Lene Skrettingland (32) er kaptein på det norske laget i VM i bandy på hjemmebane. Hun er bokstavelig talt vokst opp i Skeid, og har spilt på Norges A-landslag siden hun var 16 år. Her er Lene og datteren Thale på Voldsløkka for å inspisere forberedelsene til VM. Foto: Stig Jensen

Når bandy-VM starter på Voldsløkka i februar, er Lene Skrettingland kaptein for Norge

Bandy-VM for damer er det aller første verdensmesterskapet som blir arrangert i bydel Sagene. Og de norske jentene håper på å få være med på finaledagen på Frogner stadion lørdag 22. februar.

Publisert

— Jeg har et bilde i hodet om at jeg ser ned på beina mine, der er det festet røde skøyter med tre meier under.

— Det er det første jeg kan huske om at jeg gikk på skøyter. Jeg tenker at å gå på skøyter og spille bandy er en del av meg, sier Lene Skrettingland (32).

Hundreårsjubileum for bandyforbundet

Skrettingland er Norges kaptein i VM. På A-landslaget har hun spilt siden 2004, det vil si like lenge som Norge har hatt et 11`er-landslag for kvinner.

Norges Bandyforbund feirer 100 år i 2020. Forbundet feirer blant annet med å arrangere VM for damer.

Onsdag 19. februar blåses kampene i gang, og først ut, klokka 09.30 er Norge mot USA på Voldsløkka kunstisbane. Norge har ny kamp, mot Finland kl 15.30, også det på Voldsløkka.

Norges bandyforbund samlet 33 spillere til treningsleir på Konnerud i romjula. Foto: Anine Ellefsen

Det var pappa, Erik Skrettingland, som tok med seg Lene og broren Truls ut på isen på Skeidbanen.

Lene, alltid som eneste jente på lagene i de aldersbestemte klassene. Til slutt endte alle tre som spillere samtidig på A-laget til Skeid. Truls spiller der forsatt, mens Erik er lagleder. Lene spiller i år på Stabæk, ett av seks lag i kvinneserien.

— Mens jeg spilte på guttelag opplevde jeg aldri at folk i bandymiljøet så ned på meg fordi jeg var jente, forteller Lene Skrettingland.

Landslaget var gullroten

For henne var det alltid et mål om å kunne komme på landslaget. Det å få representere landet sitt, og få reise på mesterskap sammen med resten av laget betyr mye for kapteinen.

— Det var det som var gulroten jeg strakk meg etter, sier Skrettingland.

De største opplevelsene hennes på bandybanen har vært å være med på å vinne bronsemedaljer. Norges aller første på full bane ble vunnet i 2006, med Skrettingland på laget.

Hun var også med å vinne bronse i 2007 og 2018. Grunnen til at hun ikke var på laget da Norge tok nok en bronse i 2010 på hjemmebane i Drammen, var utdannelse i utlandet.

Lege og landslagskaptein

Lene Skrettingland er utdannet lege og har det altså ikke bare i beina, men også i hodet.

— Mesterskapet i Chengde i Kina for to år siden ble arrangert på naturis, på en innsjø. Det er spesielt på dette nivået, sier hun.

Skolene i nærheten er ivrige brukere av kunstisen på Voldsløkka. I helgene kan det være tusenvis av skøyteløpere på kunstisen i løpet av en dag. Foto: Anders Høilund

Tidligere var det en bandyklubb for hver busstopp langs Ringveien i Oslo. Slik er det ikke lenger. Milde vintre har tæret på både naturisen og mye av bandyinteressen.

— Flere kunstisbaner helt nødvendig

— For å redde bandy og skøyteinteressen, er det nødvendig at vi får en kunstisbane på Nordre Åsen. Da vil også rekrutteringen skyte fart, mener Skrettingland, mens hun holder sitt eget rekrutteringstilskudd, Thale, på armen.

Thale fyller ett år rett i forkant av VM. Bandyjentene på landslaget har allerede gitt henne både skøyter og kølle.

— Når det er mørkt og hustrig ute, blir dørstokkmila mye lettere om du har venner du kan møte for å trene eller spille bandy med på kvelden, sier landslagskapteinen.

Sagene IF teknisk arrangør

Når spillet settes i gang i VM, blir det, ifølge bydelsadministrasjonen, første gang et VM avholdes i bydel Sagene. På Voldsløkka er det Sagene IF som er teknisk arrangør.

Daglig leder Vibeke Thiblin i Sagene IF. Foto: Privat

— For oss i Sagene IF er det stas at VM skal spilles på vår bane. For et par år siden slet vi med å ha is på vintrene. Nå, takket være kunstisen, er det full aktivitet her, sier daglig leder i klubben, Vibeke Thiblin.

