Marian Hussein (helt til v.) med V-tegn mens hun og SV´ere gikk fra dør til dør på Haugenstua torsdag kveld. Oslo SV kan juble over supertall i Norstat-målingen i valgkampinnspurten.

SV jubler over knallmåling i Oslo. Krisetall for Ap tre dager før valget

SV fosser frem og får 16,2 prosent i ny Oslo-måling. — Folk vil ha forandring. Forskjellene øker og vi er i en klimakrise, sier SVs 2. kandidat Marian Hussein. Rødt og Venstre gjør det også bra, mens Ap raser nær 8 prosentpoeng fra 2017-valget.

Publisert

— Denne målingen viser bare hvor viktig det er at vi står på i innspurten, sier Oslo Aps leder Frode Jacobsen til VårtOslo.

Ifølge NRKs siste Oslo-måling, utført av Norstat, får Arbeiderpartiet en oppslutning på 20,6 prosent. I forhold til valgresultatet er det en nedgang på 7,8 prosentpoeng.

Og sammenlignet med Norstat-målingen fra august er det en nedgang på 4,5 prosentpoeng for Ap i hovedstaden.

— Vet at mange Ap-velgere sitter på gjerdet

— Vi opplever egentlig at det er bra stemning i byen for skifte av regjering. Mange vi møter sier de har stemt, og at de har stemt på oss. Vi har tro på en solid innspurt, sier Oslo Ap-lederen.

Søylene viser partienes oppslutning i Oslo. Målingen er gjort av Norstat på oppdrag for NRK.

Dersom NRK/Norstat-målingen speiler valgresultatet om tre dager vil ikke Frode Jacobsen komme inn som fast representant på Stortinget fra sin 5. plass på partiets Oslo-liste.

— Vi vet at veldig mange Ap-velgere sitter på gjerdet. Derfor er det om å gjøre for oss nå å mobilisere. Vi skal gå fra dør til dør, stå på stand rundt om i byen og stå på helt til det siste, sier Frode Jacobsen.

Det mest oppsiktsvekkende i NRK/Norstat-målingen er Sosialistisk Venstrepartis eksepsjonelle fremgang i Oslo. Partiet får en oppslutning på 16,2 prosent i hovedstaden. Siden augustmålingen er det en fremgang på 5,8 prosentpoeng.

— Et protestvalg mot manglende handlekraft

Og siden stortingsvalget i 2017 er det et byks på 6,9 prosentpoeng i hovedstaden.

— Oslo-folk vil ha forandring. Forskjellene øker og vi er midt i en klimakrise. Dette valget har blitt et protestvalg mot manglende politisk handlekraft fra regjeringen, sier Oslo SVs andrekandidat Marian Hussein til VårtOslo.

De to kakene viser mandatfordeling på Stortingets Oslobenk dersom målingen var valgresultatet.

Målingen gir klar pekepinn på at ikke bare Hussein og Oslo SVs førstekandidat Kari Elisabeth Kaski inne på sikker stortingsplass, men også Andreas Skjalg Unneland er i NRK/Norstat-målingen inne med et tredje mandat.

Sist uke finregnet TV2 på utjamningsmandater i en måling tv-kanalen publiserte. Da kapret SV til og med et fjerdemandat i Oslo. Beregningen viste at også Cato Brunvand Ellingsen kan ligge an til å kom inn på Stortinget for Oslo SV.

Rødt ligger an til historisk godt valg i Oslo

Torsdag kveld gikk Marian Hussein og en gjeng SV`ere fra dør til dør på Haugenstua. Når VårtOslo spør hva velgerne sier, svarer Hussein at sosiale ulikheter og klima går igjen.

— Jeg møter mange som ønsker å stemme for både miljø og rettferdig fordeling, ikke velge mellom de to, sier Hussein.

Enda lenger til venstre for SV har vinden løyet litt for Rødt i forhold til august-målingen. Partiet får en oppslutning på 9 prosent, som er 1,2 prosentpoeng tilbake fra forrige måned. Likevel er målingen et solid løft i forhold til valgresultatet i 2017. Da fikk Rødt tillit fra 6,3 prosent av velgerne i Oslo.

