Sykepleier Kari Gaarder Osnes skal foreta en koronatest på Diakonhjemmet i mai i år.

Fortsatt lange koronatestkøer i Oslo: - Vi jobber med å bedre kapasiteten, svarer kommunen

I Oslo må flere med koronasymptomer vente opptil en uke for å få testet seg. Samtidig opplever helseetaten økende ventetid etter at det kom nye kriterier for koronatesting.

Publisert

— Det er stor pågang til testing og dessverre må noen vente lenge. Vi håper at ventetiden vil gå ned fremover nå som kapasiteten øker, sier direktør for helseetaten i Oslo kommune, Hilde Hamre, til VG.

Hamre sier at alle kommunens teststasjoner jobber målrettet for å øke testkapasiteten, men at etaten ser en økende ventetid nå som det er kommet nye kriterier for å kunne teste seg.

— Vil ikke vente på offentlig testing

Mange privatklinikker tilbyr testing i flere norske byer, og flere av dem opplever nå økt pågang.

— Vi merket en eksplosiv økning de siste to ukene etter oppblomstringen. Mange tar kontakt fordi de ikke vil vente på offentlig testing, sier administrerende direktør Per Helge Fagermoen i Volvat.

Han mener det er synd at kommunen ikke sender folk til dem og andre private klinikker som har ledig kapasitet for å få ned koronatestkøene.

Direktøren for kommunens helseetat sier at det er en mulighet etaten nå ser på.

– Samtidig som vi øker vår egen kapasitet, jobber vi med å etablere et utvidet testtilbud i samarbeid med private aktører i byen, sier Hilde Hamre.

Samtidig er opposisjonen i bystyret misfornøyd med byrådets håndtering av koronapandemien etter sommerferien.

— Hvor er teststasjonene?

— Jeg forstår godt at viruset kom overraskende i mars. Men at byråden ble overrasket over smitteøkningen da folk kom hjem fra ferie har jeg liten forståelse for, sier nestleder Anne Haabeth Rygg i Høyres bystyregruppe til Dagsavisen.

I kjølvannet av smitteoppblomstringen har det kommet fram at Oslo kommune har vært langt unna kravet fra staten om at 5 prosent av byens innbyggere skal kunne bli testet for viruset.

Helsebyråd Robert Steen (Ap) har lovet en dobling av testkapasiteten innen 1 til 2 uker, og kommunen har kalt inn ekstra folk for å håndtere pandemien.

Opposisjonen er likevel ikke fornøyd og mandag er det innkalt til møte i bystyrets forretningsutvalg, og der har hele opposisjonen, bortsett fra Rødt, samlet seg for å kreve tydelige svar fra byrådet.

Både Høyre, Venstre, Frp, Bompengepartiet og KrF mener flere detaljer må på bordet om hvordan byrådet konkret skal nå målene om 5 prosent testkapasitet.

— Hvor er teststasjonene? Når er de oppe og går? Når har vi hele kapasiteten klar, spør Rygg.

Løsning for lette symptomer klar

Fredag ble et nytt nettskjema for bestilling av koronatest tilgjengelig på Oslo kommunes nettsider. Håpet er at denne selvbetjeningsløsningen skal avlaste koronatelefonen og gjøre det lettere for Oslos befolkning å teste seg.

Hvis du har alvorlige symptomer, bør du imidlertid ta kontakt med fastlege eller legevakt, sier helsebyråd Robert Steen (Ap).

— Det er bare pasienter med lette symptomer, eller de som er nærkontakter, som kan bestille test her, sier Steen til Aftenposten.

Innledningsvis blir man spurt om hvorfor du ønsker koronatest, og du blir bedt om å beskrive symptomer før man kan bestille koronatest ved å logge inn via ID-porten.

Deretter må man oppgi folkeregistrert adresse, om man kan kjøre bil til teststedet, og om man bestiller koronatest for seg selv eller barn. Til slutt vil man få en tekstmelding med informasjon om tidspunkt og sted for prøvetaking.

Powered by Labrador CMS