Gutten og skilpadden trenger snart ikke vente på vann lenger. Foto: Anders Høilund
Gutten og skilpadden trenger snart ikke vente på vann lenger. Foto: Anders Høilund

Det blir vann i fontenene i Torshovparken. Arbeidet er i gang

Fontenene i Torshovparken har stått uten eller med lite vann i flere somre. Nå skal fontenen "Gutten og skilpadden" bli slik den var.

Publisert

De siste somrene har lekkasjene i den fontenen med skulpturen "Gutten og skilpadden" vært så store at den ikke har vært i drift. I stedet ble bassenget fylt med vann, som ble fylt på ved fordampning.

Beboerne på Torshov har ventet lenge med å få orden på fontenen igjen. Nå er spaden stukket i jorden, og arbeidet er i gang.

Gutten og skilpadden

Bronseskulpturen Gutten og skillepadden (skilpaddefontenen) er laget av billedhuggeren Sigri Welhaven. Den ble avduket i Torshovparken i 1929.

Ferdig til uka

I Torshovparken sto det en liten gravemaskin, og den var det Joakim Gundersen som kjørte.

— Vi er trolig ferdig i løpet av neste uke, og i hvert fall i god tid til 17. mai, sier han.

Gravmaskinfører Joakim Gundersen mener bestemt at vannet i fontenen i Torshovparken vil være på plass til 17. mai. Foto: Anders Høilund
Gravmaskinfører Joakim Gundersen mener bestemt at vannet i fontenen i Torshovparken vil være på plass til 17. mai. Foto: Anders Høilund

Han er i ferd med å grave grøfta som kabel og vannrør skal plasseres ned i. Bydelsrørleggeren og elektriker må gjøre sine oppgaver ferdig, og så skal vannet igjen strømme over statuen.

— Dette er et kulturminne, og vi må passe på å bevare den originale muren bak fontenen, sier Gundersen.

Idyllisk område

Både kulturetaten og Byantikvaren har vært på befaring for å se til at arbeidet blir gjort forsvarlig. Det må tas spesielle hensyn når det arbeides med et kulturminne som dette.

Det kommer stadig folk bortom gravemaskinen til Gundersen for å spørre hva som skal gjøres.

— Alle er fornøyde med at fontenen settes i stand igjen. Dette er en mye brukt park, og det mange som passerer, ikke minst hundeeiere på luftetur med hunden. Jeg bor ikke i Oslo, men til dette området, kunne jeg godt tenkt meg å flytte, sier Gundersen i vårsola i Torshovparken.

Arbeidet er i gang med å få Gutten og skilpadden tilbake slik den skal være. Foto: Anders Høilund
Arbeidet er i gang med å få Gutten og skilpadden tilbake slik den skal være. Foto: Anders Høilund

Norsk landskapsarkitekt står bak

Bydelsutvalget i Sagene bydel vil gjerne ta vare på Torshovparken som et kulturminne. Fontenene var imidlertid av en slik forfatning at de ikke lett kunne settes i stand. Men bydelsdirektør Morten Sanden kom opp med en finansieringsplan, og dermed kunne arbeidet starte.

Torshovparken var for 100 år siden en av de første, om ikke den aller første, parken som ble tegnet av en norsk landskapsarkitekt. Det var Eyvind Strøm og Marius Røhne som fikk ansvaret for å tegne og utforme den grønne og staselige parken.

Fire dager etter at saken er publisert, får VårtOslo følgende tilbakemelding fra park- og nærmiljøkonsulent Mads B. Nakkerud, i Bydel Sagene, på tidspunktet for vann i fontenen:

— Det er ikke dekning for å si at fontenen er oppgradert til 17. mai. Som bestiller her må jeg presisere at vi ikke har noen klar dato for ferdiggjøringen, da det er en komplisert oppgave rørleggeren har med å reparere anlegget, sette inn nytt resirkuleringsanlegg for vannet og tette lekkasjer. Vi tar ikke sjansen på å oppgi noen dato foreløpig, sier han.

Powered by Labrador CMS