� Det er nesten tullete at jeg kan få betalt for å gjøre det jeg aller helst vil gjøre, sier Christina Sleipnes til Mathias Augestad Ambjør. Foto: Anders Høilund
� Det er nesten tullete at jeg kan få betalt for å gjøre det jeg aller helst vil gjøre, sier Christina Sleipnes til Mathias Augestad Ambjør. Foto: Anders Høilund

Frister en fartsfylt familieforestilling? Prøv Jorda rundt på 80 dager, med avreise fra Bjørvika

� Det er nesten tullete at jeg kan få betalt for å gjøre det jeg aller helst vil gjøre, sier "politidetektiv Fix". � Det har vært dager med nesten panikk om vi rakk å bli ferdige, sier "Passepartout".

Publisert

Teaterkompaniet Feil Teater setter opp en egen, ny og musikalsk versjon av Jules Vernes fartsfylte klassiker Jorden rundt på 80 dager. Forestillingene spilles i Bjørvika, på Bazar på SALT fra 17. juli til 3. august.

— Det har vært dager med nesten panikk om vi rakk å bli ferdige. Nå vet jeg at vi kommer i mål med både egenkomponert musikk og resten av forestillingen, sier skuespiller Mathias Augestad Ambjør (25).

Historien skrevet i 1873

Jorden rundt på 80 dager ble skrevet i 1873. Historien handler om den britiske gentlemannen Phileas Fogg som inngår et veddemål om at det er mulig å reise jorden rundt på 80 dager. Han reiser sammen med sin nye butler Passepartout, mens de blir forfulgt av en etterforsker fra Scotland Yard som mistenker Fogg for et bankran.

På SALT skal Ambjør spille Passepartout, Sebastian Myers (25) gestalter Phileas Fogg, og Christina Sleipnes (24) løper ut på scenen i sin aller første jobb som nyutdannet skuespiller som politidetektiv Fix. Forestillingen er beregnet på både voksne og barn over fem år.

— Det er ikke noe skummelt, så mindre barn kan også være med, sier Sleipnes, som i stedet for det skumle lover en reise rundt jorda med forviklinger.

Mathias Augestad Ambjør, Sebastian Skytterud Myers og Christina Sleipnes skal spille Jorda rundt på 80 dager på Salt i Bjørvika. Foto: Thomas Gallagher
Mathias Augestad Ambjør, Sebastian Skytterud Myers og Christina Sleipnes skal spille Jorda rundt på 80 dager på Salt i Bjørvika. Foto: Thomas Gallagher

Første jobb

Dette er hennes første ordentlige teaterjobb, og hun gleder seg til å jobbe med resten av teatergruppa.

— Det er nesten tullete at jeg kan få betalt for å gjøre det jeg aller helst vil gjøre. Teateret er en plattform hvor det kan tas opp temaer som ellers er vanskelige å snakke om. Å stå på scenen er sjukt gøy for meg, sier Christina Slepnes. Hun har arbeidserfaring fra sykehjem, og er full av respekt for de som har slike jobber.

— Vi kan lære av våre feil

Når de tre skuespillerne entrer scenen hos Bazar på SALT, er det lenge siden Feil teater har gjort en oppsetning i hovedstaden. Navnet Feil teater kommer fra metodikken som gruppa bruker for å bli bedre.

— Det bygger kort fortalt på at det er av våre feil vi kan lære, og komme oss videre, sier Mathias Augestad Ambjør.

Barn opplevde teater for første gang

Teaterkompaniet Feil Teater ble stiftet i 2012, og har i alt 15 medlemmer. De arbeider mye med Den kulturelle skolesekken, og reiser mye rundt til mindre steder hvor kulturtilbudet er lite.

— I våres var vi i Møre og Romsdal. For et vakkert område. Der kunne vi, innerst i en fjord, nede i en dal, spille for barn som ikke hadde sett teateret på riktig tidligere. Slikt er motiverende for meg som skuespiller, sier Ambjør.

I Oslo spiller teateret for døra. Økonomisk støtte har de fått fra Oslo kommune, Norsk Skuespillerforbund og Bergesenstiftelsen. I Bazar er det etter skuespillernes øyemål plass til omtrent 150 mennesker.

— For at flest mulig skal ha råd til å få med seg dette teaterstykket i sommer, har vi holdt billettprisene lavest mulig, sier Augestad Ambjør.

Sebastian Skytterud Myers har hovedrollen som den engelske gentlemannen Phileas Fogg. Foto: Thomas Gallagher
Sebastian Skytterud Myers har hovedrollen som den engelske gentlemannen Phileas Fogg. Foto: Thomas Gallagher

Verden rundt, uten å forlate Oslo

Alle skuespillerne har vært med som manusforfattere, men de lover at de har vært ganske tro mot tidligere oppsetninger.

Det blir ny musikk. Symfoniorkester blir det ikke plass til denne gangen, men Sleipnes lover at det kommer når Feil Teater blir berømte. Sangen er live under forestillingen.

— Jeg tenkte på å klekke ut at slagord om at nå kunne du komme til SALT og få være med på en reise jorden rundt, uten å forlate Oslo. Vi vil skape en god ferieopplevelse for dem som kommer. Vi skal lage et lekent, visuelt og fartsfylt teater, sier han.

Powered by Labrador CMS