Her går Vinstralinja ved Nedre Fossum i Groruddalen. Mandag morgen vil strømprisen i Oslo nå nye rekorder.
Her går Vinstralinja ved Nedre Fossum i Groruddalen. Mandag morgen vil strømprisen i Oslo nå nye rekorder.

Forbered deg på prissjokk: Mandag morgen når strømprisen i Oslo nye rekorder

Aldri før har strømprisen vært høyere: Klokka åtte mandag morgen vil strøm i Oslo koste nær tre kroner og 25 øre per kilowattime inkludert moms. Og da er de andre statlige avgiftene og nettleie ikke regnet inn.

Publisert

Men det er ikke bare i Oslo strømprisene når nye rekorder. Situasjonen er lik i hele Sør-Norge.

Det er ikke uvanlig at strømprisene er høyest akkurat mellom klokka åtte og ni på morgenen, men at prisen med moms og avgifter passerer tre kroner og 25 øre er ekstremt i Norge.

Elavgift, Enova-avgift og nettleie kommer i tillegg

Pressekontakt Stina Johansen i Nord Pool kan ikke huske å ha sett så høye timepriser som det vi ser i morgen

— Siden det er søndag har jeg ikke fått sjekket 100 prosent, men det er uansett et meget høyt prisnivå, sier Johansen til Stavanger Aftenblad.

VårtOslos beregning over strømpris er kombinert med de varslede Oslo-prisene på Nord Pools nettside og 25 prosent i moms. Da er ikke elavgift, Enova-avgift og nettleie regnet inn.

Kommunikasjonssjef Andreas Veggeland i Lyse sier at den høye strømprisen har flere årsaker.

Strøm er basert på tilbud og etterspørsel

— Det er lite vind i Europa. Dessuten er det lavere temperaturer i Norden, noe som gjør at flere velger å varme opp husene med strøm, sier Veggeland til Stavanger Aftenblad.

Han trekker også fram at CO2-kvoteprisene har økt, noe som omfatter gass og kull. Det påvirker også elprisen fordi nordmenns strømforbruk er integrert med Vest-Europa. Det betyr at vi importerer strøm når vi selv produserer for lite.

Med andre ord er strømmen du har hjemme styrt av tilbud og etterspørsel i flere land.

— Kull og gass er også energikilder som går inn i det samme energimarkedet, og dette er også med på å presse prisene opp, sier Veggeland.

Powered by Labrador CMS