Prindsen mottakssenter fasade inngang Storgata rusavhengig røyker heroin ved sprøyterom
Prindsen mottakssenter i Storgata huser både sprøyterom og rom der brukere kan røyke heroin under medisinsk tilsyn.

Arbeidstilsynet stenger rustilbud ved Prindsen i Storgata. Er bekymret for sikkerheten til de ansatte

Drapsforsøk og brukere med sag, kniv, hagesaks, skytevåpen og kniv er noe av det de ansatte på Prindsen mottakssenter i Storgata opplever. Nå stenges rustilbudet.

Publisert

Arbeidstilsynet har etter tilsyn ved Prindsen mottakssenter vedtatt stans av arbeid ved alle tjenester, med unntak av smittevernluke, fra og med klokken 8 tirsdag 22. oktober, skriver Velferdsetaten i Oslo kommune på sin Facebook-side mandag.

Prindsen mottakssenter er et kommunalt lavterskeltilbud i Oslo sentrum for folk med rusutfordringer. Senteret har blant annet brukerrom for rusinntak, og akuttovernatting.

Drapsforsøk

Stengingen kommer etter at Arbeidstilsynet gjennomførte et tilsyn i september, skriver Avisa Oslo.

Etter å ha gjennomført undersøkelsene slo Arbeidstilsynet fast at Prindsen mottakssenter må iverksette tiltak for å beskytte de ansatte mot vold, trusler og «uheldige belastninger». 

De varslet samtidig at de ville stenge senteret om ikke nødvendige tiltak ble iverksatt raskt.

I rapporten kommer det fram at ansatte på senteret har blitt utsatt for vold.

– Eksempelvis slag mot tinningen til en arbeidstaker og drapsforsøk med kvelning. HMS-avvikene viser ingen konkrete tiltak for å forebygge at lignende skjer igjen.

De skriver også at brukere er observert med sag, kniv, hagesaks, skytevåpen og machetelignende kniv.

MDG frykter overdosedødsfall

MDG og Arild Hermstad er bekymret etter stengingen.

– Vi tar tilbakemeldingene fra Arbeidstilsynet på største alvor. Deres jobb er å se på arbeidsrettslige forhold, de tar ikke hensyn til brukerne av tjenestene. Dette er en kjempeutfordring for Velferdsetaten og Oslo kommune, sier etatens avdelingsdirektør Anders Dalsaune Jansen.

MDG-leder Arild Hermstad, som er medlem av Helse- og sosialutvalget i Oslo bystyre, er bekymret for konsekvensene av stengingen.

– Det er en svært alvorlig og farlig situasjon som nå har oppstått. Stenging av Prindsen kan føre til flere overdosedødsfall og alvorlige hendelser i rusmiljøet. Det vil også kunne påvirke den opplevde tryggheten til folk som ferdes i sentrum, sier Hermstad til NTB.

Powered by Labrador CMS