Rødts andrekandidat Seher Aydar på trygg grunn dersom målingen speiler velgernes dom mandag. Både hun og partileder Bjørnar Moxnes kaprer mandater fra Oslo. Noe som vil være et historisk godt valgresultat for Rødt (og forgjengeren Rød Valgallianse).

MDGs andremandat mest usikkert

Ved kommunevalget i 2019 ble MDG Oslos tredje største parti med over 15 prosent oppslutning. Men i målinger før årets stortingsvalg har ikke partiet klart å matche brakvalget lokalt i Oslo for to år siden.

I NRK/Norstats måling får likevel Miljøpartiet De Grønne en solid oppslutning på 8,9 prosent - en fremgang på 2,9 prosentpoeng i forhold til stortingsvalget for fire år siden.

Tallene viser oppslutning i 2017, oppslutning i NRK/NOrstat-målingen i september og differansen i prosentpoeng helt til høyre.

Med et slikt valgresultat er MDG inne på Stortinget med både Lan Marie Berg og Rasmus Hansson. Det vil være en dobling av dagens representasjon på Oslobenken for MDG.

Beregninger fra Norstat viser likevel at MDG har det mest utrygge andremandatet per nå i målingen. Men Rasmus Hansson er likevel inne med en margin på cirka pluss 2 prosentpoeng.

Høyre holder fortet og er størst i Oslo

På borgerlig side holder Høyre fortet med en oppslutning på 25,1 prosent. En tilbakegang på 1,3 prosentpoeng i forhold til 2017-valget, men en ørliten fremgang på 0,8 prosentpoeng siden augustmålingen fra Norstat.

Det betyr at Høyre kan ligge godt an til å kapre fem stortingsplasser fra Oslo. I Norstat-målingen er partiets femtekandidat Mathilde Tybring-Gjedde inne på Sotrtinget med forholdsvis god margin.

SV-politikere gikk fra dør til dør på Haugenstua torsdag kveld. Fremst går Oslo SVs 4. kandidat på stortingslista, Cato Brunvand Ellingsen. Partifelle Eivind Digranes følger like bak. Ellingsen ligger an til å kapre et utjamningsmandat til Stortinget, viste en TV2-beregning sist uke.

Fremskrittspartiet sliter i motvind i atter en Oslo-måling. 6 prosent av velgerne sier de har tillit til Frp. Det er en tilbakegang på 3,5 prosentpoeng siden 2017, og en tilbakegang på 0,8 prosentpoeng siden målingen Norstat gjennomførte i Oslo i august.

Venstre i medvind, mens Frps Helgheim er ute

Med 6 prosent oppslutning er ikke andrekandidat Jon Helgheim inne på Stortinget. Frp vil med den oppslutningen kun få inn Christian Tybring-Gjedde fra Oslo.

På borgerlig side har derimot Venstre mye å juble for i NRK/Norstat-målingen. Partiet kaprer to mandater - både Venstre-leder Guri Melby og Ola Elvestuen er sikret stortingsplass dersom oppslutningen på 9,8 prosent blir valgresultatet. Siden august-målingen er det en fremgang på 3,2 prosentpoeng for Venstre.

Kristelig Folkeparti får et ørlite puff med en fremgang på 0,5 prosentpoeng i forhold til august-målingen og ender med en oppslutning på 1,6 prosent. Men sammenlignet med stortingsvalget i 2017 er KrF-oppslutningen i NRK/Norstat-målingen en tilbakegang på 0,5 prosentpoeng.

Bøhler trolig langt unna stortingsplass

I Senterpartiet ser ikke Jan Bøhler-effekten lenger ut til å appellere til Oslos velgere. Sp får en oppslutning på 2,1 prosent. Det er en tilbakegang på 1,6 prosentpoeng siden august-målingen fra NRK/Norstat. Og ironisk nok helt identisk med valgresultatet i 2017, da Bøhler ble valgt inn på Stortinget som Ap-politiker.

Andre partigrupper som stiller til valg er målt samlet. Her befinner blant annet partier som FNB, Sentrum, Alliansen, De Kristne og Liberalistene seg.

Norstat måler denne gruppen partier til å ha en samlet oppslutning i Oslo på 0,8 prosent. En tilbakegang på 0,7 prosentpoeng siden stortingsvalget i 2017.

Powered by Labrador CMS