Birgit Skarstein vant suverent gull i under Paralympics i Tokyo. Foto: Torstein Bøe / NTB
Birgit Skarstein vant suverent gull i under Paralympics i Tokyo. Foto: Torstein Bøe / NTB

Birgit Skarstein er blant de som skal tale på 17. mai. Ni av ti talere er kvinner

Etter to år med pandemi vender hovedstaden tilbake til gamle 17. mai-vaner. På talerlisten står blant andre idrettsutøver Birgit Skarstein og Olga Shamshur Flydal i Den norske Helsingforskomité.

Publisert

— Vi er svært fornøyde med årets talerliste, forteller 17. mai-komiteens leder Anna Dåsnes fra Venstre.

— Komiteen har invitert ti sterke talere som får ordet når vi hedrer noen av norgeshistoriens viktigste samfunnsborgere. Det er en stor glede for oss at mange osloborgere får starte dagen med å høre hva disse stemmene har på hjertet, sier Dåsnes i en pressemelding fra utdanningsetaten.

Ukrainsk-født taler

Blant talerne er seniorrådgiver i Den norske helsingforskomité Olga Shamshur Flydal, som snakker ved Camilla Collett-monumentet i Slottsparken. Flydal er opprinnelig født i Ukraina, men har bodd i Norge i nærmere 20 år. Hun ser frem til å tale på en 17. mai som er uvanlig på flere måter:

— I år er det en spesiell glede og forventning til 17. mai feiring hos store og små. Endelig blir det grunnlovsdag med barnetog og uten enmeteren! Men denne gleden er iblandet tungt alvor, etter snart tre måneder med krig i hjertet av Europa, sier Flydal i pressemeldingen.

Hun legger til at verdier som felleskap, inkludering og innsats for å hjelpe millioner av ukrainske flyktninger er viktige i år.

— Verdier vi ikke kan ta for gitt

Anna Dåsnes blir ikke overrasket om flere av talerne på 17. mai trekker linjer til krigen i Ukraina:

— Det er helt naturlig. Vi feirer Norges grunnlov og dermed også uavhengigheten vår og retten til selvbestemmelse. Men dette er et år hvor vi minnes på at dette er verdier vi ikke kan ta for gitt, så tanker om krigen i Ukraina vil sannsynligvis sette sitt preg på flere av 17.mai-talene. Friheten, demokratiet og freden vi feirer på 17. mai, er akkurat det som nå er under brutalt angrep i Ukraina, sier Dåsnes.

Ni av ti talere er kvinner

Det er en kvinnesterk talerliste ved minnestedene som bekranses i Oslo kommune og 17. maikomiteens regi. Blant komiteens utvalgte talere er idrettsutøveren Birgit Skarstein, som holder tale ved graven til Anna Rogstad, Norges første kvinnelige stortingsrepresentant. En elevrådssekretær, en overlege, en filmskaper og en generalmajor er på også på talerlisten.

— For 17. mai-komiteen har det vært viktig å fylle morgenen og dagen med et mangfold av perspektiver. I Oslo by er vi et skikkelig mangfold av stemmer, og sånn skal det også være på 17. mai, forteller Anna Dåsnes.

Les mer om 17. mai-programmet i Oslo på Oslo kommunes hjemmesider.

Powered by Labrador CMS