Nye Jordal Amfi reiser seg som en fugl Føniks fra asken og skal stå ferdig i juni 2020. Foto: André Kjernsli
Jordal Amfi tar form og reiser seg. Se video fra innsiden av hockeyens nye storstue
Det startet med prosjektet Vålerenga Park for 12-13 år siden, så kom OL-prosjektet i gang. Et prosjekt som aldri ble til noe mer enn et dyrt forsøk. Men nå reiser nye Jordal Amfi seg.
VårtOslo fikk bli med på innsiden for å få en sniktitt på det som om mindre enn ett år blir norsk ishockeys topp moderne, nye storstue.
Etter å ha fått på oss dertil egnet verneutstyr og refleksvest blir vi sluppet gjennom den elektronisk låste porten og inn på anleggstomta. Det som i mange uker og måneder har fremstått som et gedigent hull i bakken er nå i ferd med å bli et stort og flott idrettsanlegg.
Sonja Henie satte publikumsrekord her på 50-tallet, og Muhammed Ali bokset oppvisningskamp mot Harald Skog her i 1979. VIF hockey har selvfølgelig vunnet mange seriemesterskap og "bøtter" på Jordal. For de uinnvidde er "bøtter" vålerengelsk for kongepokaler.
Annonse
Til og med George Best har spilt på Jordal Amfi. Ikke med kølle og puck, men i en oppvisningsturnering i fotball på slutten av 1970-tallet. Sammen med blant andre den engelske VM-helten fra 1966, Gordon Banks, spilte Best på grønt filtteppe over hockeybanen mot et forsterket Vålerenga.
— Vi begynte byggingen i mai 2017, og skal etter planen levere ferdig ishall i juni, sier Kristina Bødal til VårtOslo.
Hun er assisterende prosjektleder i Kultur- og Idrettsbygg Oslo KF og har vært med siden starten av prosjektet.
— Uteområdene i Jordal-parken skal ferdigstilles høsten 2020. En del av dette er den mye omtalte Hovinbekken som satte hele prosjektet på vent i en god stund. Den skal ledes ut i parken på østsiden av bygget. Bemanning på byggeplassen nå er omlag 100 personer, men dette vil øke opp mot 150 utover i prosjektet, sier Kristina Bødal.
Inne i hallen har det meste av lettvegger og tribuner kommet på plass, og etter å ha sett tegningene i forkant er det lett å se for seg hvordan dette vil bli til slutt. Det er neste så man kan høre publikum juble for en avgjørende scoring i favør hjemmelaget.
Når man fører opp et slikt bygg i 2019 holdes selvfølgelig energiforbruk og miljøhensyn høyt, slik er det også på nye Jordal.
— Bygget får behovsstyrt ventilasjon, sier Haakon Berg Jensen, kommunikasjonssjef i Kultur- og idrettsbygg Oslo KF.
— Det betyr i praksis at vi kun varmer opp de delene av arenaen der det befinner seg publikum. Dette systemet er hovedårsaken til at nye Jordal Amfi vil ha et energiforbruk som tilsvarer 1/3 av det gamle Jordal hadde, forklarer Berg Jensen.
VIF med million-investering
— I tillegg blir det sedum-planter på taket, såkalt «grønt tak». Det har mange fordeler ved seg, blant annet reduksjon i vannavrenning, god isolasjon og lave vedlikeholdskostnader. Det blir også solcellepanel på cirka 30 prosent av taket, fortsetter Berg Jensen.
Det er ingen hemmelighet at det er VIF Hockey som kommer til å legge beslag på mesteparten av kapasiteten på nye Jordal Amfi.
— Vi som jobber her til daglig ser at nye Jordal er i ferd med å bli en realitet. Det skjer mye i norsk ishockey, og vi var på overtid på gamle Jordal. TV2 skrev ny 6-års avtale med ishockeyforbundet i fjor, så vi har godt håp om at sporten vår skal få den eksponeringen den fortjener, sier Glenn Jensen, markedssjef i VIF Hockey.
Se video fra innsiden av Jordal Amfi
— Vi gleder oss stort til at vi kan innta nye Jordal sesongen 2020/21, men vi må også gjøre en stor investering før vi kan slippe publikum og samarbeidspartnere inn i hallen. Hockey er mer en selve kampen nå, så klubben må investere minimum 10 millioner i multimedia-løsninger, sier markedssjefen.
— Men det kommer til å bli helt fantastisk, sier Glenn Jensen til VårtOslo.