Fagerborggaten barnehage i bydel St. Hanshaugen tok opp suksessen fra i fjor med en egenprodusert musikalsk forestilling hvor barna er skuespillere. Foreldre er kostyme- og sceneansvarlige, og personalet er regissører, entusiaster og medspillere.
Porten inn til Godteriland er voktet av ulver med store sko. Hvordan skal barna komme forbi, og inn i de forgjettede land? Det handler stykket om. Med nabobarnehagene på besøk som publikum, ble stemning intens. Nesten skummelt da ulvene til slutt ble fanget.
Hver uke siden august har barna i Fagerborggaten barnehage fått øve seg på teater. Som i fjor, er det pedagogisk leder Ingrid Krog Remmen (40) som står for dramaøvelsene.
— Temaet om Godteriland ble satt først i januar. Vi arbeider med gruppedynamikk og improvisasjon. Dere kjente sikkert igjen teamet i stykket vårt fra eventyret om Bukkene Bruse, sier Remmen.
Leker fram handlingen
Annonse
— Vi øver ikke replikker. Det blir fort for abstrakt for så små barn. Barna leker seg fram til handlingen. Derfor er ikke forestillingene like. De er heller ikke like lange. Noen ganger kommer det en morsom replikk vi ikke har hørt før.
— I dag ble det derimot en kort forestilling. Kanskje fordi det var mange tilskuere. Under øvelsene, og under en forestilling, må all kommunikasjon fra meg skje via fysisk kontakt eller tegn. Hvis jeg sier hysj, eller sier de må vente litt, da faller alle garantert ut av konsentrasjonen, sier Remmen og smiler.
— Barna som opptrer er tre, fire og fem år. Opplegget er ikke mye forskjellig fra i fjor, men nå hadde jo mange av barna gjort dette før. I år hadde de en forventning om sluttresultatet som de ikke hadde første gangen, forteller Remmen.
Når enhjørningene blir avvist av ulvene ved porten til Godteriland, må de forhandle for å komme inn.
— Kan jeg komme inn, jeg skal bare spise bittelitt, sier den ene.
— Etter oss kommer det noen andre, som spiser kjempemye godteri. Vi skal bare spise litt, sier den andre, og ulvenes syntes det argumentet var så godt at enhjørningene fikk slippe inn. Siden kom andre grupper med barn og ville inn porten til Godteriland.
Når de strenge og urettferdige vaktulvene til slutt blir lurt og fanget med skikkelig girl-power, blir enkelte av tilskuerne så grepet med at de må holdes tilbake.
— Scenen der ulvene blir fanget, og hvordan det går til, har barna kommet opp med selv. Jeg synes den er kreativ, sier Ingrid Krog Remmen.
Forestillingens avslutningsnummer er en godterisang. Sunget først som solo, og så unisont mens karamellene danset.
I alt 36 barn er med på Drømmen om Godteriland. Barnehagens yngste er med i lydkulissene som leende og syngende barn. Slik er alle barnehagens 72 barn med på oppsetningen.
Kulisser og lydeffekter er det foreldre som har stått bak. Ingrid Krog Remmen mener at samarbeidet mellom foreldrene, og mellom foreldrene og barnehagen er styrkende.