Slutt for i år. Her gikk hjullasteren igjennom isen på Vannspeilet. Et definitivt vårtegn er at isen blir dårlig på vann og tjern.

Hjullaster skulle brøyte isen på Vannspeilet, gikk igjennom og fikk et friskt vårbad

Alt gikk bra med mannskap og maskin. Isen forandrer seg under vårsola. Det anbefales ikke lenger å gå på isen på vann som ligger under 500 meter over havet.

Publisert

Siden kuldeperioden startet i begynnelsen av februar har firmaet Steen & Lund brøytet isen for kulturetaten på Vannspeilet i Middelalderparken. 11. mars kom det godt med snø i Oslo, og Vannspeilet måtte brøytes om det fortsatt skulle være mulig å gå på skøyter der.

Lørdag 13. mars ble en skikkelig ulykkesdag for føreren av brøytebilen. Mildværet tidligere denne måneden hadde tæret på isen. Hjullasteren som ble brukt, gikk gjennom isen med et brak.

Hjulpet opp av brannvesenet

— Det skjedde på kvelden lørdag 13. mars. Det var ikke Kulturetatens mannskap eller maskin, men vår leverandør på snømåking Steen & Lund. Sjåføren ble hjulpet i land av brannvesenet og det var ingen personskader, informerer Anders Dahl Lunde fra eiendomsavdelingen i Kulturetaten.

Brannvesenet skriver i sin twittermelding at de var i Middelhavsparken. En artig skrivefeil for Middelalderparken

.

Nå gir vi oss for denne gang

— Det har vært kjempehyggelig å holde skøyteisen på Vannspeilet i orden i vinter. Vi forstår at det har vært populært, men nå gir vi oss, sier avdelingsleder Dag Arne Lier hos Steen&Lund.

Lier forklarer at det var såpass grunt der maskinen gikk igjennom isen at føreren knapt ble våt på beina.

– Det gikk fint med både mannskap og maskin. Heldigvis for maskinen er det ferskvann i Vannspeilet, sier Lier

Vannspeilet er ikke dypere enn meteren på stedet.

AKS-leder Åshild Vaaler ved Gamlebyen skole var en av de som ba om hjelp til å få brøytet Vannspeilet i vinter

Les isvarsel

Isen blir først usikker der bekker og elver renner inn eller ut av vannet. Typisk nok var det ved utløpet på Vannspeilet at isen gav etter denne gangen. For de som har tenkte seg på isfiske i løpet at de neste ukene, er det nyttig å lese isvarsel for Østlandet.

Der det er siv blir også isen svekket. Ny kald is, såkalt stålis, holder et menneske når den er 10 centimeter tykk. Isvarsel.no fraråder nå å ferdes på isen på vann som ligger lavere enn 500 meter over havet.

Om våren vil varmen fra sola forandre isen. Den blir til det som kalles stolpeis. Den er porøs og har dårlig bæreevne. På våren kan selv flere desimeter is gi etter. Den kan bære på morgenen etter en kald natt, men bli ufarbar utover dagen.

Powered by Labrador CMS