Nabo til Grünerhagen ballplass, Kirsti Ulvestad (t.v) og lokalpolitiker Anita Wold (V), ønsker at kommunen gjør mer for å vedlikeholde ballplassen. Foto: Christian Boger
— I årevis har Grünerhagen ballplass blitt vanskjøttet. Nå krever naboene handling fra kommunen
� Grünerhagen ballplass har ødelagte basketkurver, gress og jord på banene og generell vanskjøtsel, forteller naboene. Men hevder ingenting blir gjort fra Oslo kommune når de klager.
Det smeller i spretten fra en basketball. En enslig spiller har funnet veien til den asfalterte ballpassen, vis-á-vis studentsiloen ved Kuba på nedre Grünerløkka, denne formiddagen.
Rundt anlegget er forfallet tydelig. Benker uten sitteplanker, gress og jord blandet med asfaltdekket på banene og viltvoksende kratt, er bare deler av opplevelsen brukerne av banen får servert.
— I årevis har jeg jobbet for å få kommunen til å ta bedre vare på ballplassen, men ingen ting har skjedd. Det har vært sporadiske initiativ, i etterkant av klager fra meg. Men generelt virker det som kommunen ikke bryr seg om en av de viktigste møteplassene for ungdom i Oslo indre øst, sier en oppgitt nabo, Vibeke Skistad, til VårtOslo.
Naboene ser potensialet i anlegget med flere basketbaner og et bordtennisbord, men mener det krever en viss standard på vedlikeholdet.
— Vi har fått beskjed fra bymiljøetaten om at det skal utføres jevnlig vedlikehold her. Men det kan enhver oppegående person se at ikke skjer. Når vi i tillegg tar kontakt for å påpeke at nå er det på tide at det gjøres, får vi en takk for tilbakemeldingen. Men ingen ting skjer, forteller Skistad.
Hun mener det ikke er mye vedlikehold som skal til for at anlegget kan bli hyggelig og bra for brukerne.
— Det er lite som skal til, men når du lar blader ligge på banedekket gjennom vinteren, og ikke fjerner kratt og ugress, blir det lite hyggelig. Porter som henger skjevt og ødelagte basketkurver er heller ikke med på å gi brukerne noen god opplevelse, mener den engasjerte naboen.
— Kaster penger ut av vinduet
Senest i mai i år var Skistad i kontakt med bymiljøetaten for å få gjort noe med forholdene. I en svarmail sendt 21. mai lover bymiljøetaten å ta grep for å rette opp i forholdene naboene påpeker. Siden den gang har lite eller intet skjedd. Naboene får heller ikke svar på hva entreprenøren som er ansvarlig for vedlikeholdet, virkelig skal utføre på anlegget.
— Vi ser aldri entreprenør eller bymiljøetaten her. De få gangene vi har klart å få dem til å komme for å inspisere banen, er det vi som har måttet invitere. Det tømmes søppel, og skiftes sporadisk basketkurver, men det er stort sett alt. Vi har også vært vitne til merkelig islegging om vinteren, i forsøk på lage en skøytebane. Mye tyder på at det er en del kommunale penger som kastes ut av vinduet her, påpeker Skistad.
Opplysninger naboene har fått viser at det i bymiljøetatens budsjett for 2019 er satt av vel 100 millioner til parkdrift. Dette er pengepotten som blant annet går til vedlikehold av ballhagen.
— Du kan jo begynne å lure på om disse vedlikeholdskontraktene bare er å kaste pengene ut av vinduet når ingen ting skjer, mener Vibeke Skistad.
Ballplassen ligger midt i et tett befolket nabolag og kunne vært mye brukt av barn og unge. Virkeligheten er en annen, hevder naboene. Grunnet manglende tilrettelegging for barn og unge, brukes banen veldig mye av tilreisende unge voksne fra rundt om i byen. I tillegg er banen, ifølge naboene, omsetningsplass for narkotika.
— Banen kunne vært veldig fin å bruke for ungene i nabolaget. Men slik den framstår i dag er den lite tilpasset deres behov. Den brukes litt, men potensialet er mye større. Hadde det vært satt opp noen lavere basketkurver og tilrettelagt mer for lek, hadde dette vært svært velkomment i nærmiljøet, mener Vibeke Skistad.
Nå mener både naboer og bydelspolitiker på Grünerløkka, Anita Wold (V), at det er på høy tid de ansvarlige politikerne tar grep for å stanse forfallet.
— Nå er det tide at byråd Lan Marie Nguyen Berg, som er ansvarlig byråd, kommer på banen og rydder opp i denne saken. Vi må få en slutt på at det ikke gjøres noe for å holde ballplassen i stand, sier Venstres lokalpolitiker Anita Wold.
Hun kan fortelle at bydelsutvalget i bydel Grünerøkka har sendt gjentatte henvendelser om behov for mer vedlikehold til bymiljøetaten, men at det ikke blir fulgt opp
Plages av nattestøy
Det er heller ikke bare manglende vedlikehold, som plager naboene til ballplassen. Et annet problem, spesielt om sommeren, er støy fra ballspilling til langt på natt. Også dette har de flere ganger forsøkt å ta opp med rette instanser i kommunen uten at noe har skjedd.
— Det hender stadig vekk at vi vekkes midt på natta av bråk fra basketbanene. Vi har flere ganger forsøkt både å snakke til brukerne av banen og kontakte politiet. Til ingen nytte, forteller nabo Kirsti Ulvestad.
Hun er rask med å poengtere at naboene ikke har noe i mot at banen benyttes til sport og lek. Tvert i mot mener naboene dette bare er positivt. De mener derimot at det burde være mulig å få til tiltak som hindrer at de får forstyrret nattesøvnen av ballspill.
— Det burde ikke være vanskelig å få en lås på portene til banen slik at den blir mindre attraktiv å benytte på sen kvelds- og nattestid, mener naboen.
I kommunen er det parkavdelingen i bymiljøetaten som er ansvarlig for det daglige vedlikeholdet av ballplassen. Dette inngår i en samlekontrakt for vedlikehold som er satt ut til en ekstern entreprenør.
— Vi utfører utfører løpende vedlikehold, rydding, tømming av søppel og har ettersyn av utstyret på plassen. Dessverre opplever vi at det er mye hærverk der. Det kan nok bidra til at plassen oppleves som forfallen. Vi følger jevnlig med på plassen, og politiet er også informert, sier presseansvarlig i bymiljøetaten, Monica T. Olsen.
Hun varsler at etaten nå ser på nødvendigheten av en oppgradering av ballplassen.
— Vi er enig i at det er nødvendig med en oppgradering, for eksempel nye benker og avfallsbeholdere. Dette skal fundamenteres i bakken og derfor har vi ønsket å gjøre det i sammenheng med en større oppgradering av plassen, sier Olsen.