� Hvorfor må jeg tie stille eller være flau over hvem jeg er? Det har tatt tid, men som voksen har jeg lært meg å være komfortabel med min egen kropp, sier Oslo-jenta Mulan Friis. Foto: Unge funksjonshemmede/Brian Cliff Olguin
"Jeg elsker" er en fotoutstilling laget av Unge funksjonshemmede om seksualitet
Funksjonsnedsettelse, kronisk sykdom og seksualitet blir sjelden snakket om. Det er et stort behov for større åpenhet rundt dette temaet. Fotoutstillingen "Jeg elsker" er laget nettopp for å skape det.
Utstillingen tar opp temaene selvbilde, kjærlighet, lyst og lengsel og er et samarbeid mellom Unge funksjonshemmede og dokumentarfotograf Brian Cliff Olguin.
I utstillingen møter vi ti personer med funksjonsnedsettelser eller kronisk sykdom. Noen av disse er bosatt i Oslo.
Måtte amputere benet
— Jeg sa selvfølgelig ja til å bli med da Brian Cliff Olguin spurte om jeg ville stille opp på fotoutstillingen, forteller Nauy Vu Nguyen.
Annonse
Nguyen var rusavhengig og tok en overdose heroin. Livet ble reddet, men det oppstod store komplikasjoner. En infeksjon gjorde at han måtte amputere høyre bein like over kneet.
— Jeg gråt i tre kvarter da jeg forstod hva som hadde skjedd. Jeg tenkte "hvilken dame vil ha meg nå?", forteller Nguyen.
Fikk oppmuntringen han trengte
— Dette og tanker som hvordan jeg nå skal forholde meg til folk, og hvordan folk vil forholde seg til meg, tenkte jeg mye på, sier Nguyen.
— En mannlig sykepleier på Ullevål sykehus som selv hadde amputert tok meg til side en dag og sa, "slapp av, damene kommer til å digge deg enda mer nå." Dette var den oppmuntringen jeg trengte. Den kom fra en mann som hadde vært i samme situasjon som meg. Da måtte det være riktig,
Nå bor han på Frogner med sin samboer, og er nybakt pappa.
— Med utstillingen håper jeg at andre kan få øynene opp for at også funksjonshemmede har et seksualliv og de samme følelser og behov som funksjonsfriske.
Et godt prosjekt med gode intensjoner
Mulan Friis fikk høre om planene rundt utstillingen mens hun var med på et teaterprosjekt, og meldte seg interessert.
— Jeg var litt i tvil om jeg var kvalifisert, jeg har en muskelsykdom og min funksjonshemming er ikke så synlig. Det hørtes ut som et godt prosjekt med gode intensjoner, og jeg ønsket å bidra som en rollemodell. I dag, med stort kroppspress både for gutter og jenter, er det viktig å få en variasjon av folk på bildene, sier Friis.
Hun stiller uten sminke på bildene, og sier at det var viktig for bildene å fremstå usminket og ekte.
— Fotograf Olguin snakket lenge med meg om prosjektet. Han fikk meg til å slappe av, og tok hensyn til meg, sier Friis.
Har en seksualitet på linje med andre
— Når vi som samfunn overser at ungdom med funksjonsnedsettelser har de samme følelsene, drømmene og behovene som andre, hindrer vi folk i å leve ut sin seksualitet åpent og trygt. Det vil vi gjøre noe med, sier generalsekretær i Unge funksjonshemmede, Synne Lerhol.
Prosjektet er støttet av ExtraStiftelsen.
Utstillingen henger på Eldorado Bokhandel fra 24. juni til 5. august, men kan også ses på www.jegelsker.blog.