Madeleine Håkansson blir Skandinavias representant i World Championships of Performing Arts. Foto: Anders Høilund
Madeleine Håkansson blir Skandinavias representant i World Championships of Performing Arts. Foto: Anders Høilund

Madeleine Håkansson fra Grünerløkka til Hollywood for å konkurrere mot verdens beste ild-dansere

Når verdens beste ild-dansere møtes til dyst kommende helg i California, er Madeleine Håkansson en av danserne. Men det har ikke vært noen enkel seilas. Selvinnsikt og yoga er to av nøklene til suksessen.

Publisert Sist oppdatert

I helgen satte danser Madeleine Håkansson kursen fra Grünerløkka til Hollywood. Eller strengt tatt et bitte lite stykke nedenfor Hollywood - ved Long Beach Performing Arts Center i Los Angeles.

Der skal hun være med i finalen i World Championships of Performing Arts fra 12. til 21. juli som representant for Skandinavia. I konkurransen opptrer Madeleine Håkansson under kunstnernavnet Madame Artèmiss.

— Ingen skolert danser

Men veien dit har vært en dans på roser, så har det vært en dans med vanskelige steg, for svenskfødte Håkansson. Fra ungdommen har kroppen ikke alltid spilt på lag med den aktive jenta. Hu  har til tider slitt med å bevege seg.

— Min kunst nå er en blanding av ulike uttrykk, og at jeg alltid har vært interessert i dans. Men jeg er ingen skolert danser, sier Håkansson til VårtOslo.

I California skal Håkansson som Madame Artémiss opptre med to forskjellige ild-nummer. Her fra Alexander Joners Halloween Party 2018. Foto: Cato Ingebrigtsen
I California skal Håkansson som Madame Artémiss opptre med to forskjellige ild-nummer. Her fra Alexander Joners Halloween Party 2018. Foto: Cato Ingebrigtsen

— At jeg fikk vanskeligheter med å røre på meg, pushet min vilje til å ville danse. For gjennom dans og bevegelse har jeg klart å få kroppen til å fungere igjen, forteller Madeleine Håkansson.

Da hun i voksen ungdom fikk beskjed om at hun ikke kunne regne med å kunne danse mer, måtte hun finne ut av problemene selv.

Elsket publikums reaksjon

Hoftene var lenge en utfordring, men etter at Håkansson ble med i jentenettverket The Gaia Gangs burlesque show løsnet det, bokstavelig talt.

— Med Gaia Burlesque Show fikk jeg gå på scenen og gjøre akkurat hva jeg ville. Tilbakemeldingene fra publikum første gangen gjorde at jeg ville gjøre burlesque flere ganger. Det var en opplevelse å ta med videre i livet.

— Den andre gangen jeg var på scenen for dem, fikk jeg en helt magisk reaksjon fra publikum. Energien fra publikum gjorde at jeg turde å improvisere. Jeg var helt i min sone, og merket at publikum elsket det. Og jeg elsket publikum, forteller Madeleine Håkansson.

Scenebilde fra SLX - Culture Art, 11 May show, 2019 Kulturkirken Jakob Foto: Heine Dlovsnej
Scenebilde fra SLX - Culture Art, 11 May show, 2019 Kulturkirken Jakob Foto: Heine Dlovsnej

Alt er mulig, også for deg

— På scenen vil jeg vise at alt er mulig. Du må ta noen steg for å nå dit du vil. Du må gjøre prioriteringer. Jeg tror at helse er en følge av livsstilen din. Det kan være at du ikke husker en hendelse som var farlig eller ubehagelig, men kroppen husker den. Når en lignende situasjon oppstår vil kroppen si i fra, sier Håkansson.

— En dag var jeg uvenn med gulvet i studioet der jeg øver. Jeg kollbøttet framover, men landet med ryggen på en metallbit. Da jeg skulle gjøre øvelsen igjen ville ikke kroppen lystre, den sa nei, dette kan bli vondt, forteller hun og ler litt av situasjonen.

Håkansson mener at halvparten av alt som påvirker deg er saker som du har glemt, men som kroppen husker.

— Det kan repareres, men vi må løse det selv, sier hun.

— Jeg vil spre glede

Programmet hun skal opptre med er klart. Det er to nummer med ild, og ett dansenummer. Vanligvis er Håkanssons opptredener på sju minutter, men i denne konkurransen er tiden bare 60 sekunder, noe hun tar som en morsom utfordring.

— Jeg går inn i en boble, så tiden skal ikke bli noe problem. Det er nerver på forhånd, og det er bra. Det beviser at dette betyr noe for meg, sier Håkansson.

Madame Artémiss  i Gaia Gang Burlesque Show Mai 2019, Kulturkirken Jakob Foto: Ingrid Svelland
Madame Artémiss  i Gaia Gang Burlesque Show Mai 2019, Kulturkirken Jakob Foto: Ingrid Svelland

— Den egentlige reisen min er hvordan jeg har lært å finne løsingen på utfordringene kroppen min har gitt meg.

Nå vil Madeleine Håkansson lære andre å gjøre det samme. Vil lære andre å ta vare på seg selv, og bygge nettverk.

— Lær å kjenne deg selv, og lær av hverandres erfaringer. Vi må ikke vær så redde for å fortelle hverandre om svakheter, sier hun.

— Om jeg vinner blir jeg stolt. Det er i så fall en bonus. Det er viktigere å få møte folk i bransjen. Uansett vil jeg fortsette å skape drømmene mine og min egen karriere. Jeg vil spre glede og energi, sier Madeleine Håkansson før hun farer videre.