Dörte Giebel overrekker sjekken for minneplakett. Bø-ordfører Sture Pedersen lover et Regine Normann-skilt også i Mårsund i Vesterålen. Foto: Kristian Velkovskij

En dramatisk, personlig historie kommer nå opp i lyset, på grunn av tysk litteraturviters fascinasjon for norsk forfatter

Publisert

Den litt ukjente forfatteren Regine Normann blir nå hedret med et blått skilt på veggen der hun bodde i Stensgata 3 på Adamstuen i Oslo.

Det er i år 150 år siden Regine Normann ble født i Mårsund i Bø i Vesterålen. Hun var en sentral person i det norske kulturlivet, ikke bare gjennom sitt forfatterskap, men også som styremedlem Forfatterforeningen. Nå får hun sitt eget blå skilt i Stensgata 3 på Adamstuen.

Dörte Giebel ble svært engasjert i livshistorien til Regine Normann. Foto: Kristijan Velkovski

Forslagsstiller og initiativtager til mineplaketten er tyske Dörte Giebel. Litteraturviter Giebel bor i Tyskland, men har lange hatt en fascinasjon for Norge. Hun lærte norsk for tre år siden og tok et sabbatsår på reise i Norge.

I Bø i Vesterålen opplevde hun Reginedagan. Der kom idéen til en minneplakett. Giebel startet en crowdfunding.

Mannen nektet henne å skrive

— Jeg ble fascinert av den uvanlige livshistorien til Regine Normann. Hun kom fra karrige forhold, ble satt bort til slektninger som femåring etter at faren døde og deretter tvangsgiftet 17 år gammel. Mannen nektet henne å skrive, og hun gjemte sine manus i en hule, nå kalt Sina-hula, like ved hjemstedet, forteller Dörte Giebel på utmerket norsk.

Giebel likte historiene til Normann og syntes det var synd så få kjente til henne.

Regine Normann er nordlandsforfatteren som nå blir trukket opp i lyset igjen. Foto: Museum Nord

Ordfører i Bø, Sture Pedersen, er takknemlig for at Regine Normann blir minnet på denne måten. Ikke minst er han glad for at pengene Dörte Giebel samlet inn også rekker til et minneskilt i Mårsund, hvor forfatteren ble født.

— I Vesterålen og i Bø har vi en sterk identitet knyttet til Regine Normann. Vi er stolte av at hun kom fra Bø, sa ordføreren.

Folkevandring til Stensgata

I Bø avholdes hvert år festivalen Reginedagan, til minne om forfatteren. Normann utga sin første bok, Krabvaag, i 1905. Med penger tjent fra utgivelsen kom hun seg fri fra mannen sin og flyttet til Oslo.

Dette skiltet står nå ved Stensgata 3 og skal hedre Regine Normann, som bodde her i tyve år. Foto: Kristijan Velkovskij

— Nå kommer det til å bli en folkevandring av bøværinger og vesterålinger til Stensgata for å se hvor Regine bodde i Oslo, sa ordfører Pedersen i sin tale ved avdukingen.

Samlingssted for Oslos forfattere

Biografien om Regine Normann, Havmannens datter, av Liv Helene Willumsen (1997) forteller om Normanns dramatiske liv fram til hun flyttet til Oslo.

Det er Oslo Byes Vel som setter opp de blå skiltene som markerer historiske steder i Oslo. Regine Normanns leilighet i Stensgata 3 ble mye brukt som samlingssted for byens forfattere.

— St. Hanshaugen var og er en kulturbydel. I denne gaten bodde forfatteren Oskar Braaten. Det samme gjorde Regine Normanns gode venninne, Sigrid Undset, sa leder i bydelsutvalget for St. Hanshaugen, Anne Christine Kroepelien (H), ved avdukingen.

Powered by Labrador CMS