DEBATT

Lekeområdet som vil bli ødelagt av ny gangvei som plan- og bygningsetaten har vedtatt skal komme, skriver innleggsforfatteren.

– Hvem kjenner de lokale behovene best, er det kommunen eller beboerne på Kampen?

– Hvor er balansen mellom fremkommelighet for alle og det å ta vare på gode oppvekstmiljø for barn i Oslo sentrum? Når slutter tradisjonelle planverktøy å være fornuftige å bruke, og når bør kommunen i stedet snakke med de som bor i nabolaget før nye gang- og sykkelruter bygges?

Publisert

Spørsmålene kommer opp når Oslo kommune planlegger en gangvei på Kampen. Fra Skedsmogata ved Ensjø T-banestasjon, over og gjennom lekeområdene til Kampen barnehage og Kampen skole, og ned til Jordal Amfi. 

Tiltaket vil ha konsekvenser for hvordan hundrevis av barn kan leke her, og i tillegg minske tryggheten. Vi som foreldre er bekymret for at opparbeiding av gangveien tar mer enn den gir til barna og nærmiljøet.

Dette området har verdifulle kvaliteter ved utelek fordi det har skygge og etablert natur. Fem trær står også utsatt til ved planene om gangvei. 

Skolen er til venstre på bildet og en del av skolegården grenser til barnehagene. Det er eneste direkte tangering mellom de to uteområdene. Dette området er et viktig kontaktpunkt mellom barnehagebarn og de yngste skolebarna.

Ingen dialog med barn og foreldre

Byggestart er i august, men barn og foreldre som bruker området har ikke blitt invitert til dialog og kjenner ikke til at kommunen har gjennomført en undersøkelse om behovet for denne gangveien. 

Om kommunen hadde spurt oss, hadde de visst mer om hvordan barna bruker området. De hadde visst at etableringen av en gangvei vil ødelegge den grønne lungen som er det beste stedet å leke når solen står på. 

Den nye gangveien foreslås gjennom de tryggeste lekearealene barna har, og hvor det i dag er tett kontakt mellom barnehagebarn, skolebarn og naboer.

Gangveien slik den står i dag fungerer som lekeareal som binder sammen skolegård og skolens friplass. Den nye gangveien vil lede til gjennomtrekk av gående og syklende som gjør at det blir vanskeligere for barna å leke fritt mellom skolegården og friplassen. 

Foreslåtte gangvei vil slik senke kvaliteten på, og redusere lekearealene som barna har totalt sett.

Kun en marginal forkorting

Gangveien vil kun føre til en marginal forkorting i avstand for enkelte som går mellom Elverumsgata/Hølandsgata og nordøst for Skedsmogata. Ellers finnes det allerede en snarvei gjennom skolegården, som forbinder Skedsmogata og Jordal Amfi. 

Gatenettet på Kampen er i tillegg godt tilpasset fotgjengere og gaterommene er hyggelige å bevege seg i.

Hvem kjenner de lokale behovene best, er det kommunen eller områdets beboere? Og er behovet for gangvei større enn behovet for uteoppholdsareal til barna og bevaring av natur?

Powered by Labrador CMS