Unike butikker i byen

Butikkinnehaver Rune Frøyland viser stolt frem sin samling av herkulesbiller. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Naturens mangfold og all verdens mynter er det utrolige navnet på en sjelden butikk i Ullevålsveien

Rett ved Vår frelsers gravlund ligger en liten butikk kalt «Naturens mangfold og all verdens mynter». Butikken er den eneste av sitt slag i verden, med et helt unikt utvalg av fossiler, sommerfugler, krystaller og mynter.

Publisert

Butikken drives av Rune Frøyland (47), som selv er utdannet i tropisk naturvern fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Han har bestandig vært entusiast for natur og miljø, og gjorde sitt feltarbeid i Nepal med systematisk telling av tigre.

Helt fra han var liten, har han hatt en brennende lidenskap for natur og miljø, og det var blant annet tanken om å dele denne interessen med andre som var motivasjonen bak butikken:

– Først og fremst ville jeg leve av det jeg syns er gøy. Å kunne formidle naturglede og kunnskap, i tillegg til å møte folk med de samme interessene som meg. Naturen er grunnlaget for livene våre, og uten å forstå det kommer man ingen vei, sier Frøyland.

I Ullevålsveien, rett ved Vår Fruers gravlund ligger butikken Naturens mangfold og all verdens mynter. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Naturfagslærerne sikler

På en rundtur i butikken forteller han mange interessante historier om alle de forskjellige produktene han har i forretningen, om alt fra hvorfor insektene har forskjellige farger til hvordan krystaller blir dannet. Her er det mye kunnskap å hente for store og små, og dette er også noe skolene burde benytte seg av.

– Mange av kundene som kommer inn her er faktisk naturfagslærere som kjøper ting av egen lomme til å bruke i undervisningen. Det er synd at skolene ikke prioriterer penger til den slags ting, for barn burde lære om naturfag ved å kunne ta og kjenne på tingene, ikke bare lese om de i bøker.

Utstoppede fugler hekker på øverste hylle i Naturens mangfold-butikken. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Gi meg sted, jeg gir deg en gave

Å selge slike artikler som det gjøres i «Naturens mangfold og all verdens mynter» krever mye kunnskap.

– Noe av det jeg syns er veldig gøy er å hjelpe folk med å skaffe personlige gaver til andre, ved at de forteller meg litt om denne personen. Det kan for eksempel være et sted som betyr mye for dem, et dyr de er glad i eller en tidsepoke de synes er interessant.

Krystalliserte mineraler fins å få tak i. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Sjeldent utvalg fra hele verden

Frøyland importerer varer fra over 25 land og har kontakter over hele verden som kan hjelpe han med å skaffe sjeldne og interessante ting. Dette gjør utvalget i butikken helt unikt. I de senere årene er det blitt stort fokus på utrydningstruede dyrearter og dyrevern, og Frøyland presiserer at dette er noe de tenker på når de velger ut sine produkter og leverandører:

– Vi får ofte spørsmål om hvordan vi skaffer insektene våre og om de er vernede eller ikke. Jeg syns det er flott at folk er bevisst på dette! Mange kunder kommer hit og forteller om ting og dyr de har kjøpt i utlandet, som jeg vet ikke er lovlig å selge. Det er viktig å handle med fagfolk man kan stole på for å unngå dette.

Falske mynter

Under intervjuet kommer også Kjetil Kvist (49), en av Norges fremste eksperter på antikke mynter og moderne forfalskninger. Dersom man har mynter hjemme, kan man ta de med til butikken og få hans hjelp til å sjekke om de er ekte og hvor mye de er verdt.

– Det er mange kriminelle som forsøker å lure folk, spesielt på nettet. Det produseres mye falske mynter, spesielt i Kina. Derfor kan du spare mye penger på å handle med folk som vet hva de driver med og som står fullt ansvarlig for handelen, påpeker han.

– Man kommer aldri nærmere Mars og månen enn man gjør her! ifølge Kjetil Kvist Rune Frøyland, som viser frem sjeldne meteoritter fra månen og mars. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Sin egen herre

Det er ingen hemmelighet at det kan være tøft å drive for seg selv, men Frøyland kunne ikke vært mer fornøyd med å drive selvstendig.

– Det er utrolig befriende! Jeg kan ta mine egne avgjørelser og bestemmer selv hva jeg vil ha her i butikken. Er det en gjenstand jeg ikke forstår, som jeg ikke ser poenget med eller ikke klarer å snakke engasjert om, så tar jeg den rett og slett ikke inn.

– Man kommer aldri nærmere Mars og månen enn man gjør her! ler Kjetil Kvist og viser frem biter av månen og mars. Dette er uhyre sjeldne meteoritter, som det er svært vanskelig å få tak i på egen hånd.

Rune Frøyland viser oss stadig flere av butikkens merkelige objekter. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Reality-stjerner

Det er ikke bare natur og miljø som har opptatt de to ildsjelene de siste årene. Våren 2017 var Kjetil Kvist med som sverdsluker i Norske talenter, og bak kassen i butikken, kan man se Frøylands Tufte IL-drakt, fra da han var med i Sesong 2 av serien i 2006.

– Her har vi begge vært med i reality-serier ja, gliser Frøyland. – Det er praktisk talt blitt er krav for å jobbe her det nå!

Men på spørsmål om fotballtalentet fremdeles er intakt rister han på hodet;

– Jeg er dessverre totalt ubrukelig. Det er veldig mange andre, morsommere, ting jeg vil heller vil bruke tiden min på. Jeg har nå brukt halve livet på å tilegne meg kunnskap, nå vil jeg bruke den andre halvdelen på å drive butikk, slår han fast.

Her kan du lese om flere unike butikker i byen.

Powered by Labrador CMS