Catherine Esdale med tre av damer med mye matkunnskap. Fra venstre Shamsa, Catherine Esdale, Sajnab Abdi Issa og Sharmin Ahmad Hama. Foto: Anders Høilund
Når gründerne på Greenhouse Oslo skal fylle magene, går de til «Mora di jobber her»
En gruppe minoritetskvinner lager lunsj til alle gründerne og oppstarterne på Greenhouse Oslo i Schweigaards gate. De har like greit kalt seg Mora di jobber her.
Kvinnene i "Mora Di jobber her" lager lunch på Greenhouse, gamle Landbrukets hus i Schweigaards gate 34 tre ganger i uka. Og har rundt 40 gjester hver dag.
Prosjektet har som mål å skape arbeidsplasser for minoritetskvinner, på arenaer der de kan bruke sine kunnskaper, erfaringer og evner innenfor matlaging og renhold.
Ordningen har vært svært vellykket fra første stund. Når damene i Mora Di disker opp, møter det opp 40-50 mennesker hver gang.
Fargerik mat
— I dag serverer vi kurdisk og somalisk mat. Det er mat vi har lært å lage hjemme, og vi samarbeider og lærer av hverandre, sier Sharmin Ahmad Hama.
Annonse
Hun forteller at folk i Greenhouse var nysgjerrige på maten de lagde fra første stund. Det er vanlig at de som arbeider i Greenhouse kikker innom mens den fargerike lunsjen blir tilberedt. Fra toppetasjen av bygget siver herlige lukter ut og lokker til seg alle som beveger seg innenfor godluktens radius.
Det høres til og med godt ut når Mora di jobber og steller i stand lunch. Det er en god, lett og lavmælt prat, slik det gjerne er mellom gode kolleger.
Får vist hva de kan
— Jeg er en av foreløpig to ansatte hos Mora di jobber her, som er her på Greenhouse. De øvrige her er på tiltak. Tidligere har jeg jobbet i blomsterbutikk og i barnehage. Denne jobben er mye bedre. Vi er gode kolleger og får vist hva vi kan, sier Sharmin.
Somaliske Khadijo arbeider sammen med Sharmin denne dagen. — Vi lager mat fra forskjellige kulturer her. Samos, falafl, linsesuppe, harira, borsh og gresskarsuppe og mer til, forteller hun stolt.
Andreas Skalstad kommer bort med en tom tallerken i hendene.
— Dette var virkelig god vegetarmat. Kan jeg få komme å spise her flere ganger, spør han?
Det er bare å komme. Vi er her tirsdager, torsdager og fredager, sier damene, og ta med deg en kake på veien ut.
Viktig å integrere mor i familien
Flere av kvinnene har stått lenge utenfor arbeidslivet og levd isolert fra det norske samfunnet. Nå får de muligheten til å bidra med det de kan og samtidig kjenne på trygghet og tilhørighet gjennom et nyttig arbeid.
— Når mor trives og er trygg, har det en veldig god virkning på hele familien. Det smitter over på barna. Derfor er det viktig å integrere innvandrerkvinner i arbeidslivet. Dette er noe jeg brenner for, sier Catherine Esdaile. Hun er en av to som arbeider fulltid med å utvikle prosjektet.
— Det er ikke bra å bli sittende hjemme i sofaen å spise søtsaker. Å ha en jobb, og komme seg ut er godt for alt. Det er bra for kropp, hode og økonomi, sier Sainab Abdi Issa. Jeg har blitt så slank, og norsken min har blitt mye bedre, sier hun.
Sainab har bodd i Norge i 17 år, og dette er hennes første faste jobb.
— Etter å ha gått på jobbsøkerkurs fikk jeg praksisplass i fire måneder. I mars 2018 fikk jeg fast stilling gjennom Mora Di jobber her. Jeg lager lunsj for et reklamebyrå. De har ansatt meg og en annen mor, altså to mødre som lager lunsj for 35 gjester hver dag, forteller Sainab.
Integrering i praksis
— Jeg har hatt vikariater og ble fortalt at de syntes jeg var flink og arbeidsom. Men noen fast jobb hadde jeg nesten gitt opp å få. Nå er det slutt med å sitte hjemme på sofaen. Det er jeg glad for, sier hun.
Det er i alt 35 damer som har kommet i jobb gjennom prosjektet. Damene lager lunsj ved arkitektkontorer, reklamebyråer og IT-byråer. Andre stedet gjør de som mora di og vanner blomster, rydder og holde orden på møterom.
— Firmaene bidrar til en god integrering, og ingen har sagt opp avtalen oss, forteller Esdaile