Claus Christian Apneseth og familien stortrives med å bo i båt. Foto: C C Apneseth

Båtboerfolket søker om egen småbåtgrend i Oslo

Publisert

— Vi som bor i båt har blitt en pariakaste. Vi er prisgitt den som eier båtplassen og kan bli tvunget til å kaste loss når som helst. Av folkeregisteret blir vi regnet som uten fast bopel, sier Claus Christian Apneseth.
Apneseth har sendt inn et forslag til byråden for byutvikling om å opprette faste båtplasser for båter som blir brukt som bolig.

Apneseth og familien bor i en båt ved Kongen i Frognerkilen. Tidligere bodde de, og veldig mange andre båtboere, ved Aker Brygge, men etter at Norwegian Property overtok driften der, ble båtboerne spredt over hele fjorden. Ved Aker Brygge fikk vi strøm fra land, og det var tilgang til dusj, toalett og vaskemaskin.

Våkner opp til lukten av salt sjø

Å våkne opp til lukten av salt sjø mens morgendisen sakte slipper taket, det kan umulig være helt feil. Dette har blitt en livsstil hvor nærheten til sjøen lett trumfer uvær, is og springflo.

En grunn til at folk velger båten er en presset økonomi. Når man har bodd i båt noen år, opplever de kanskje at vennene som bor på land har hatt en kraftig verdistigning på sine boliger, mens de selv har hatt et verditap på båten.

Claus Christian Apneseth og familien bor i båten hele året. Foto: Claus Christian Apneseth

Bedre å våkne opp i båten

— De som blir boende i båt liker ofte nærheten til sjøen, de lave skuldrene og det inkluderende miljøet. Det å våkne opp i båt er nesten alltid bedre enn å våkne opp på land. Unntaket er når du våkner opp fordi det blåser så mye at riggen piper eller fordi varmeapparatet har slukket — da kan det være litt strengt, sier Apneseth

Ingen oversikt over hvor mange
Det er ingen som har helt oversikt over hvor mange som har en flytende bolig i Oslo. Ifølge Apneseth er det over 100, herunder også pendlere som bor i båten gjennom arbeidsuka. Det er helt klart en boform som ikke passer for alle. Høye boligpriser og knapp tilgang på boliger har gjort at flere har valgt båten som bolig.

Tidligere næringsminister og helseminister Ansgar Danielsen er av de som har ankret opp ved Aker Brygge.

Mer liv rundt havnepromenaden

— Et slikt sted ville gjøre at vi kom inn i fastere former, sier Apneseth. Derfor ønsker vi en båtboerhavn. Ikke en havn for husbåter, som gjerne er en flåte med en hytte på, men for folk som har valgt å bo i båt.

En småbåtgrend ville også gi mer liv rundt havnepromenaden, og beboerne vil kunne danne et styre som i et borettslag.

Småbåtgrend på Filipstad

I sitt forslag til byråden for byutvikling har Apneseth foreslått å legge småbåtgrenda til Filipstad, men sier at den kan legges et annet sted hvis det ikke passer med utbyggingsplanene der.

Springflo og brygga ligger under vann. Foto: C C Apneseth

I forslaget nevner Apneseth den lille bukta Slamvika øst for Kongen. Han foreslår i tillegg å opparbeide stedet til en offentlig badeplass.

Bystyret vedtok før jul å lage en småbåtstrategi, en strategi som vil omfatte småbåthavner og gjestehavner. Dette sorterer under idrett og friluftsliv i kommunen. Apneseths forslag vil bli behandlet som en del av den nye strategien.

Powered by Labrador CMS