Victoria terrasse ble bygd i perioden 1884–90. Ferdig oppført var det landets største og fineste leiegårdskompleks med 124 leiligheter på opptil 10 rom med innlagt vann og elektrisk lys.

Solceller på historiske Victoria terrasse

Fra Henrik Ibsen til Gestapo til Utenriksdepartementet – det er mye historie i veggene i Victoria terrasse i Oslo. Nå har Statsbygg montert solceller på taket til 132-åringen.

Publisert

Henrik Ibsen flyttet inn tidlig på 1890-tallet da de fasjonable leiegårdene like ved Slottsparken var nybygde. I en leilighet i første etasje med utsikt over fjorden skrev han både «Lille Eyolf» og «Byggmester Solness».

Et halvt århundre senere gjorde Gestapo Victoria terrasse til sitt hovedkvarter. Siden 1963 har Utenriksdepartementet hatt kontorer her.

Viktig energibidrag

Nå har Statsbygg oppgradert det fredede bygningskomplekset med moderne energiløsninger.

Det nye solcelleanlegget er montert på det flate taket i kompleksets midtkvartal.

– Det nye solcelleanlegget er montert på det flate taket i kompleksets midtkvartal. Energien fra anlegget tilsvarer forbruket til tre eneboliger og er et viktig bidrag til å dekke bygningens energibehov, sier direktør Anders Fylling for Statsbyggs faglige ressurssenter til Statsbyggs hjemmeside.

Har kartlagt takene sine

Statsbygg har hatt god dialog med Riksantikvaren underveis i arbeidet. Takflaten med solceller er ikke synlig fra verken gateplan eller nabolag.

Oppgraderingen av Victoria terrasse kommer etter at Statsbygg har kartlagt alle de 2300 bygningene i porteføljen sin med tanke på energiproduksjon på taket. Kartleggingen viser at 250.000 kvadratmeter takflate egner seg godt til solceller.

– Nå ser vi mot Høyesterett og vurderer å montere solceller også der, sier Fylling.

Powered by Labrador CMS