Skeids hjemmekamper kan bli flyttet ut av byen, men skeidspillerne Ayoub Aleesami og David Tavakoli håper å få juble over nye scoringer på Skeidbanen senere i sesongen. Foto: Anders Vindegg
Skeidbanen får ikke nytt lysanlegg denne sesongen. Arbeidet er flere måneder forsinket
Først nytt lys, deretter nytt banedekke, var planen Skeid arbeidet etter. Nå er arbeidet med lysmastene utsatt for at banedekket skal bli klar for spill i løpet av høsten.
Som nyopprykket til norsk fotballs nest høyeste nivå, OBOS-ligaen, fikk Skeid en lang liste fra Norges Fotballforbund (NFF) over ting som måtte utbedres på hjemmebanen på Nordre Åsen.
Uten disse forbedringene ville ikke Skeid få spille hjemmekamper på sin egen bane. De største utfordringene var å utvide banen, både i lengde og bredde, samt å få et lysanlegg som tilfredsstilte kravene for TV-overføring.
— Vi fikk kniven på strupen av NFF. Vi følte et voldsomt press for å få ting på plass fortest mulig og måtte planlegge mens vi fikk ting på plass, sier styremedlem i Skeid med ansvar for utbyggingssaker, Tarald Rohde.
Annonse
— Bytte av kunstgressdekket og utvidelse av banen skulle starte opp 13. mai, og være avsluttet 4. august, men arbeidet med det kunne ikke starte før de store fundamentene for lysmastene kom på plass, forklarer Rohde.
Dette betød en betydelig utsettelse av selve banearbeidet. Under arbeidet med lysmaster og fundamenter kom det opp nye utfordringer som kunne gi nye forsinkelser. Derfor måtte arbeidet med lysmastene settes i bero.
— Vår utfordring er at tomta er så smal at det ble stilt begrunnete spørsmål om at de store fundamentene ville kunne komme på plass etter at ny, utvidet bane var etablert. Å kjøre tunge maskiner over banen, ville ødelegge den, sier styremedlemmet i Skeid.
— Da ville i så fall alt annet arbeid vært forgjeves. NFF ville ikke tillatt oss å spille OBOS-liga kamper på banen uten forskriftmessig lys. Det mener vi å ha funnet en løsning på nå. Arbeidet kan nå gjenopptas på et seinere tidspunkt, sier Tarald Rohde.
Det finnes bare to fotballbaner i Oslo som tilfredsstiller NFFs krav for toppfotball. Den ene er Intility stadion, hvor Skeid spiller sine hjemmekamper inntil videre. Den andre er Norges landslagsarena, Ullevaal Stadion.
De nærmeste godkjente banene utenfor Oslo er Kadettangen i Sandvika, og Strømmen stadion.
Spill på Intility er også på dispensasjon. VIF har allerede tre lag i nasjonale ligaer, noe som er det maksimale antallet som kan spille på en bane.
Ullevaal stadion ville koste alt for mye å leie. Derfor er det en reell trussel at Skeids hjemmekamper kan flyttes ut av Oslo.
— Som kjent søker Skeid om å få utvikle banen videre. Vi tror vi vil få anledning til det og at avgjørelsen om det kan tas i løpet av året. Da vil nytt lysanlegg bli en del av det prosjektet. Vi håper NFF vil godkjenne en slik plan, slik at neste års kamper kan gå på Skeidbanen, sier Rohde.
Behovet for fullverdige OBOS-ligabaner i Oslo er stort, så Skeid håper og tror å få til en god avtale med NFF om dette. KFUM, som spiller i samme divisjon som Skeid, har fått dispensasjon for å kunne spille på sin bane på Ekeberg i år.
Jerv fra Grimstad har hatt dispensasjon i flere år. Tromsdalen har heller ikke en godkjent bane, og må nå spille på Alfheim stadion, Tromsøs hjemmebane.
— Om vi skulle vente til lyset var på plass med å legge nytt banedekke, så vi at vi kunne risikere å ikke ha en hjemmebane å spille på resten av sesongen. Da var det bedre å stikke pipa i sekken.
— Derfor ble planene om nytt lysanlegg satt til side foreløpig. Planene er godkjent av plan-og bygningsetaten, og det har ikke kommet naboklager. Nå håper vi på en god avtale med NFF, slik at lyset kommer på plass innen neste sesong, forteller Rohde.
— I etterpåklokskapens lys blir det tydelig at det ble gjort for dårlige forberedelser før utbyggingsarbeidet ble satt i gang, det gikk for fort. Fordelen er at mye nå er avklart, og vi har en godkjenning av prosjektet fra Plan- og bygningsetaten som varer i tre år.
— Vi er nå i gang med å samle kompetanse til den videre utviklingen av banen, inklusive lys som tilfredsstiller NFFs krav. Kostnaden ved den ekstra utsettelsen er flere kamper på Intility og dårligere treningsforhold for lagene våre. Ut over det har vi heldigvis unngått kostnader vi ikke kan ha nytte av, sier Tarald Rohde
NFF: — Må innfri betingelser for å få lisens
— På det nivået vi her snakker om, må alle klubber innfri noen tilleggsbetingelser på infrastruktur for å få lisens for å spille. Om ikke alt er på plass, må klubbene legge fram en troverdig handlingsplan for NFF, sier fotballforbundets anleggsjef Ole Myhrvold.
I de to siste serieomgangene på høsten blir alle kampene spilt samtidig. Ingen klubb skal ha fordel av å vite resultatet fra de andre kampene på forhånd.
Da må alle stadioner ha lys, og er ikke nytt lys på plass på Nordre Åsen innen det, må den siste hjemmekampen spilles på en godkjent bane.
— Klubbene må selv sørge for at stadion er oppdatert. Etter at herrelandslaget deltok i EM og VM sluttspill fikk fotballforbundet inn større inntekter. Da satte vi av midler i et fond som klubbene kunne få støtte gjennom. Dette fondet eksisterer ikke lenger, og fotballforbundet kan ikke gi økonomisk støtte til kubber som må oppjustere infrastrukturen, sier Myhrvold.