På solskinnsdager i helgene kan det i løpet av dagen være 4.000 skøyteløpere innom på Voldsløkka.

Noen rene jentelag har ikke Sagene IF ennå, men de har jenter med på de aldersbestemte lagene. To sagenejenter er med i bruttotroppen for VM, keeper Mathide Langmo  og Lene Aamodt. Den endelige troppen blir tatt ut i starten av februar.

Sagene stiller med ballgutter og med åpen kiosk, vafler og nygrillede pølser under VM på Voldsløkka. Og håper at folk kjenner sin besøkelsestid, selv om de fleste kampene spilles på dagtid.

Ønsker et mesterskap på lik linje med VM for herrer

Norge spiller mot Russland på torsdag 20. februar klokka 14.30. Sverige er tittelforsvarer, og våre jenter møter svenskene på Bergbanen knappe to timer etter at oppgjøret mot Russland er ferdig.

Bandy er stort og har stolte tradisjoner i Sverige. Siste års finale i det svenske mesterskapet, mellom Skutskär og AIK, gikk i Uppsala foran hele 5.000 i tilskuere.

Sverige kommer til med tog Oslo etter å ha ligget på treningsleir i dagene før mesterskapet. Sverige er favoritter, mens Norge har nærmet seg Russland de siste årene.

I forrige VM, i 2018, i Kina, tok Norge bronsemedaljer bak Sverige og Russland, bronsemedaljer er målet også i år, sier bandypresident Erik Hansen.

Bandypresident Erik Hansen slik han liker seg best, i vintervær, og med krokkjeppen i handa. Foto: Anders Høilund

Bandyforbundet ønsker å arrangere VM for damer på lik linje som om det hadde vært et VM for herrer. Det har ikke vært tilfelle i alle tidligere år.

Mottagelse hos ordfører Marianne Borgen

Norge, Sverige, Finland og Sovjet var de fire opprinnelige bandylandene. I år er det ni land med i VM.

Canada hadde dessverre ikke økonomi til å reise i år, og trakk seg i siste liten. Sveits, Kina, Japan, Estland og USA er deltagerne i tillegg til Sverige, Finland, Russland og Norge.

Også Norges Bandyforbund har hatt det tungt på sponsormarkedet før mesterskapet. Kulturdepartementet er med å sponse en TV-produksjon av semifinalene og finalen. Disse kampene går på Frogner stadion lørdag og søndag 22. og 23. februar.

De ni landenes tropper samles i Spikersuppa 18. februar til offisiell åpning av mesterskapet. Derfra skal de marsjere til Rådhuset, hvor det er en mottakelse hos ordfører Marianne Borgen.

Skøyteis er populært og nyttig for folkehelsen

Det er fullt av barn ute på kunstisen på Voldsløkka. Bjølsen skole har skøytedag. Barna koser seg, og det er ikke lett å bryte opp, og gå hjem.

Bandypresident Erik Hansen ser ut over mylderet og smiler. Dette er godt for en entusiast. Hansen er vokst opp på Sandaker, og som Skeid-spiller har han 23 sesonger bak seg i bandyens toppserie.

Bandy på toppnivå krever gode skøyteferdigheter. Her er Truls Skrettingland (nr 10) i kamp for Skeid mot Tyskland på Voldsløkka i fjorårets oppvisningskamp . Foto: Eivind Hauger

— Å få bygget denne kunstisbanen er godt anvendte penger av Oslo kommune. Nå trenger vi også en kunstisflate på Nordre Åsen, på Skeidbanen, sier bandypresidenten.

— Det bygges ut med boliger både på Løren og Økern. Å ha et skøytetilbud ville være midt i blinken for alle, sier Hansen og viser til at det enkelte dager kan være så fullt på isen på Voldsløkka at det kan bli i trangeste laget, sier Hansen.

— Bandy er verdens raskeste lagidrett

Bandysjefen slenger selv ofte med på et drilleparty på Voldsløkka om kvelden.

— Vi er noen voksne, i alder fra 35 og opp til over 70, som meg, forteller han.

— Bandy kan du pusle med selv om du er godt voksen. Bandy på toppnivå er en annen skål. Det er den lagidretten hvor spillerne beveger seg raskest. Skøyteferdigheten til spillerne er veldig høy, og i Russland er det ikke uvanlig at toppspillere har bakgrunn fra kunstløp, forteller Erik Hansen.

Powered by Labrador CMS