Tage Erlend Tellnes finner ro og frihet om bord i båten i Oslo. Foto T. E. Tellnes
Tage Erlend Tellnes finner ro og frihet om bord i båten i Oslo. Foto T. E. Tellnes

Skatteetaten åpner for at båtboere kan få fast adresse. — Endelig, sier båtboer Tage Erlend Tellnes

Publisert

Skatteetaten har levert et forskriftsforslag hvor de sier at båter kan få registrert en fast adresse tilknyttet båtplassen de ligger fortøyd ved.

Båtboerne har lenge ønsket seg faste adresser. Folk som har valgt båten som bolig, blir regnet som uten fast bopel av folkeregisteret. Uten adresse, dukker flere praktiske problemer opp. Banken vil mest sannsynlig sette ned foten ved en lånesøknad, og for en arbeidssøker kan betegnelsen "uten fast bopel" gjøre at søknaden havner i papirkurven.

Båtboerne ønsker seg fast adresse

— Jeg tror at om vi får en adresse, vil det senke terskelen for å bo i båt, sier båtboer Tage Erlend Tellnes.

Å bo i båt gir meg en ro som jeg ikke fant da jeg hadde leilighet i sentrum. Det gir en mulighet til å være mer ute. Jeg kan dra på tur eller rett og slett flytte hjemmekontoret til en øy i Oslofjorden for en dag, sier han.

Ønsker ikke stort lån

Tellnes setter pris på den friheten det gir å ikke måtte være redd for å bli sittende med en leilighet å betale avdragene på.

— I et stresset boligmarked, er båt en fin måte å bo nært byen uten å måtte ta opp store lån, sier han.

Båtboere hjelper hverandre

— Marinaene er som levende boligstrøk, og jeg fikk aldri like god kontakt med naboene da jeg bodde i leilighet som jeg gjør på brygga. På brygga hjelper alle hverandre med stort og smått, sier Tellnes.

— Det er så klart oppturer og nedturer. Vinteren kan være litt mørk, men inne i skuta er det alltid godt og varmt. Så kommer våren, og da blir alt så mye bedre.

Skatteetaten krever kontraktfestet båtplass

Skatteetaten setter imidlertid som krav at båtplassen er fast og kontraktfestet i minst et halvt år.

I høringsnotatet sier skatteetaten, om båter og mobile hjem: "Personer som tar sin døgnhvile i båter fortøyd på kommunalt merket adressenummer ved fortøyningspunkt, regnes som bosatt der når de har til hensikt å oppholde seg der i minst seks måneder. Det samme gjelder personer som tar sin døgnhvile i andre mobile enheter parkert på matrikulert grunn eller oppstillingsplasser med kommunalt merket adresse. Det er et krav at den mobile enheten har sengeplass for antallet beboere, lys og oppvarming samt kjøkken og sanitærutstyr."

Foto T.E. Tellnes
Foto T.E. Tellnes
Powered by Labrador CMS