Fornebubanen

Innbyggere drømmer om t-bane fra sentrum til Fornebu på sju minutter

Publisert

En gruppe med byplanleggere i bydel Frogner krever at Ruter lager en ny t-banerute for strekningen Oslo-Fornebu.

Gruppen, som kaller seg Reis Oslo-Fornebu på sju minutter, mener t-banelinjen fra byen til Fornebu bør ligge under Frognerkilen og Lysakerfjorden, med et stopp på Bygdøy. En slik forbindelse vil gi den absolutt korteste reisetiden og er beregnet til å ta omtrent sju minutter fra du går på banen på Filipstad, til du er framme på Fornebu.

— Vi arbeider for at vårt alternativ skal utredes opp imot Ruters forslag, sier talsmann Svein Danielsen. Allerede har et enstemmig bydelsutvalg i bydel Frogner støttet forslaget. Før kommunevalget i 2015, gjorde også Oslo Arbeiderparti det.

— Ruters styreleder lyver                                                                                     Ruters Fornebubane går fra Majorstua, ned under Vestre gravlund og Frognerparken ned til Skøyen, så kjører  den parallelt med toget via Vækerø til Lysaker før Fornebubane svinger ut på Fornebulandet

— Når Ruters styreleder, Bernt Stilluf Karlsen, står på et møte med politikere og hevder at deres forslag vil koste 4,5 milliarder, burde politikerne umiddelbart fatte at dette er løgn. Bare utbyggingen på Fornebu vil koste minst 10 milliarder. Det nye byrådet burde sparket Ruters styreleder umiddelbart, freser Danielsen.

Han mener Oslo trenger sta politikere med mot og som orker å stå opp imot kommunens forskjellige direktører. — Det forrige byrådet var svake og lot seg styre av Ruter.

Mange vil ha glede av direktebane
Danielsen er ikke bekymret for passasjergrunnlaget til innbyggerforslaget. Han peker på at Bærum kommune ønsker å øke antall boliger på Fornebu fra 6300 til opp mot 10 000. I tillegg jobber det rundt 20 000 mennesker ved den tidligere hovedflyplassen. På Filipstad er det planlagt å bygge rundt 3600 boliger i forbindelse med utbyggingen av Fjordbyen. I tillegg vil badegjester og museumsgjester til Bygdøy og sportsfiskere til Fornebulandet ha glede av T-banen.

Svein Danielsen
Svein Danielsen

— Tenk deg, om du bor på Grorud kan du ta på deg badebuksa hjemme og bli kjørt rett ut på badeplassen. En slik T-banelinje vil kunne binde byen sammen. Det er noe vi trenger her i Oslo, mener han.

Best for miljøet
Danielsen medgir at alternativet med T-bane via Bygdøy vil være dyrere enn Ruters forslag, men mener også det vil gi en større miljøgevinst.

— Hvem vil velge T-bane til byen i 25 minutter, når du kan nå sentrum med buss eller bil på kortere tid?

Reis Oslo Fornebu på sju minutter ble startet i 2010. Gruppa består av personer med forskjellig politisk tilknytning, men med gode kunnskaper om byutvikling. Nå arbeider de for at forslag deres skal bli behandlet seriøst.

VårtOslo har ikke lykkes med å komme i kontakt med Ruters styreformann Bernt Stilluf Karlsen for en kommentar.

Fornebobanen er foreslått å gå under fjorden fra Bygdøy til Fornebu
Fornebobanen er foreslått å gå under fjorden fra Bygdøy til Fornebu