Vålerengas Elise Thorsnes jubler over seier og sin 200. scoring i norsk kvinnefotball.

Briljant forsvarsspill og gnistrende kontringer: Vålerenga-damene er virkelig tilbake i sølvkampen

Med kontringsfotball av høyeste klasse vant Vålerenga-damene søndagens viktige hjemmekamp mot Rosenborg 2-0. — Dette var ubeskrivelig deilig, sier venstreback Andrine Tomter.

Med fire sluttspillkamper og tolv poeng igjen å spille for, hadde Vålerenga-damene fortsatt muligheten til å ta sølvet før Rosenborg kom på besøk på Intility arena søndag. Etter å ha vist kontringsfotball av absolutt høyeste kvalitet, kunne østkantlaget til slutt gå av banen med 2-0-seier mot sølvrivalen fra Trøndelag.

Dermed ligger de kongeblå nå på andreplass, med bedre målforskjell enn Rosenborg, når det gjenstår tre kamper av sluttspillet.

— Det er utrolig deilig å endelig vinne en kamp mot de andre topplagene. Det har vi slitt med i år, men endelig lykkes vi, jubler Andrine Tomter etter kampslutt.

Øvelse gjør mester

Oppskriften for den første seieren over ett av de andre topplagene i årets serie, var i stor grad basert på solid forsvarsspill og giftige kontringer. Selv om Vålerenga-spillerne virkelig fikk kjørt seg det første kvarteret av kampen, kom ikke trønderne til de aller største sjansene.

Mye av æren skal tilskrives hovedtrener Nils Lexerød, som de siste ukene virkelig har fokusert på defensiv organisering på treningsfeltet.

— Vi har jobba mye med å bli bedre til å forsvare oss etablert, for så å utnytte de kontringene vi får. I dag er det noe som fungerer veldig bra, smiler venstreback Tomter.

Assistmaskin Janni Thomsen stod bak begge de målgivende pasningene søndag kveld.

Nå er hun klar for igjen å vise at denne Vålerenga-utgaven er klar for å kjempe om andreplassen i serien, helt inn til målstreken.

— Hadde vi ikke vunnet i dag, kan du si at sesongen på mange måter hadde vært over. Nå drar vi til Trondheim om to uker for å sikre sier, og at vi kan ta hjem andreplassen i årets serie, sier hun.

— Har mer å gå på

Hovedtrener Lexerød er, som venstrebacken sin, svært godt fornøyd med at alle tre poengene ble igjen på Valle søndag ettermiddag. Han vil etter kampen ikke være med på sammenlikningen med José Mourinho og hans fotballfilosofi når det gjelder seiersoppskriften for søndagens kamp.

— Det var ikke meningen å bli så dype som vi ble i starten av kampen. Da er faktisk Rosenborg så gode at de spiller oss dype, mener hovedtreneren.

Han mener likevel terpingen på det defensive de siste ukene har båret frukter.

— Det er herlig å endelig vinne en storkamp, mener hovedtrener Nils Lexerød.

— Det er deilig å endelig slå ett av de andre topplagene. Det er det vi hele tiden har jobbet for, sier Lexerød.

Hovedtreneren mener likevel laget hans har mer å gå på spillemessig fra dagens kamp. Det mener han det blir viktig å ta fram i oppgjøret på Lerkendal om to uker.

Kontringer fra øverste hylle

For å være en kamp spillerne i kongeblått nærmest måtte vinne, slik at de stadig kunne ha et realistisk håp om sølvplass og dermed spill i Champions League neste høst, var starten ute på kunstgresset på Valle skuffende. De første minuttene av omgangen var det et jevnt Rosenborg-press mot hjemmelagets mål, og ikke det ønskede presset fra Nils Lexerøds utvalgte.

Bortelagets tidlige dominans ga ikke uttelling i målprotokollen, men med litt mer hell kunne trønderne raskt vært i ledelsen da Emilie Nautnes heading etter seks minutter smalt i metallet bak Jalen Tompkins.

Etter å ikke ha skapt noe på kampens første atten minutter, skal det så eksplodere for østkantlaget. Mot alle odds så langt i kampen fører en kjapp og presis kontring til at toppscorer Elise Thorsnes kan sende hjemmelaget i føringen, helt mot spillets gang. Det var en scoring fra læreboka med tanke på å straffe en overlegen motstander.

34-årige Elise Thorsnes scoret søndag sitt mål nummer 200 i norsk kvinnefotball.

Etter det klart ufortjente ledelsesmålet, skulle kampbildet fortsette i samme form som det hadde gjort de første knappe tjue minuttene. Gjestene fra Trondheim fortsatte å presse, mens hjemmelaget forsvarte seg etter beste evne. Etter tretti minutter gjentar så historien seg da Thorsnes igjen, etter nok en glimrende kontring, kan sette kveldens andre og sitt 200. mål i karrieren bak Rosenborg-keeper Lene Christensen.

Det andre målet får trønderne noe ut av rytme, og dermed kunne hjemmelaget etter solid forsvarsspill og to gnistrende kontringer gå til pause med en noe ufortjent ledelse.

Rosenborg uten svar

Med et pauseresultat som på ingen måte reflekterte spillets gang ute på kunstgresset på Valle, startet den andre omgangen akkurat som den første med et visst press fra gjestene i rosa drakter. Likevel var det litt som om mye av lufta hadde gått ut av Rosenborg-ballongen til pause, og presset var på langt nær så sterkt som det hadde vært i kampens åpningsminutter.

I takt med det stadig svakere presset fra gjestene, kom de blåkledde mer og mer inn i kampen uten at noen av lagene var i stad til å skape de store sjansene i den friske høstlufta. Kampbildet ble etterhvert preget av to lag som så ut til å ha gjort sitt beste, og dermed så seg fornøyde med resultatet slik det sto med rundt femten minutter igjen å spille.

Heller ikke den hektiske innspurten bød på noen store sjanser for noen av lagene, og Vålerenga sikret seg dermed en svært viktig hjemmeseier og tre poeng før innspurten i sluttspillserien.

Vålerenga - Rosenborg = 2 - 0 (2-0)