ned husleia under koronakrisen. Det var noen få utleiere som gjorde det, men de store utleieselskapene satte ikke ned leia, sier Hanna Asefaw.

— En av de aller største utleierne svarte at de også var rammet av krisen og at de slett ikke hadde råd til å redusere husleia nå. I samme periode kjøpte denne utleieren opp leiligheter for 4,3 milliarder kroner. Og anslo i et intervju med Finansavisen de ville kunne kjøpe eiendom for ytterligere 40-50 milliarder.

— Viljen til å bidra til den store dugnaden var fraværende. Var vi overrasket? Nei, vi var ikke det, sier Hanna Asefaw.

— Har funnet individuelle løsninger

VårtOslo tok kontakt med boligselskapet Heimstaden, som hovedsakelig er eid av Ivar Tollefsens eiendomskonsern Fredensborg A/S.

Tollefsen har bygget et internasjonalt eiendomsimperium med forgreininger til en rekke land. Og er store på utleie i Oslo.

— Vi har i alle seks landene Heimstaden opererer funnet individuelle løsninger for å hjelpe de som har blitt rammet av nedstengningen, sier Christian Vammervold Dreyer, kommunikasjonsdirektør i Fredensborg A/S

— Når et land stenges ned grunnet myndighetenes tiltak for å begrense smittespredningen, er det viktig at myndighetene hjelper de som blir rammet.

— Det var lenge usikkerhet knyttet til myndighetenes tiltakspakker. Da dette ble klarlagt, ble det enklere å finne løsninger for de leietagerne som fremdeles hadde behov for hjelp gjennom disse ekstraordinære månedene, sier Dreyer.

— Det er samfunnsøkonomisk viktig at bedrifter fortsetter å investere, også i tøffere tider. I Heimstaden investerer vi både i å utvide og oppgradere eiendomsporteføljen, for å skape gode og bærekraftige nabolag og hjem, sier Vammervold Dreyer.

Overrasket over den dårlige standarden

Tilbake til boligaktivistene Maria Refsland og Hanna Asefaw, som viser bilder av flere Heimstaden-leiligheter på sin Instagram-konto.

De er begge overrasket over hvor små og dårlige noen av leilighetene er. Instagram-kontoen avslører at enkelte store utleiere er dårlige på vedlikehold.

— Vi har publisert bilder fra noen skikkelige høl med manglende vedlikehold. Og fra leiligheter med det vi vil kalle urimelige regler, sier boligaktivistene.

Bidragene som har kommet inn på min_drittleilighet har vært fra folk som viser sin virkelighet. Og Refsland og Asefaw har med instagramkontoen og facebooksiden truffet noe som virkelig opptar oslofolk.

— Vi har sett et eksempel fra en gård eid av Olav Thon på Grønland hvor postkassene i lang tid ikke har vært sikret. Hvem som helst kan åpne hvilken som helst postkasse, men til tross for at leieboerne har meldt ifra om dette flere ganger, er det fortsatt ikke rettet opp, forteller Hanna Asefaw.

— Folk tør ikke si i fra

Etter at VårtOslo tar kontakt med Thon eiendom kommer beskjeden om at gården med postkasser i uforsvarlig stand nå skal repareres.

— Vårt driftsapparat har vært ute og sjekket og lokalisert problemet i Grønlandsleiret 5. Det er bestilt reparasjon av postsonelåsen, og det blir fulgt opp, sier Torill Larsen, avdelingssjef, boligutleie hos Thon eiendom.

— Det er vanskelig for den enkelte leieboer å vite hvordan en skal ta opp urimelige boforhold med huseieren, sier Asefaw og Refsland.
— Det er vanskelig for den enkelte leieboer å vite hvordan en skal ta opp urimelige boforhold med huseieren, sier Asefaw og Refsland.

Maria Refsland og Hanna Asefaw mener at å ha tak over hodet er så viktig at mange beboere finner seg i å bli dårlig bostandard i tillegg til høye priser. Når boligene blir leid ut med korttidskontrakter, blir det heller ingen vilje hos beboerne til å organisere seg.

De store utleierne derimot er godt organiserte. I noen tilfeller er firmaene bygd opp på en måte som gjør ansvarsforholdene uoversiktlige.

— Uregulert boligmarked gir klasseskille

De to mener at det ikke bør være opptil den enkelte leieboer å ta opp kampen for bedre boforhold.

– Vi bor i et land hvor samfunnet er regulert på mange områder, men i det viktige boligmarkedet derimot, er det nærmest fritt fram for alle med med gode nok ressurser og midler, sier Hanna Asefaw.

Maria Refsland viser til at andre land har valgt løsninger for leieboliger som er mer beboervennlig enn det som finnes i Oslo.

I Danmark er det en makspris på andelsleiligheter, i Sverige er retten til å leie ut regulert.

— Det uregulerte boligmarkedet er med på å skape et større klasseskille. Vi i Norge liker å snakke om at vi er så like, men har du ikke foreldre med mye penger, kommer du ikke inn på boligmarkedet.

Slik ser Instagram-siden til Min drittleilighet ut.
Slik ser Instagram-siden til Min drittleilighet ut.

— Boligmarkedet må reguleres

— Selv om du har en god jobb, klarer du ikke å spare deg til en egen leilighet i Oslo. Det må være et folkekrav at boligmarkedet reguleres, sier Refsland.

OBOS var en gang i tiden et sosialt boligbyggelag. Tøyen Boligbyggelag er et eksempel på en aktør som i dag forsøker å gjenoppta den sosiale boligbyggertråden.

Oslo har byrådet og kommunen nå åpnet for å se på en tredje, ikke-kommersiell boligsektor. Men foreløpig er dette kun på et diskusjonsnivå hos de rødgrønne partiene i bystyret og byråd.

— Det er slettes ikke er så vanskelig å gjøre noe med boligsituasjonen, bare vi bestemmer oss for å i det hele tatt ha en boligpolitikk, og ikke et helt fritt, uregulert marked, mener Refsland og Asefaw.

Powered by Labrador CMS