Ektemannen Harinder Singh kom til Norge i 1983 mens ektefellen Kiran Jot kom i 1988. Men familien i India har drevet restaurant i over 100 år, og noen av rettene på Theka er basert på oppskrifter som går flere generasjoner tilbake. Foto: André Kjernsli

Familien bak Punjab Tandoori på Grønland er nå også på Olaf Ryes plass

Singh-familien bak Theka på Olaf Ryes plass har over 100 års restauranterfaring. Oslofolk kjenner familien Singh best gjennom Punjab Tandoori på Grønland. Men nå har de inntatt solstripa på Løkka.

Det er under ett år siden familien åpnet Punjab Tandoori nummer to i Hausmanns gate. Den første har ligget på Grønland siden 1991 og har med det servert oslofolk rimelig og god indisk mat i 28 år.

— Helt siden starten har det i all hovedsak vært nordmenn som har kommet til oss for å spise, sier Harinder Singh til VårtOslo.

Kappet ribbe for Gilde

Harinder er pappa, sjef og mannen som startet eventyret for snart 30 år siden.

— Før jeg startet spisested på Grønland kappet jeg ribbe på Gilde, sier Harinder Singh og ler.

Theka ligger ved det Løkka-folk kaller gullrekka på oversiden av Olaf Ryes plass, og selger seg inn med både "indian street food" og bar. Restauranten har omlag 70 plasser på uteserveringen. Foto: André Kjernsli

— Punjab Tandoori på Grønland har blitt utvidet flere ganger siden starten. De fleste gjestene er innom for et kjapt måltid, men de som har god tid sender vi opp i andre etasje, forteller han.

På populære og originale Punjab Tandoori ved Grønland torg er det bare å stille seg i kø hvis man tropper opp ved lunsjtider. Heldigvis er det rask bestilling og servering som minner litt om militærpresisjon. Og pappa Singhs første serveringssted har et litt kantineaktig preg.

— Alltid liv og røre

Slik er det ikke på Theka ved Olaf Ryes plass. Men også her skal det være uformelt.

— I India er det, i likhet med i Norge, myndighetene som bestemmer hvem som kan selge alkohol over disk. Navnet på disse stedene i India er theka. Men i motsetning til på Vinmonopolet kan man faktisk også drikke alkohol på en indisk theka, forteller Gurkirt Singh.

Gurkirt Singh er den yngste av sønnene i den rutinerte restaurantfamilien, og skal etter planen ha hovedansvaret på nyåpnede Theka. Foto: André Kjernsli

Gurkirt er den yngste av de tre sønnene i familien, og er den som etter planen skal drive Theka. De to andre sønnene, Anjarot og Sukhbir, er også engasjert i driften av familiens spisesteder.

— Det er alltid liv og røre på theka`ene i India. Du går dit når dama har slått opp, når du har bestått en eksamen eller kanskje fått ny jobb. Det er alltid fest og stemning der, og det er ofte mat å få i samme lokale. Det er denne stemningen vi ønsker å gjenskape litt av her på Olaf Ryes plass, sier Gurkirt.

Øl fra Punjab

Theka gir mer en mer restaurantfølelse enn de andre stedene familien Singh driver, men det er llikevel uformelt. Theka tilbyr over 50 ulike retter, der fem av er vegetarretter. Det finnes også en egen lunsjmeny med sju retter.

Til venstre tar Harinder Singh seg en sjelden pust i bakken. Interiøret er like innbydende og fargerikt som maten de serverer i Grünerløkka-restauranten. Foto: André Kjernsli

— Vi tilbyr også to spesiallagde ølsorter. En Punjab pilsner og en Punjab pale ale med hint av mango. Den er skikkelig god, sier Gurkirt.

— Den har jeg ikke smakt på, skyter pappa Harinder lynraskt inn.

— Du skal få smake en i kveld, ler sønnen.

Men det er ikke bare pappa og de tre sønnene Singh som er engasjert i driften av familiens serveringssteder på Oslos indre østkant. Mor Kiran Jot er helt sentral i den daglige driften av restauranteventyret.

Oppskrift arvet gjennom generasjoner

— Vi er opptatt av å servere hjemmelaget mat, sier Kiran Jot.

Hun er sjefkokken i familiebedriften.

— Dette er den eneste jobben jeg har hatt siden jeg kom til Norge, og jeg trives godt på kjøkkenet, sier mamma Kiran.

Ektemannen Harinder Singh kom til Norge i 1983 mens ektefellen Kiran Jot kom i 1988. Men familien i India har drevet restaurant i over 100 år, og noen av rettene på Theka er basert på oppskrifter som går flere generasjoner tilbake.

Litt roligere tempo på Theka

Restauranten ligger godt plassert langs solstripa på oversiden Olaf Ryes plass. I fjor sommer, med sol dag ut og dag inn i måneder, var det stappfullt langs restaurantene her omtrent fra åpningstid til stengetid hver eneste dag.

— Her har vi plass til 70 gjester ute, og rundt 45 inne. Alle er velkomne hit, vennegrupper, familier med små barn eller hva det skal være, sier Gurkirt Singh.

Hos Theka på Grünerløkka kan du i tillegg til god mat også få servert god drikke. Det nyåpnede stedet lokker blant annet med to ølsorter fra Punjab. Foto: André Kjernsli

I tillegg til maten serveres det mineralvann, øl, vin og cocktails. Take-away er også mulig.

— Vi prøver til forskjell fra Punjab Tandoori å servere maten litt saktere her. Folk kommer jo som regel hit for å kose seg, og har som regel ikke dårlig tid. Men det er ikke alltid like lett for oss. Tradisjonen fra hektiske Punjab Tandoori på Grønland tilsier at maten skal fort på bordet, men vi lærer for hver dag, ler Gurkirt.

Med hele familien engasjert i de tre spisestedene blir det mye jobbing og lange dager for alle medlemmene av Singh-familien.

Gjestenes barn er blitt voksne

— Før møttes vi ofte rundt matbordet på kveldene, hele familien. Det er det ikke så mye tid til lenger, sier mor Kiran Jot.

— Men guttene har laget en Facebook-gruppe der vi snakker sammen. Men det blir jo ikke helt det samme. Tidene forandrer seg, sier hun.

Da Harinder Singh kom til Norge i 1983 hadde han mange års restauranterfaring med i bagasjen. Likevel startet han som ribbekapper hos Gilde. Nå står overhodet i oslofamilien bak tre serveringssteder. Foto: André Kjernsli

— Som en del andre restauranter som har holdt på en stund opplever vi at kundene kommer tilbake. Årene går og plutselig er barna til de eldste gjestene voksne. Og de tar med seg sine barn. Vi er på tredje generasjon gjester på Grønland nå, sier Gurkirt.

— Noen ganger "nekter" pappa de voksne andregenerasjons-gjestene alkoholservering, til tross for at de er mer enn gamle nok. Han tuller selvfølgelig bare, men han har jo kjent disse gjestene siden de var små, og i hans øyne er de fortsatt små barn, ler Gurkirt

— Pappa knakk koden for mange år siden. Han har jobbet hardt i mange år, og samtidig lært opp oss ungene. Nå kan han kose seg litt. Vi i neste generasjon skal vise ham hva vi kan, avslutter Gurkirt Singh.

Powered by Labrador CMS