Nå blir de nye bomstasjonene i Oslo sannsynligvis utsatt frem til sommeren. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Nå blir de nye bomstasjonene i Oslo sannsynligvis utsatt frem til sommeren. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

De nye bomstasjonene i Oslo blir tre måneder forsinket. Oslopakke 3 kan tape 200 millioner

Forsinkelsen av de nye bomstasjonene innebærer at de nye bomstasjonene i Oslo ikke trer i kraft fra 1. mars, som planlagt, men fra 1. juni.

Publisert

– Dette er veldig trist. Vi har lagt en plan og var i rute i forhold til denne. Det er leit at inntektene fra det nye bomsystemet kommer senere enn planlagt, sier sekretariatsleder i Oslopakke 3, Terje Rognlien.

Han anslår tapet for Oslopakke 3 til å ligge på rundt 200 millioner kroner ved utsettelsen av de nye bommene. De nye bommene innebærer at langt flere bilister enn før vil måtte betale bompenger.

Skyldes feilproduksjon

Det er Akershus fylkeskommune og Oslo kommune som «eier» Oslopakke 3. Ikke bare Oslo, men også bomprosjektet i Bergen blir forsinket på grunn av den manglende leveransen.

– Årsaken til forsinkelsen skyldes at leverandøren av utstyret, EFKON i Østerrike, har gjort en feil på sensorboksene. Dette utstyret er nødvendige for at bomstasjonen skal komme på plass. Boksene må produseres på nytt, noe som, ifølge produsenten, kan ta opptil tre måneder, sier prosjektleder i Statens vegvesen, Anne Grethe Nordahl.

Illustrasjonsbilder av en bomstasjon i Oslo en tirsdag ettermiddag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Illustrasjonsbilder av en bomstasjon i Oslo en tirsdag ettermiddag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Veldig ergerlig

Nordahl opplyser at leverandøren fortalte Statens vegvesen om feilen på utstyret på fredag og at kontrakten med det østerrikske selskapet beløper seg til over 60 millioner kroner. – Vi har ikke fått noen forklaring på hva som er årsaken til feilproduksjonen ennå.

– Vi synes dette er veldig ergerlig. Ikke minst siden vi lå godt an til å levere til 1. mars og alt annet er i rute.

Forsinkelsen kommer ganske overraskende på Statens vegvesen, som opplyser at de ganske nylig fikk høre fra entreprenøren EFKON at leveransene var i rute.

Byrådet bekrefter utsettelsen

Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, beklager utsettelsen:

Lan Marie Nguyen Berg beklager forsinkelsen av indre bomring.
Lan Marie Nguyen Berg beklager forsinkelsen av indre bomring.

– Et bredt politisk flertall inkludert Høyre, Venstre og KrF har vedtatt Oslopakke 3 i Oslo bystyre, og Stortinget stemte enstemmig for. Det er beklagelig at Vegvesenet nå varsler at gjennomføringen av det kanskje viktigste tiltaket for Oslolufta blir forsinket. Denne uka er luftforurensningen i Oslo igjen høy, og folk med astma og luftveislidelser må holde seg unna forurensede områder. Vi har blitt lovet en grundigere orientering og konkret fremdriftsplan fra Statens vegvesen i neste uke, og det ser vi frem til å få.

VårtOslo har prøvd å få tak i talspersoner fra EFKON uten å lykkes så langt.

Powered by Labrador CMS