DEBATT

– Løsningen er ikke å stjele arbeidskraft fra hverandre. Jobb på lag med oss i Oslo – ikke mot oss, er byråd Anita Leirvik North (H) sin bønn til regjeringen.

– Kannibalisering løser ikke krisen på arbeidskraft

– Dersom Oslo kommune hadde fått beholde bare litt mer av sine skatteinntekter, kunne Oslo jobbet enda mer med å tiltrekke seg den arbeidskraften både Oslo og resten av landet trenger. Det kunne resultert i teknologi og produkter som ville kunne komme hele landet til gode.

Publisert

Uken før vi i Oslo la frem vårt budsjett kom det er en budsjettlekkasje fra regjeringen. 

«Vi kommer til å kutte utdanningsgjelden med 25.000 kroner i året for å bosette seg i kommunene med lavest folketall», sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Nyheten skal være en gladmelding til distriktene (les frieri til Senterpartiets velgere). De 212 minst sentrale kommunene skal omfattes av ordningen.

Ordningen skal stimulere unge lærere, ingeniører og leger til å flytte til fraflyttingstruede kommuner. Så for rundt 2000 kroner i måneden skal unge nyutdannede flytte til steder «der ingen skulle tru at nokon kunne bu», ifølge Støre og Vedum. 

Jeg har tro på økonomiske insentiver i politikken, men med hensyn til distriktspolitikk, er det flere markedsøkonomiske insentiver til stede som ennå ikke har klart å lokke disse unge til distriktene.

Ville alt bosatt seg i distriktene

I Oslo var gjennomsnittlig husleie for en toromsleilighet, ifølge SSB, 13.850 kroner i måneden i 2023. I Stranda kommune der Støre og Vedum valgte å slippe budsjettlekkasjen, finner jeg på Finn.no en toromsleilighet til 6000 kroner pr. måned.

Dersom det er økonomiske insentiver som var det avgjørende for hvor unge, nyutdannede velger å bosette seg, ville de allerede bosatt seg i distriktene. Gevinstene ved lavere leiepriser er allerede langt større enn den statlige subsidien som er foreslått. 

I Stranda sitt tilfelle er gevinsten bare i lavere leiepris allerede dobbelt så stor som Vedums distriktsfrieri. Og da har vi ikke sett på andre kostnader som også oftere er lavere i distriktene.

Unge med god utdanning ønsker seg ofte til byer og steder der de kan få brukt sin utdannelse. I tillegg tilbyr byer som Oslo et rikt kulturliv, en stor bredde i fritidstilbud, et pulserende uteliv. Til sammen er dette faktorer som er med på å tiltrekke seg attraktiv arbeidskraft.

Arbeidskraft Oslo trenger

Oslo har behov for mer høyt kvalifisert arbeidskraft innen klima og miljø, teknologi, livsvitenskap og digitalisering. Vi jobber kontinuerlig med å tiltrekke oss arbeidskraft. Økonomiske incentiver har ikke stått på vår liste over politiske virkemidler vi har vurdert.

De talentene vi ønsker å tiltrekke oss befinner seg i Manchester, Gent, Chicago og Mumbai. De kommer til Oslo fordi vi kan tilby et interessant fagmiljø innen deres felt. At vi også kan tilby en god balanse mellom jobb og fritid, et allsidig og bredt tilbud av fritidsaktiviteter og uteliv, er et stort pluss.

Tiltaket til Støre og Vedum koster skattebetalerne 1,3 milliarder. Dersom Oslo kommune hadde fått beholde bare litt mer av sine skatteinntekter, kunne Oslo jobbet enda mer med å tiltrekke seg den arbeidskraften både Oslo og resten av landet trenger. Det kunne resultert i teknologi og produkter som ville kunne komme hele landet til gode.

Nylig gikk Oslo Innovation Week av stabelen. Arrangementet har mer enn 80 arrangement med deltagere fra mer enn 50 land, der gründervirksomhet og innovasjon står i førersetet. 

Ingen Thorvald uten Oslo

Under åpningen fikk jeg æren av å dele ut premien Oslo Innovation Award for 2024 til oppstartsbedriften Saga Robotics. 

Roboten «Thorvald» optimalisere bærekraft ved å redusere naturinngrep og økt produktivitet, samtidig som den letter arbeidet for bonden.

Uten nettverket som en liten storby som Oslo kan tilby, ville aldri Thorvald blitt til. Men Thorvald kan gjøre en stor forskjell for mange i distriktene.

Det er ikke Stranda eller Trysil som har en utfordring med arbeidskraft. Dette er noe vi opplever i hele det norske land. Løsningen er ikke å stjele arbeidskraft fra hverandre. Jobb på lag med oss i Oslo – ikke mot oss.

Powered by Labrador CMS