61 år gamle Petter Eide tapte kampvotering mot 26 år gamle Andreas Sjalg Unneland i Oslo SVs stortingsnominasjon.
61 år gamle Petter Eide tapte kampvotering mot 26 år gamle Andreas Sjalg Unneland i Oslo SVs stortingsnominasjon.

Petter Eide (61) vraket - Andreas Sjalg Unneland (26) vant kampvotering i Oslo SV

Oslo SV har nominert Andreas Sjalg Unneland (26) på tredjeplass på stortingslista for valget i 2021. Dermed ble stortingsrepresentant Petter Eide (61) slått ut.

Publisert

Det er klart etter en kampvotering på nominasjonsmøtet i Oslo SV mandag kveld. Andreas Sjalg Unneland ledet Sosialistisk Ungdom fram til i sommer. Det betyr også at Petter Eides tid på Stortinget er over for denne gang.

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski ble som ventet innstilt på førsteplass, mens plass nummer to gikk til Marian Hussein. Disse var begge enstemmig innstilt av nominasjonskomiteen og ble ikke utfordret.

Unneland fikk 207 flere stemmer enn Eide

— Jeg takker for tilliten fra Oslo SV. Nå skal vi i gang med tidenes valgkamp, for det trengs virkelig. Vi skal føre en radikal politikk som kutter utslipp og skaper et boligmarked for folk. De økonomiske forskjellene skal ned, og mulighetene til folk skal opp, skriver Unneland i en SMS til NTB.

SU-leder Andreas Sjalg i ungdomspartidebatt under Arendalsuka.
SU-leder Andreas Sjalg i ungdomspartidebatt under Arendalsuka.

26-åringen ledet Sosialistisk Ungdom fram til i sommer. Han hadde også støtte fra flertallet i nominasjonskomiteen, mens et mindretall på to støttet Petter Eide.

I avstemningen på Oslo SVs nominasjonsmøte i kveld fikk Unneland 327 av 534 stemmer.

Første faste representant med flyktningbakgrunn

Marian Hussein er også den første representanten med somalisk bakgrunn og med hijab på Stortinget. Hun kom til Norge som tiåring, er utdannet som vernepleier og jobber i Nav.

Marian Hussein ble enstemmig valgt som Oslo SVs andrekandidat til stortingsvalget neste høst.
Marian Hussein ble enstemmig valgt som Oslo SVs andrekandidat til stortingsvalget neste høst.

Ut fra alle målinger er det grunn til å tro at Marian Hussein etter valget også blir fast innvalgt SV-representant på Oslobenken i Stortinget. Dermed blir Hussein også den første stortingsrepresentanten noensinne med bakgrunn som flyktning.

— Mustafas historie er også min

— I dag har jeg tenkt mye på Mustafa Hasan, som kom til Norge som seksåring og som nå skal kastes ut av landet. Det er mange barn med flyktningbakgrunn som vokser opp i Norge. Deres historie er også min historie, sier Hussein til Klassekampen.

SV har bare to mandater fra Oslo på Stortinget i dag, men håper på tre i valget neste år. Over 500 delegater deltok på nominasjonsmøtet, som ble holdt digitalt.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS